Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Advertisements

Neurózy, psychózy, rané poruchy
ZÁVAŽNÉ EMOČNÍ PORUCHY V DĚTSKÉM VĚKU A DOSPÍVÁNÍ
o.s. Péče o duševní zdraví
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Alkoholismus.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
PSYCHIATRIE VY_52_INOVACE_ února 2013
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
PEDOPSYCHIATRIE - obecná část
Psychologie v obezitologii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Duševní poruchy projevují se v chování a prožívání narušují vztahy člověka a okolí vyjadřují změny některých psychických jevů

Příčiny duševních poruch Biogenní faktory: dědičné zatížení poškození plodu v těhotenství nebo při porodu (např. oligofrenie) vývojové a funkční změny v oblasti pohlavního života (puberta, klimakterium) vrozená citlivost CNS

Somatogenní faktory: Psychogenní faktory: Sociogenní faktory: poškození mozku např. úrazem, infekčními chorobami a dalšími fyziologickými změnami (narkomanie, stařecká demence) Psychogenní faktory: dlouhodobé frustrační a stresové vztahy, konflikty a traumata Sociogenní faktory: disharmonické a nepříznivé sociální prostředí (rodinné, pracovní, školní)

Druhy psychických poruch Postihující jednotlivé funkce Postihující celou osobnost: a) neurózy b) psychopatie c) psychózy d) slabomyslnost

Psychické poruchy postihující jednotlivé funkce poruchy vnímání: iluze, halucinace poruchy pozornosti: neschopnost soustředit se poruchy myšlení: odtržení od reality, bludy poruchy příjmu potravy: anorexie, bulimie dyslexie (porucha čtení) dysgrafie (porucha psaní) dyskalkulie (porucha počítání) amnézie (ztráta paměti)

Psychické poruchy postihující celou osobnost Projevy těchto poruch: abnormální odpovědi regresivní chování u dospělých reaktivní stavy (např. pláč, strach, bušení předměty) afektivní krize (např. zmodrání, zastavení dechu) nával zlosti, deprese, vztahovačnost, žárlivost…

Neurózy nejběžnější a nejčastější vznik onemocnění: psychogenní a sociogenní příčiny postižená osoba si svoji poruchu uvědomuje narušení běžných mezilidských vztahů léčí se ambulantně projevy: bolení hlavy, únava, tiky, deprese, fobie, koktavost, noční děsy, zlozvyky…

Druhy neuróz Neurastenie Příznaky: labilita, nespavost, chronická únava, bolesti hlavy, tiky, zlozvyky (okusování nehtů), zvýšené červenání se, třes rukou… 2. Psychastenie méně časté Příznaky: hypochondrie, přehnaný strach o svoji osobu, citová zranitelnost, obsedantně kompulzivní jednání… Hysterie Příznaky: výkyvy v emocionální oblasti, egoismus, zvýšená činnost fantazie, afektovanost, nepřiměřené reakce…

Psychopatie porucha osobnosti (v populaci 5 – 15 %) těžší a trvalejší porucha nápadné, rušivé až asociální chování postižená osoba si poruchu uvědomuje, ale nepokouší se ji překonat, naopak ji využívá nebo dobře skrývá některé povahové vlastnosti jsou vystupňované, některé úplně chybí jeví se ostatním lidem jako podivíni narušený hodnotový systém reality příznaky: touží po moci, po slávě, dobrodružství, sexuálních zážitcích, lákají je nevšední zážitky

Psychózy nejzávažnější duševní choroby osoba si onemocnění neuvědomuje – ztrácí kontakt s realitou těžko léčitelná nebo neléčitelná Druhy psychóz: Schizofrenie - jde o rozštěpení různých psychických funkcí. Projevy: ztráta kontaktů s realitou, halucinace, bludy, ztráta zájmů, nepřiměřené reakce

Autismus – uzavřenost vůči okolnímu světu, minimální komunikace s okolím, mají rádi stereotyp, vyhýbají se očnímu a tělesnému kontaktu, vyžadují samotu. 3. Maniodepresivní psychóza – projevuje se chorobnou náladovostí, střídání manické (euforie, nadměrná podnikavost, nereálné plány, veselost, rychlá řeč, extrémní mimika a gestikulace) a depresivní (nezájem, vyčerpanost, snížená aktivita, smutek, zoufalství, touha po smrti) fáze. 4. Paranoia – chorobná vztahovačnost, blud pronásledování, žárlivost, halucinace, zveličování negativních zážitků.

Slabomyslnost projevuje se v intelektové oblasti druhy: a) oligofrenie b) demence

Oligofrenie mentální méněcennost vzniká před narozením, nebo při porodu, příčinou mohou být i dědičné faktory vyskytuje se ve všech pásmech snížené inteligence (lehká, středně těžká, těžká a hluboká mentální retardace)

Demence postupná ztráta intelektuálních vědomostí, úpadek psychických funkcí dostavuje se porucha myšlení a paměti, později i chování vyvolána buď mozkovými chorobami, úrazem nebo procesem stárnutí

Prevence a léčení duševních poruch založena na dodržování zásad duševní hygieny, předcházení a včasná léčba i fyzického onemocnění

Léčba medikamentózní (sedativa, léky) psychoterapie (autogenní trénink, sugesce, psychodrama) psychodezinfekce (úprava sociálního prostředí pacienta) alternativní terapie (arteterapie, muzikoterapie, hippoterapie)

Léčebné instituce poradny duševního zdraví (tzv. linky důvěry) psychologické a psychiatrické ambulance speciální psychiatrické léčebny

Literatura: Říčan, P.: Psychologie. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. ISBN 80 – 7178 – 923 – 2. Fürst, M.: Psychologie. Votobia, 1997. ISBN 80 – 7198 – 199 – 0.