Pověst II. o vzniku Pochválova Pověst o Pochvalovu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Advertisements

Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.
Noc s Andersenem 2014 ZŠ Mikulášovice za podpory města Mikulášovice.
1. Pojď k Pánu dnes, když volno ti dáno, | pojď, dokud Ježíš Spasitel tě zve, | přijmi to štěstí, jež dnes ti přáno, | když tebe volá do blízkosti své!
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Husitství v kostce.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Pražský hrad První základy pražského hradu byly postaveny v devátém století synem Bořivoje Spytihněvem I. jako sídlo vládců. Ve čtrnáctém století byl přestavěn.
Většinu cesty jsme jeli vlakem Vypadal asi takhle:
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Poprvé spolu Poprvé, když jsem uviděla Chary. Tak se mě pomalu zastavil dech. Zamilovala jsem se do ní na první pohled. Naše první seznámení v Benátkách.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Pohár mléka Endless love. way H.P..
1. Zůstaň dnes se mnou, rychle kvapí noc, | temnota houstne, přijď mi na pomoc! | Když nikde není možno složit tíž, | slabému pomoz, se mnou zůstaň již!
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Kniha JOB Podněty k meditaci. Charakter knihy Job  Hebrejský TENACH:  Spisy (Ketubím)  Křesťanská BIBLE:  Naučné (sapienciální) knihy: moudrost ocitající.
1. Hrad přepevný je Pán Bůh náš, | zbroj výborná i síla. | On chrání nás, | když satanáš své proti nám vysílá. | Ten starý nepřítel zničit by nás chtěl,
Všechno to začalo na náměstí S panem Andersenem a starostou.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
1. Ježíš žije, s ním i já: | Smrti, kde tvé strachování? | Ježíš žije, | on mi dá svojí silou zmrtvýchvstání. | On mi světlem přispěje, | v tom je moje.
Školní výlet 4. třídy Čtyři palice, Perníčky, Zkamenělý zámek, zámeček Karlštejn, Lukásova lípa.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Prosím tě Bože… Je to tak dávno, a přesto to bolí. Co je to za boha, když tohle to svolí.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Pověsti 6. ročník.
Výprava do minulosti II
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Mírov Mírov.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan Zpracovaly Veronika Macháčová a Kateřina Cihelková Sedlčany 2015.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….
D Ř E V Í Č POVĚST. I. Dřevíč pověst. Se vznikem Pochvalova úzce souvisí i toto uvedení do problému. Založení a ostatní pověsti příště. Vysoko nad pravým.
Vetřelci vs. vodníci.
Náš výlet do
Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Opakování pověstí (1. – 7.) O praotci Čechovi, Krok a jeho dcery,
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Poznání Boží vůle.
Vodníci vs. Vetřelci zábava u vody.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Pohár mléka Endless love. way H.P..
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Transkript prezentace:

Pověst II. o vzniku Pochválova Pověst o Pochvalovu. Bylo to takhle. Za vojvodství rozeného Kalce se na Dřevíči zastavil kníže Bořivoj který cestoval do vesnice Most na řece Ohři založit tam městečko. V jeho doprovodu byl i jeden kněz který vykládal o nové víře Křesťanství. A za značné podpory knížete Bořivoje který novou víru hojně podporoval křtil i prostý lid. Na Dřevíči v té době pracoval zdatný kovář jménem tuším Zchara. Byl mezi lidmi na hradě vůdčí sílou a lidé ho rádi poslouchali. Když se objevil kníže Bořivoj s knězem nechal sebe i celou rodinu pokřtít a byl horlivým stoupencem nové víry ve které viděl zlepšení života obyčejných lidí. Lidé za ním šli a poslouchali jeho názory. To se ale Kalcovi moc nelíbilo, protože nemohl přes staroslovanské bohy ovládat lid. Tak byl rád, když kníže s  vojáky odjel. Ale kníže nechal Kalcovi rozkaz že, Kalca se také musí dát pokřtít než se vrátí. Kalca v noci zabil kněze a sebral peníze, zlato a prchl z hradu. V lese se stočil dolu k potoku a chtěl projet roklí podle potoka. Kůň se začal bořit do bažiny a shodil Kalcu ze sedla A ten se v bažině utopil. Kůň tam běhal a hledal pána. Na hradě začalo pozdvižení. Pán se ztratil i s koněm. Zdejší posádka byla s Kalcou proti křesťanství. Tak nově pokřtěné, v čele s kovářem Zacharou vyhnali z hradu aby hledali pána po lese. “Bez něj se nevracejte!“ Ti šli po stopách koně až došli do rokle kde běhal kůň, ten se ale nenechal chytit. Šli dál podle potoka, bažinou sužováni, ale museli jít dál, cesta zpátky není. Pak uviděli vyvýšeninu kde rostla silná lípa. Pod ní se utábořili. Aby si dopřáli oddech a usušili svršky. Všichni chválili toto místo .Začali stavět chýše a u lípy vztyčili kříž k němuž se modlili a chválily nového boha za toto útočiště. Začali říkat - zde je to pochváleno a časem se říkalo - je to Pochválov. Chýše se rozrůstaly pomalu ale jistě. Mýtil se les a vznikala první políčka. Je to jen pověst ale na každém šprochu……