Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Advertisements

Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
C lékařská fakulta – Univerzity Karlovy v Praze Sylabus pro prezentační dovednosti – individuální (IV.) Lektoři: PhDr. Jana Kasalová, PhDr. Jiří.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Dne 9. prosince si učitelé I. a II. stupně i při vánočním shonu a přípravách na Vánoční jarmark udělali čas a zúčastnili se kurzu Alternativní formy.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Cíle studia didaktiky pedagogiky
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Teorie vzdělávání dospělých
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Myšlení a myšlenkové operace
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Pedagogické disciplíny
4. Pedagogika sportu v systému věd
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Konstruktivismus Zora Syslová.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Transkript prezentace:

Univerzita Jana Amose Komenského Praha PhDr. Albína Měchurová Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Nové trendy výuky na vysokých školách

vysokoškolskÁ DidaktiKa Na vysokých školách se studijní obory odvíjejí od oborů vědních. Je tomu tak i v případě věd humanitních, které jsou součástí vysokoškolského studia učitelství, např. pedagogika psychologie politologie etika komunikace sociologie filozofie

vysokoškolskÁ DidaktiKa v uvedených oborech dosud vychází především z pamětného osvojování tezí a definic jejich examinační reprodukci ulpívání examinátorů na jedné, předem dané pravdě

I zde platí, že rozvoj vědních oborů nemá účel sám v sobě slouží prvořadě výukovým aplikacím učitel je zde prvořadě pedagogem

U vysokoškolské didaktiky je nutno si přiznat, že větší akcent se klade na složku odbornou didaktikum věcí se podceňuje ve výuce převládá tradicionalismus

vysokoškolskÁ DidaktiKa K čemu to vede? zanedbává se modernizace osvojování se ponechává na studentovi podvazuje se pedagogická účinnost

Didaktické perspektivy teorie – odvrácení se od deskriptivních popisů pedagogických dějů pochopení interakcí mezi učitelem a žákem směřování ke komunikativní dimenzi vyučování

CO DĚLAT ? Rekonstruovat vysokoškolskou didaktiku a jejím prostřednictvím oborové didaktiky i předmětové metodiky

V přípravě učitelů (lektorů, prezentátorů) přetrvává akademismus transmisivní postupy pedagog je připravován jako malý vědec

vysokoškolskÁ DidaktiKa Příčinou je absence rozpracování teorie terciárního vzdělávání metodického vedení vyučujících novodobých prostředků a postupů

A jak? Konstruováním nových poznatků na základě vlastních poznatků (sebeobjevování v roli učitele); uplatňováním projektových metod kooperativních a konstruktivistických přístupů; utvářením sociálně emočního klimatu ve skupině.

Rozvíjení sociálních interaktivních dovedností KOOPERACE ODPOVĚDNOSTI ZA VLASTNÍ VÝKON SEBEKÁZNĚ SEBENALEZENÍ SEBEUPLATNĚNÍ ORIGINALITY KREATIVITY

Rozvoj myšlenkových procesů ANALÝZY SYNTÉZY SROVNÁVÁNÍ KRITICKÉHO MYŠLENÍ SAMOSTATNÉHO ÚSUDKU