PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Advertisements

SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_36_01_antikoncepce, choroby.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Slovní úlohy řešené rovnicemi
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_06_01_mužské pohlavní orgány.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_07_světové strany.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávicí soustava.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Žlázy s vnitřní sekrecí
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_07_01 _vznik člověka.
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí

POPIS • č.4 - na tomto snímku je popsán obrázek žláz s vnitřní sekrecí, vhodné pro výklad učitele • č.5,6,7 - na tomto snímku jsou popsány žlázy s vnitřní sekrecí, vhodné pro výklad učitele • č.8 - na tomto snímku je sepsáno několik poznatků o cukrovce, které mohou být pravdivé, ale i nemusí. Úkolem žáků je podtrhnout správná tvrzení • č.9,10 - na tomto snímku jsou popsány žlázy s vnitřní sekrecí, vhodné pro výklad učitele • č.11 - na tomto snímku je vyrobena tabulka, kterou žáci vyplňují na základě získaných znalostí z předchozí informace

• č.12 - na tomto snímku je obrázek člověka se zvýrazněnými žlázami s vnitřní sekrecí, úkolem žáků je názvy těchto žláz přesunout do obrázku • č.13 - řešení k předchozímu úkolu • č.14 - na tomto snímku jsou dvě tabulky, kde v jedné tabulce jsou vypsané žlázy s vnitřní sekrecí a v druhé funkce těchto žláz, úkolem žáků je spojit danou žlázu s její funkcí • č.15- řešení k předešlému úkolu

ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ 1) podvěsek mozkový (hypofýza) 2) štítná žláza 3) nadledvinky 4) slinivka břišní 5) pohlavní žlázy

Podvěsek mozkový - Je uložen na spodní části mozku a vylučuje hormony, které řídí činnost jiných žláz s vnitřním vyměšováním. Ovlivňuje i růst člověka

Štítná žláza - Je umístěna na přední straně krku po stranách štítné chrupavky, které se říká „ohryzek“. Její hormon obsahuje jod a ovlivňuje tělesný a duševní vývoj člověka a přeměnu látek v těle.

Slinivka břišní - Je umístěna pod žaludkem na prvním úseku tenkého střeva – na dvanáctníku. Její hormon insulin ovlivňuje přeměnu cukru. Při poruchách této žlázy se zvyšuje obsah cukru v krvi a moči a vzniká nemoc zvaná cukrovka.

PODTRHNI SPRÁVNOU ODPOVEĎ Při cukrovce: A) si tělo netvoří látky k trávení tuku B) si tělo netvoří látky k trávení bílkovin C) si tělo netvoří látky k trávení cukrů D) může nemocný jíst všechny druhy potravin E) musí nemocný držet dietu a vyhýbat se cukrům _________________________________________ ________

Nadledvinky - Jsou umístěny na horním okraji ledvin. Kůra nadledvinek vylučuje hormony, které zvyšují odolnost těla proti nemocem. Dřeňová vrstva vylučuje hormon, který působí na zvýšení krevního tlaku a povzbuzuje činnost srdce.

Pohlavní žlázy - U žen jsou to vaječníky, uložené v dutině pánevní, u mužů varlata, umístěna v šourku. Hormony působí především na vznik druhotných pohlavních znaků, to je na odlišení celkového vzhledu muže a ženy, a též řídí tvorbu pohlavních buněk.

ŽLÁZA S VNITŘNÍ SEKRECÍ JAKÝ VÝZNAM MAJÍ JEJÍ HORMONY PRO ČLOVĚKA DOPLŇ TABULKU ŽLÁZA S VNITŘNÍ SEKRECÍ KDE JE ULOŽENA JAKÝ VÝZNAM MAJÍ JEJÍ HORMONY PRO ČLOVĚKA Podvěsek mozkový Štítná žláza Na přední straně krku a po stranách štítné chrupavky Ovlivňuje tělesný a duševní vývoj člověka Slinivka břišní Nadledvinky Pohlavní žlázy

PŘESUŇ NÁZVY DO OBRÁZKU SLINIVKA BŘIŠNÍ POHLAVNÍ ŽLÁZY ŠTÍTNÁ ŽLÁZA PODVĚSEK MOZKOVÝ

PŘESUŇ NÁZVY DO OBRÁZKU ŘEŠENÍ PODVĚSEK MOZKOVÝ PŘESUŇ NÁZVY DO OBRÁZKU ŠTÍTNÁ ŽLÁZA SLINIVKA BŘIŠNÍ POHLAVNÍ ŽLÁZY

SPOJ ČARAMI, CO VZÁJEMNĚ SPOLU SOUVISÍ POHLAVNÍ ŽLÁZY SLINIVKA BŘIŠNÍ NADLEDVINKY PODVĚSEK MOZKOVÝ RŮST ČLOVĚKA DUŠEVNÍ A TĚLESNÝ VÝVOJ PŘEMĚNA CUKRŮ ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU POVZBUZENÍ ČINNOSTI SRDCE VZNIK DRUHOTNÝCH POHLAVNÍCH ORGÁNŮ

SPOJ ČARAMI, CO VZÁJEMNĚ SPOLU SOUVISÍ POHLAVNÍ ŽLÁZY SLINIVKA BŘIŠNÍ NADLEDVINKY PODVĚSEK MOZKOVÝ RŮST ČLOVĚKA DUŠEVNÍ A TĚLESNÝ VÝVOJ PŘEMĚNA CUKRŮ ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU POVZBUZENÍ ČINNOSTI SRDCE VZNIK DRUHOTNÝCH POHLAVNÍCH ORGÁNŮ

ZDROJE DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN 80-7216-155-5. KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis 8. 3. vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN 80-7216-204-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková.