Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Eva Procházková
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Můj táta je vinař.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo,
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_12 TÉMA: Champagne (16 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0497 NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit. 27.1.2013]. Dostupný na WWW: http://eatsdrinksandsleeps.wordpress.com/2011/10/26/wset-diploma-studies-champagne-and-sparkling-wine-what-it-is-and-how-its-made/

Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit. 10.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sklenicenavino.cz/

Šampaňské – CHAMPAGNE Šumivé víno, vyráběné v láhvi sekundárním kvašením, při kterém vzniká oxid uhličitý. Champagne pouze z francouzské oblasti Champagne - Ardenne. Tři odrůdy – bílé Chardonnay, modré Pinot noir a Pinot meunier. Obvykle směs všech tří, možné i ze dvou, i jednotlivě Champagne – Ardenne – Šampaň Arden Pino noár Pino meniér NEZNÁMÝ. http://theartofbottledpoetry.wordpress.com/category/wine-production-various-types/ [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://theartofbottledpoetry.files.wordpress.com/2010/03/champagne-pop1.jpg>.

Z historie… První zmínky o výrobě šumivého vína jsou již z konce 17. století. Dom Perignon..? Prý se snažil ze svého vína odstranit nežádoucí bublinky, které se tam tvořily přirozeně. Použil významné inovace - sběr hroznů v několika tries (výběrový sběr), vynález tradičního lisu na šampaňské, mísení vín z různých vinic, znovuobjevení korku a první využití pevnějšího anglického skla (verre anglais). Frere Pierre však vůbec nezmiňuje šumivé víno… Tries - trí GLOBALwINES. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.global-wines.cz/dom-perignon-rose-v-darkovem-boxu VOLNÉ DÍLO. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dom-perignon.jpg?uselang=cs

Oblast Champagne Šampaňské domy cca 26.000 ha vinic Cca 4.000 výrobců NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit. 27.1.2013]. Dostupný na WWW: http://eatsdrinksandsleeps.wordpress.com/2011/10/26/wset-diploma-studies-champagne-and-sparkling-wine-what-it-is-and-how-its-made/

Kraj Champagne SUPERJUJU10. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Montgueux_vignoble_01.jpg PLINE. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vignobles_de_Champagne_pres_d_Ay_DSC_0267.JP

Neročníkové šampaňské víno 75 % celkového objemu výroby. Většina vína v cuvée běžné sklizně, ale obvykle přídavek 10 – 20 % staršího vína. Vyzrává minimálně 1 rok, prestižnější značky nejméně 3 roky. Scelování vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic před druhotným kvašením Neročníkové šampaňské víno - nepříliš vhodné k archivaci sceleno z třeba až 10 let starých vín ROYAN, Jorge. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Champagne_bottles_in_a_bucket_-_8439.jpg

Blanc de Blancs – bílé z bílých, = víno 100% z odrůdy Chardonnay; Cuvées de prestige – nejkvalitnější víno oblasti. Vyrobeno z hroznů z vinic Grand crus, Většinou vyzrává déle než běžné šampaňské a některé podniky používají specielní tvary lahví Blanc de Blancs – bílé z bílých, = víno 100% z odrůdy Chardonnay;  Blanc de Noirs – bílé z černých, = pouze z Pinot Noir a/nebo Pinot Meunier, Cépage Meunier – 100 % Pinot Meunier. Blank de blank Cuvées de prestige – kyvé de prestiž Chardonnay NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit. 27.1.2013]. Dostupný na WWW: http://eatsdrinksandsleeps.wordpress.com/2011/10/26/wset-diploma-studies-champagne-and-sparkling-wine-what-it-is-and-how-its-made/ POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.global-wines.cz/krug-grande-cuvee-rose

Ročníkové šampaňské víno Používají se ročníky výjimečných kvalit V průměru jen tři ročníky z deseti mají klimatické podmínky k vytvoření ročníkového šampaňského Možno směsi různých odrůd a vinic, ale ze stejného roku Millésime – Malý objem výroby, v horších ročních se nevyrábí vůbec. Povolena výroba maximálně z 80 % sklizně. Vyzrává dvojnásobnou dobu. Milésim NEZNÁMÝ. http://theartofbottledpoetry.wordpress.com/category/wine-production-various-types/ [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://theartofbottledpoetry.files.wordpress.com/2010/03/gdi-project-114-image-2.jpg?w=450>.

Champagne rosé Růžové šampaňské víno – ročníkové i neročníkové. Výroba pracnější a časově náročnější než u bílých šampaňských. metoda - do bílého šampaňského malé procento nešumivého červeného vína = aroma robustnější, po červeném ovoci metoda - kontakt slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier s moštem = jemnější aroma, než rosé vyrobené 1. metodou LEILA WHITE. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 3.11.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Luxor_Rose.jpg?uselang=cs Od FXR (aka Soundz'FX) (originally posted to Flickr as Champagne Supernova) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5. 2 POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.global-wines.cz/vino-champagne

Veuve cliquot-Ponsardin Gruet Deutz Piper-Heidsieck Taittinger Mumm Gonet Veuve cliquot-Ponsardin Gruet Deutz Piper-Heidsieck Taittinger Mumm Pommery Perrier-Jouet Pol Roger http://translate.google.cz/?hl=cs&tab=wT#auto/cs/Gonet%0AVeuve%20clicquot-Ponsardin%0AGruet%0ADeutz%0APiper-Heidsieck%0ATaittinger%0AMumm%0APommery%0APerrier-Jouet%0APol%20Roger POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.global-wines.cz/vino-champagne

„Umírám. Již dlouho jsem nepil šampaňské.“ Anton Pavlovič Čechov „Šampaňské ještě nikomu neublížilo…“ George Bernard Shaw "Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Pokud prohrajete, potřebujete ho.„ Sir Winston Churchill “Piju šampaňské vždy, když jsem šťastná, také když jsem smutná. Někdy ho piju, když jsem sama. Když mám společnost, tak to považuji za svou povinnost. Těším se s ním, když nemám hlad a piji ho, když hlad mám. Jinak se ho ani nedotknu – tedy pokud nemám žízeň.“ Lilly Bollinger Řekli o šampaňském… NEZNÁMÝ. http://seacooking.com/drinks/an-intro-to-champagne/#more-241 [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://seacooking.com/wp-content/uploads/2010/04/champagne_toast.jpg>.

Láhev Krug z roku 1928 vydražil příznivec vína v březnu na aukci  Acker Merrall&Condit v Hongkongu. Za jedinou láhev zaplatil více než 400 tisíc korun.  Krug 1928 je jedno z nejskvělejších šampaňských vín, která kdy byla vyrobena. V roce 2008 bylo vydraženo 12lahví  šampaňského   Perrier-Jouet 2000 Belle Epoque za 50 000 eur za lahev. Toto šampaňské se vyrábí ze speciálně vybraných hroznů a prodává se v lahvích s ručně malovanými etiketami. NEZNÁMÝ. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Champagne_Perrier-Jou%C3%ABt-1923.jpg POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.global-wines.cz/vino-champagne

Šampaňské... NEZNÁMÝ. http://seacooking.com/drinks/an-intro-to-champagne/#more-241 [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW: http://seacooking.com/wpontent/uploads/2010/04/Champagnewinebucket.jpg>.

Šampaňské x sekt..? NEZNÁMÝ. http://colegioedison.edu.ar [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://colegioedison.edu.ar/index.php/capacitacion/item/3130-gran-cena-aniversario NEZNÁMÝ. Wine Country [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://colegioedison.edu.ar/index.php/capacitacion/item/3130-gran-cena-aniversario

Kdo to ví…? 1. Co je to Šampaňské ? 2. Kdo je považován za vynálezce šampaňského? 3. Kde se nachází oblast Champagne? 4. Jaký je rozdíl mezi ročníkovým a neročníkovým šampaňským? 5. Jak se vyrábí růžové šampaňské? 6. Jmenuj některé značky šampaňského… 7. Poznáš, ve které sklence je šampaňské a ve které je sekt? Poděkování firmě Global Wines za laskavé a nezištné povolení použití fotografií