Světová a národní gastronomie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
Advertisements

STÁTY A JEJICH VLAJKY I.. ? BELGIE Oficiální název: Belgické království Hlavní město: Brusel Měna: Euro Obyvatelstvo: 10,5 miliónu.
OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Představení společnosti ERGO pojišťovna, a.s.. 2 ERGO Austria International AG ERGO Austria Česko Slo vensko Maďarsko Chorvatsko Slo vinsko Rum unsko.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
EVROPSKÁ UNIE.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Formy rychlého stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Historie EU.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
VY_32_INOVACE_Z.8.269_fotky z měst v Evropě
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vízum a vízové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Poznej bankovky a mince
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Průvodce CR a skupiny návštěvníků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční gramotnost Základní pojmy
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Téma: Jaro v CHKO České středohoří Tobiášův vrch
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Orgány a organizace cestovního ruchu ve světě
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Podstatná jména Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NATO.
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
EVROPSKÁ INTEGRACE.
„Index vnímání korupce 2016“
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Představujeme a sestavujeme krychli
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Evropská unie Autor: Mgr. Marta Samlerová.
pedagogických pracovníků (NÚV).
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rada EU.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Transkript prezentace:

Světová a národní gastronomie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Gastronomie společensko-ekonomická činnost příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami pestrost a rozmanitost pokrmů způsob organizování přípravy nabídka a prodej pokrmů

Světová gastronomie základem: francouzská kuchyně oblasti: střední Evropa: ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko severní Evropa: Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko západní Evropa: Belgie, Francie, Itálie, Španělsko anglická kuchyně: Austrálie, Dánsko, Holandsko, Kanada, USA, Velká Británie ruská a ukrajinská kuchyně poloorientální kuchyně: arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika orientální kuchyně: Čína, Indonésie, Japonsko

Národní gastronomie vznik jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů

Kontrolní otázky: Vysvětlete pojem gastronomie. společensko-ekonomická činnost, příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami, pestrost a rozmanitost pokrmů, způsob organizování přípravy, nabídka a prodej pokrmů Která kuchyně se stala základem světové gastronomie? francouzská kuchyně Co vzniklo jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů? národní gastronomie

Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 1999. IBSN 80-85970-27-9.