Fáze ÚOS 27.4.2020 Jitka Navrátilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě jste vysvětlili, že pořízení nejnovějšího softwaru prostřednictvím OVS je skvělý způsob, jak optimalizovat IT a vytvářet hodnotu, a chcete.
Advertisements

Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy V této kapitole škola popisuje, jak a na základě čeho jsou žáci hodnoceni a které oblasti jsou součástmi vlastního.
Prezentace pro klienty Svět se hroutí! Ustojím to?
„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
V ÍTEJTE NA BONUSOVÉ HODINĚ !!! Co budeme dělat? Budeme se učit.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Může ji lékař ovlivnit? Jan Soukup Psychiatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha Centrum pro léčbu poruch příjmu potravy Motivace k odvykání kouření.
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Vlastní hodnocení školy
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Moje třída.
Counseling = Právní poradenství Lucia Madleňáková.
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Už žádní falešní sobi! A když dárky, tak pro všechny… a hlavně ne ty falešné sobi.
Východiska úkolově orientované supervize
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Fáze poradenského procesu
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Námitky Karel Jarušek, Fit Academy
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Supervize Dr. Martina Richterová Těmínová. Supervize je: Intensivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat.
Život je jen náhoda Vypracovaly: Ludmila Fialková Jana Prchlová Sandra Martinková.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Popisuje: Vojtěch Zedek
Sociální podnik s příběhem
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Jak na PR (absolutní základ)
Umění ptát se Jitka Navrátilová, Ph.D
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Otázky pro průběžnou práci
Násilná osoba aneb co s ní
MARKETING V NEZISKOVÉM SEKTORU
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Transkript prezentace:

Fáze ÚOS 27.4.2020 Jitka Navrátilová

Přehled fází ÚOS Sociální fáze Vysvětlení supervize a ÚOS Vzdělávací fáze Fáze stanovení cílů Kontraktace

Sociální fáze v rámci ÚOS Vyladění se na potřeby, situaci supervidovaného a uznání jeho pocitů. Práce s emočně silnými tématy supervize. Ventilace pocitů ve vtahu ke klientovi. Velmi často dochází k přeskočení sociální fáze.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS S: Vítám Vás v naší organizaci. Jsem rád, že Vás konečně mohu poznat osobně. P: Ano, jsem rád, že Vás poznávám. S: Už jste měl možnost si to tu prohlédnout? P. Ano, paní sekretářka už mě provedla po celé budově. S: Už jste se seznámil s Honzou, druhým praktikantem? P. Ještě ne. Budeme ve stejné kanceláři? (nervózně) S: Ano, jsme na tom s prostorem špatně, ale kancelář by měla být dost velká pro oba. A pokud by vznikl nějaký problém, dejte mi vědět a pokusíme se něco vymyslet.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P. Díky. Myslím, že místo se vyřeší. Nikdy jsem ještě neměl kancelář, takže půlka kanceláře je lepší než žádná. (oba se smějí) Jen doufám, že Honza bude slušný člověk.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS Máte obavu z Honzy? P: Nu ano, v mé předchozí práci jsem musel pracovat s jedním člověkem (P. dal najevo grimasou znechucení), který byl opravdu protivný. Pořád na mě mluvil. Dokonce i když jsem telefonoval se zákazníkem ... S: To muselo být nepříjemné... P. To bylo... S: Pokusil jste se nějak situaci zlepšit?

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P: Nejprve jsem se bál, abych ho nezranil, když mu řeknu, že příliš mluví, ale pak jsem šel ke svému supervizorovi, který mi jen řek, že je prostě takový a že ho mám ignorovat. S: To nezní příliš uspokojivě...

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P. To také nebylo. S: Asi to pro Vás nebyla nejlepší zkušenost s tímto supervizorem? P: Kromě této situace - nebyla tak špatná ... myslím. S: Pojdmě se pobavit o supervizi a supervizorech. Budeme mít supervize každý týden a tak mě zajímá Vaš ezkušenost z jiných supervizí a co si o nás myslíte.

Vysvětlení supervize Druhý krok v úvodní fázi Zaměření na cíl a strukturu supervize Cílem je: - vysvětlení obecných charakteristik supervizního procesu; - dohodnutí organizačních aspektů; - objasnění očekávání od supervize.

Účel supervize 1. Jasné porozumění supervize zvyšuje možnost participovat na supervizi. 2. Objasňuje supervidovanému a supervizorovi očekávání i role a smysl jejich setkávání. 3. Rozhovor o supervizním pocesu napomáhá redukovat strach supervidovaného.

Vysvětlení účelu supervize Často bývá nejasný i soc. pracovníkům, kteří mají se supervizí zkušenost. Supervize může sloužit mnoha účelům v různých zařízeních. V rámci supervizních setkání se rozlišují tři základní dimenze: 1. administrativní hodnocení práce; 2. poskytnutí emoční podpory; 3. vzdělávání.

Nevyjasněná očekávání - příklad Sý: Vše se mi s paní Novákovou daří. Tento týden jsme se sešli jednou a zdá se mi, že se jí daří dobře. Sr: Výborně, můžete mi povědět, co se dělo na poslední schůzce? Sý: Když přišla, začali jsme nejprve vyplňovat vstupní formulář. Vyplnili jsme ho tak, jak jste mi řekl, že to mám udělat. A pak mi začala vyprávět o tom, co jí trápí – že ji zemřela matka, a že byla jediným sourozencem, který na sebe vzal nějakou zodpovědnost. A pak jsme vytvořili plán, který ona považovala za prospěšný. Sr. To vypadá, že vše šlo opravdu dobře. Pověz mi něco o tom plánu. Sý: (naštvaně) Vymysleli jsme dlouhodobé a krátkodobé cíle a zapsali jsme je. Jsou v jejím záznamu, pokud je chcete vidět. Sr: (stává se frustrovaný). Tak jaké jsou vaše krátkodobé cíle? Sý: Říkal jsem vám, že jsou uvedeny v záznamu. Klientka se zdá být s nimi spokojená.