Světová a národní gastronomie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Gastronomie společensko-ekonomická činnost příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami pestrost a rozmanitost pokrmů způsob organizování přípravy nabídka a prodej pokrmů
Světová gastronomie základem: francouzská kuchyně oblasti: střední Evropa: ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko severní Evropa: Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko západní Evropa: Belgie, Francie, Itálie, Španělsko anglická kuchyně: Austrálie, Dánsko, Holandsko, Kanada, USA, Velká Británie ruská a ukrajinská kuchyně poloorientální kuchyně: arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika orientální kuchyně: Čína, Indonésie, Japonsko
Národní gastronomie vznik jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů
Kontrolní otázky: Vysvětlete pojem gastronomie. společensko-ekonomická činnost, příprava jídel s výraznými chuťovými a estetickými kvalitami, pestrost a rozmanitost pokrmů, způsob organizování přípravy, nabídka a prodej pokrmů Která kuchyně se stala základem světové gastronomie? francouzská kuchyně Co vzniklo jako odraz společensko-ekonomického vývoje jednotlivých národů? národní gastronomie
Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 1999. IBSN 80-85970-27-9.