Grafický editor GIMP (8)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt... „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (13)
Základy úprav fotografií
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (1)
Grafický editor GIMP (10) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (6)
Grafický editor GIMP (7)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kreslíme vektorovou grafiku (6) Práce s textem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Grafický editor GIMP (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Barvy VY_32_INOVACE_GR_788. BARVY Barva popředí a pozadí - jejich nastavení Barva popředí a pozadí slouží k nastavení barev nástrojů, které ji používají.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Možnosti úprav fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/49 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Obrázky po stole VY_32_INOVACE_GR_790. OBRÁZKY ROZHÁZENÉ PO STOLE Zadání: Uspořádejte obrázky tak, aby působily jako náhodně rozházené po stole. Obrázkům.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (6)
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (12)
Grafický editor GIMP (10)
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Grafický editor GIMP (9)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk
Kreslíme vektorovou grafiku (4)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (2)
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Kreslíme vektorovou grafiku (4)
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafický editor GIMP (6)
Transkript prezentace:

Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Grafický editor GIMP (8) vyvážení barev napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úprava vyvážení barev Tuto úpravu můžeme použít nejčastěji tam, kde automatika fotoaparátu nezvládne funkci automatického vyvážení barev. Použijeme funkce Nástroje … Nástroje barev … Úrovně.

Pod histogramem (graf histogramu udává zastoupení jednotlivých jasových složek na snímku) najdeme tři šipky. Jejich posunem se dá změnit úroveň jasu snímku (již jsme používali). Dále upravíme celkovou barevnost snímku: Nástroje … Nástroje barev … Vyvážení barev.

V červeném rámečku je původní vzhled snímku. Ponechte zatrženou hodnotu Zachovat světlost. Změna barevnosti se tak neodrazí na jasu snímku. V červeném rámečku je původní vzhled snímku. Všimněte si, že na koncích každého ze tří posuvníků jsou tzv. doplňkové barvy. Např. oranžový nádech odstraníme posunutím prvního posuvníku vlevo a třetího vpravo.

Napodobení černobílé fotografie Černobílé fotografie mají pořád svůj půvab. U některých motivů může být černobílé provedení mnohem působivější. Můžeme obrázky jednoduše převést do černobílého provedení pomocí funkce Obrázek … Režim … Odstíny šedi. Takto vytvořená černobílá fotografie ale stále nemá charakter a atmosféru opravdové černobílé fotografie.

Zlepšit to můžeme několika způsoby. Ukážeme si jeden z nich. Pro převod do černobílého podání zvolíme Barvy … Mapa … Mapování z přechodu. Tato funkce zajistí zachování celého spektra odstínů šedi. (V panelu nástrojů máme nastavenu horní barvu černou a spodní bílou.) Výsledný snímek je i přes to zpravidla příliš plochý a šedivý. Mohli bychom to napravit funkcí Úrovně, ale zkusíme něco jiného.

Využijeme Filtry … Vylepšení … Maskovat rozostření. Posuvník Poloměr nastavíme až téměř k pravému okraji (asi 100), Míru na hodnotu 0,50 a Práh necháme na 0. Operace je poměrně hodně náročná na čas, budeme si tedy muset po stisknutí tlačítka Budiž nějakou dobu počkat.

Na závěr můžeme do snímku přidat šum, který bude napodobovat filmové zrno. Filtry … Šum … RGB šum. Hodnotu nastavíme na cca 0,08. Záleží to na jednotlivém snímku, je třeba to vyzkoušet.

Porovnejte výsledek.

Úkol Vyzkoušejte si úpravy na fotografiích, které vám dá k dispozici učitel nebo které jste sami vyfotografovali. V jakých případech se vám více líbí použití černobílé fotografie a proč?

Příště: Použitá literatura: Použité fotografie: Efekty pro vytváření grafických prvků (novinový tisk, filmový pás, kostka) Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978- 80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)