Aktuality z oblasti kohezní politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajské akční plány Základní východiska
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Podpora strategické práce ve veřejné správě
ROP JV – informace o novém programovém období
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Společné setkání „minitýmů“
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Aktuality z oblasti kohezní politiky Ministerstvo pro místní rozvoj

Faktory vývoje přípravy programového období po r. 2020 Brexit Nové výzvy - migrace, bezpečnost, obrana, globalizace, sociální Evropa Tlak na hlubší integraci Politický vývoj (volby v ČS a do evropských institucí) Euro a kohezní skepse Komunikace dosažených výsledků a naplněných cílů (implementace ESIF)

EU na křižovatce …

Příprava programového období po r. 2020 na EU úrovni V4+4: setkání ministrů (Praha leden 2016, Ostrava červen 2016, Varšava březen 2017, Varšava červen 2017) politika soudržnosti je fundamentální investiční politikou EU MT PRES: jednání vrchních ředitelů (duben 2017) nutnost zjednodušení, možnosti harmonizace, zlepšení komunikace a zviditelnění Rada pro obecné záležitosti (duben 2017) první politická diskuze; zlepšení komunikace a přiblížení PS občanům EU neformální jednání ministrů (červen 2017) zachování PS pro všechny regiony, nutnost dalšího zjednodušení, diferencovaný přístup EU: Sedmé kohezní fórum (červen 2017) potřeba silné politiky soudržnosti i do budoucna s adekvátním rozpočtem a se zaměřením na všechny regiony EU HLG (červenec 2017)  klíčová doporučení do 5 oblastí PS

Příprava programového období po r. 2020 na národní úrovni Východiska pozice ČR k budoucnosti politiky soudržnosti cíl: jednotný názor ČR na budoucí podobu politiky soudržnosti a umožnit aktivní zapojení ČR do debaty o budoucnosti politiky soudržnosti EU po roce 2020 Kulatý stůl k budoucnosti politiky soudržnosti po r. 2020 (červenec 2017) - projednání s partnery materiál předložen do meziresortního připomínkového řízení, celkem vypořádáno 150 připomínek vládě bude materiál předložen v září 2017 – bez rozporu jednotlivá témata: Sdílené řízení, Propojování ESIF s dalšími programy EU, Tematická koncentrace, Předběžné podmínky, Specifická doporučení Rady, Finanční nástroje, Výkonnostní rámec a pravidlo n+3, Makroekonomické kondicionality, Zjednodušené metody vykazování, Územní dimenze, EÚS – Evropská územní spolupráce

Východiska pozice ČR k budoucnosti politiky soudržnosti – územní dimenze Předběžná pozice ČR: jednotná pravidla pro všechny ESI fondy zjednodušení kontrolních postupů, měření dopadů a výsledků zachování, metodické slaďování a další rozšiřování využití urbánních integrovaných nástrojů s dopadem na funkční celky v území multifondové financování integrovaných územních investic silný integrovaný charakter urbánních projektů zachování CLLD větší soulad zacílení OP s regionálními a lokálními rozvojovými potřebami multizdrojové financování

Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020 Základní cíl NKR: identifikovat hlavní věcné priority a cíle ČR po roce 2020 pro jejich pokrytí optimalizovat zdroje v návaznosti na nové podmínky pro poskytování podpory ze strany EU. Klíčové dokumenty, které zpracování ovlivní: Evropská úroveň: VFR, nová nařízení k EU fondům, Východiska pozice ČR k budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020 (poziční dokument) Národní úroveň: Strategický rámec ČR 2030, Národní program reforem, Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+, rezortní a krajské strategické dokumenty atd. Harmonogram předložení 1. návrhu dokumentu vládě ČR se předpokládá v první polovině roku 2018. Finální návrh by měl být předložen vládě ČR do poloviny roku 2019.

Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020 – rámcová struktura 1 Analýza dosavadního vývoje - obecná charakteristika, makroekonomická analýza, globální megatrendy, analýza strategických oblasti 2 SWOT analýza - prognóza hlavních tendencí a budoucích trendů 3 Vize a základní strategické směřování - logika intervence, struktura cílů, vize a globální cíl 4 Specifické cíle - podle potřeby a způsobu nastavení návrhové části 5 Implementace plánu - předpokládané podmínky a nástroje finanční podpory z EU a komunitární programy atd. 6 Příprava Dohody o partnerství a operačních programů

Platforma pro projednání Indikativní harmonogram vybraných milníků k přípravě programového období 2020+ Září 2017 Datum Platforma pro projednání Věcné výstupy Předkládá září Vláda ČR Východiska pozice ČR k budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020 MMR polovina září   Projev o stavu Unie 2017 (předseda EK Jean- Claude Juncker) EK 26. - 27. září DG Cohesion Policy EE PRES tbc. Informal Ministerial Cohesion Policy Říjen – Prosinec 2017 říjen Sedmá zpráva o hospodářské, sociální a územní soudržnosti (Kohezní zpráva) 23. - 24.října DG Territorial Cohesion a Urban 15. listopad Rada pro obecné záležitosti (GAC) Politika soudržnosti prosinec Strategická zpráva dle čl. 53 odst. 2 obsahující shrnutí zpráv o pokroku 4. - 5. prosince Jednání vrchních ředitelů odpovědných za politiku soudržnosti HU PRES Leden 2018  11. - 12. ledna Společná deklarace ministrů zemí V4+4 25. -26. ledna Neformální jednání ministrů odpovědných za kohezní politiku V4+4 HU PRES V4 Polovina roku 2018 červen Zveřejnění návrhu nového Víceletého finančního rámce (VFR)

Příprava Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Pracovní schůzka se zástupci „strategických“ odborů krajů Jasněji určit pozici SRR, zapojit RSK do přípravy SRR a také její implementace, stanovit společná a specifická témata pro regiony (tematická typologie území), stanovit finanční rámec SRR, rozpracování národních priorit v krajských dokumentech… Analytická část Problémově zaměřena Souhrn zaslán k připomínkám členům pracovních skupin k 29. 8. Dokončení v říjnu 2017 Setkání pracovních skupin Dokončení návrhové části: červenec 2018 Dokončení implementační části: listopad 2018 Předložení vládě: leden 2019

Národní stálá konference 7. zasedání Hradec Králové, 5. - 6. září Podklady 29. 8. a finální program Předběžný program na webu ÚD Reakce na vybraná usnesení RSK Doporučení pro další činnost Implementace IN SRR 21+ Politika soudržnosti 21+

www.mmr.cz www.dotaceEU.cz Děkuji za pozornost www.mmr.cz www.dotaceEU.cz