Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Zdravá výživa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_18_Výživa Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1334

Výživa Výživa je veškeré jídlo, které sníme Je důležité, aby jídlo bylo vyvážené a určité množství Jídlo musí obsahovat : CUKRY TUKY BÍLKOVINY

Cukry Měly by být v potravě zastoupeny nejvíce Poskytují výživu svalům a dodávají energii POZOR! To však neznamená, že budeme jíst jen čokoládu a sladké věci, cukry jsou také v rýži, bramborech, těstovinách. Pomalé cukry to znamená, že jsi dlouho najezený a nepociťuješ hlad (rýže, brambory) Rychlé cukry ty rychle zaženou hlad a dodají energii při sportu, ale je po nich brzy hlad (čokoláda)

Tuky Ty by měly být v potravě zastoupeny nejméně, avšak to neznamená, že je vynecháme Díky tukům se vstřebávají některé vitamíny a živiny Hodné tuky (rostlinné tuky – margaríny, oleje) Zlé tuky (živočišné tuky – sádlo, máslo)

Bílkoviny Skládají se z nich všechny živé organismy Nedostatek bílkovin způsobuje fyzické i duševní poruchy Nadmíra bílkovin zase poškozuje játra a ledviny Člověk - dítě by mělo mít příjem 1g bílkovin na 1 kilogram hmotnosti Nejvíce bílkovin je v želatině, sóji, sýrech

Výživová pyramida

Opakování: Co by měl člověk jíst dle výživové pyramidy nejčastěji a co nejméně často?

Použité obrázky: Byl použit vyhledávač google chrome – výživa http://www.fitkul.cz/clanky/370-11-zpusobu-jak-cukr-skodi-zdravi http://www.srecepty.cz/ingredience/kostkovy-cukr http://www.fitkul.cz/clanky/390-Sacharidy-v-lidske-vyzive http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=315096 http://zena-in.cz/clanek/tuky-ktere-se-vam-pod-kuzi-nedostanou http://www.aktin.cz/clanek/233-tuky http://www.dietologie.cz/teorie/bilkoviny/ http://www.jakzdravezhubnout.cz/potraviny-ktere-vas-zasyti-a-uspokoji-bohate-na- bilkoviny-vlakninu-obsahuji-bilkoviny-vlakninu.htm lhttp://absolventi.gymcheb.cz/2010/phdoan/informaceazajimavosti.html http://www.prezdraviedeti.sk/rodicia/stravovanie/vyzivova-pyramida/ http://biospotrebitel.cz/pro-deti-a-maminky/zdravy-talir-nahrazuje-zastaralou-vyzivovou- pyramidu Člověk a jeho svět 3, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-189-8 Člověk a jeho svět 3 – pracovní sešit, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230- 190-4