Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do ekonomické teorie
Advertisements

VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Základy ekonomie
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie vědy a výzkumu
Základy ekonomických teorií
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Úvod do ekonomie. Proč existuje hospodářství Předmět a metody ekonomie
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
NAUKA O PODNIKU I.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Formování trhu
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Mechanismus hospodářské koordinace
3 EFEKTIVNOST TRHU. Základy ekonomie Koordinace ekonomiky 1. příkaz – CPE: centrální plán, státní vlastnictví, vertikální struktura 2. trh – TE:
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
MARKETING.
DEFINICE EKONOMIE Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Hospodářský mechanismus
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Deset principů ekonomie TNH 1 (S-1)
Ekonomie jako věda, dělba práce, specializace a obchod TNH 1 (S-2)
DUM - Digitální Učební Materiál
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Transkript prezentace:

Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1 Pavel Seknička

Obsah semináře: Potřeby, statky, zdroje (vzácnost) Základní souvislosti hospodářství Výrobní faktory – klasická a moderní koncepce Vznik ekonomie jako vědy Metody ekonomie Základní otázky tržní ekonomiky

Potřeby a jejich vlastnosti Potřeba – potřeba je pocit nedostatku, který si člověk uvědomuje a usiluje o jeho odstranění. V ekonomii si budeme všímat hlavě těch potřeb, jejichž uspokojení předpokládá existenci a spotřebu statku. Takové potřeby můžeme klasifikovat jako ekonomické. Potřeby sehrávají mimořádně důležitou roli v životě společnosti, a proto je důležité připomenout jejich vlastnosti: Každá potřeba je subjektivní; Potřeby se neustále vyvíjejí; Potřeba je silným motivujícím faktorem lidského jednání a chování.

Statky a jejich rozdělení Statek – je užitečný předmět, který člověk potřebuje, nebo po kterém touží a který uspokojuje jeho potřeby. Statky dělíme na volné, přirozené; hospodářské, ekonomické.

Hospodářství Hospodářství je soustava tvořená zdroji a vztahy mezi nimi. Cílem je vytváření statků, které uspokojují potřeby. Základní vlastností zdrojů je jejich vzácnost, resp. omezenost, která také předurčuje omezenost výkonu hospodářství. Každé hospodářství disponuje pouze omezeným rozsahem zdrojů.

Efektivnost hospodářství Z ekonomického hlediska je efektivnost (Ekonomická, alokační) poměr mezi tím čeho je dosaženo (tj. výstupu) k tomu, co bylo použito (tj. vstupu). Cílem je maximalizovat využití omezených (vzácných) zdrojů, tak aby byl zajištěn maximální užitek (užitečnost, blahobyt). Efektivnost je optimalizována na základě Paretovské efektivnosti či Paretovského optima. Velikost výstupu je závislá: Množství výrobních faktorů; Kvalitě výrobních faktorů; Způsobu používání výrobních zdrojů, např. technologii.

Výrobní faktory – klasické pojetí Půda Práce Kapitál Teorie tří výrobních faktorů

Výrobní faktory – moderní pojetí Přírodní zdroje Práce Kapitál Podnikání (podnikavost)

Srovnání naturálního a tržního hospodářství Naturální hospodářství: výrobní faktory – výroba – přímé rozdělování – spotřeba; Tržní hospodářství: výrobní faktory – (re)produkční proces (výroba – rozdělování – směna – spotřeba); Předpokladem existence směny jsou: Soukromé vlastnictví, Dělba práce (specializace) mezi subjekty.

Vznik ekonomie Na vztahu mezi omezenými zdroji na jedné straně a stále se rozvíjejícími potřebami na straně druhé, je založen konflikt, který se postupně stal předmětem zájmu ekonomických názorů a ekonomie jako vědy. Ekonomie jako věda vznikala od 2. pol. 18. století až do 1. pol. 19. století. Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti využívají vzácných zdrojů, které mají alternativní užití, k výrobě statků a jak probíhá jejich rozdělování mezi jednotlivce a skupiny ve společnosti. Ekonomie má dvě roviny zkoumání: mikroekonomii (vznikla v 70. až 90. letech 19. století); makroekonomii (vznikla v 30. letech 20. století). Z pohledu metodologického se člení na: ekonomii pozitivní, ekonomii normativní.

Metody zkoumání v ekonomii Popisná (deskriptivní) metoda, Abstrakce, Experiment, Analýza a syntéza apod. Dále je důležitý mezioborový přístup; zvláštní pozornost si zasluhuje i pojem času (dynamické modely) a prostoru (prostorové modely) v ekonomii.

Základní otázky v tržní ekonomice Trh je mechanismus jehož prostřednictvím se kupující a prodávající střetávají, aby určili cenu zboží a množství, jež se nakoupí a prodá. Trhy řeší tyto základní otázky: Jaké statky a služby se budou vyrábět?; tj. Co se bude vyrábět? Jak se budou vyrábět? Pro koho se budou vyrábět?

Použitá literatura: FUCHS, K. – LISÝ, J.: Dějiny ekonomických teorii pro právníky. Brno: MU v Brně, 2002, s. 5 – 13. SAMUELSON, P. A. – NORDHAUS, W. D.: Ekonomie. 18. vydání. Praha: Svoboda, 2007, s. 3 – 28.