Rozklad světla optickým hranolem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Advertisements

VY_32_INOVACE_11 Římské číslice 20… – Matematika, 5.ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci projektu.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_15.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_32_INOVACE_01 Český jazyk 1.třída – nácvik čtení slabik Autor: Veronika Biskupova, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_60_Opakovani Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, 3.ročník Opakování pro 3. ročník - čj Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_32_INOVACE_08- Netřesk výběžkatý Přírodověda - 5. ročník
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zaokrouhlování čísel na statisíce
VY_32_INOVACE_05_slovasouznacna
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Gravitační síla a hmotnost
Autor: Hana Štrosová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Barva světla, šíření světla a stín
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_18- hraboš polní Přírodověda - 4. ročník
Chování těles v kapalině
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Dělení se zbytkem VY_32_INOVACE_54_Deleni_se_zbytkem
Hospodářské plodiny,luštěniny
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Krácení zlomků.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zatmění Slunce a Měsíce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
VY_32_INOVACE_23_Nasobeni_10_100_1000
Násobení jednociferného a dvojciferného čísla ( s 0 na místě jednotek)
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Skládání rovnoběžných sil
Léto VY_32_INOVACE_59_Leto Prvouka - 2. ročník
Opakování-posuvný a otáčivý pohyb
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_15- Liška obecná Přírodověda - 4. ročník
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
Násobení a dělení desetinným číslem
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
VODOJEMY VY_32_INOVACE_25_Vodojemy Vlastivěda, 4.a 5.ročník
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Adresa – Český jazyk, 3.ročník
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Badatelské odpoledne 4. dubna Sedm barev duhy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Světelné jevy -shrnutí
NAŠE VLAST – Česká republika
VY_32_INOVACE_09- Sasanka hajní Přírodověda - 5. ročník
Písemné sčítání a odčítání do
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autor: Hana Štrosová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_22 Člověk a jeho svět, Prvouka – BESIP I ročník
Transkript prezentace:

Rozklad světla optickým hranolem. Duha. VY_32_INOVACE_58_Rozklad_svetla_hranolem Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Jak vlastně duha vzniká? Pokud prší a současně svítí Slunce, je možné pozorovat optický jev – duhu. Jak vlastně duha vzniká? [1] … původně bílé sluneční světlo je složeno ze základních spektrálních barev. Sluneční světlo dopadá na kapičky vody a na nich dochází k lomu světla. Každá ze spektrálních barev se láme pod jiným úhlem. Proto dojde k rozkladu světla na jednotlivé barvy.

Duha má horní okraj červený a vnitřní (spodní) okraj fialový. [3] Duha má horní okraj červený a vnitřní (spodní) okraj fialový. [2] Lom bílého světla na kapičce vody. Tahák pro zapamatování pořadí barev: Čermáková Oznámila, Že Zítra Máme Fyziku.

Rozklad světla optickým hranolem [4] Barvám, které tvoří spektrum a které nelze již dále rozložit, říkáme jednoduché barvy: Fialová, indigová (modrofialová), modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená

Skládání spektrálních barev spojkou [5] Světlo rozložené optickým hranolem na jednotlivé barvy se po průchodu spojkou opět složí v bílé světlo.

Skládání spektrálních barev – domácí pokus Tato káča má na kotouči nalepený kruh z tvrdého papíru s barevnými výsečemi. Roztočíme-li káču, začnou se barvy střídat v rychlém sledu a složí se v bílou barvu. [6]

[7] Nad hlavní duhou můžeme někdy vidět i nevýrazný pruh duhy vedlejší. Ta vzniká po dvou vnitřních odrazech slunečního světla ve vodních kapkách. Barevné pásy vedlejší duhy mají převrácené pořadí.

[8] Až budeš zalévat zahradní hadicí, dbej na to, abys byl ke Slunci otočen zády. Na proudu padajících vodních kapek pak můžeš pozorovat barevné pásy duhového oblouku.

Základní údaje o DUM Autor DUM: Pavlína Čermáková, ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště Období vytvoření DUM: 1. pololetí školního roku 2011/2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Optika Téma: Rozklad světla optickým hranolem. Duha. DUM byl vytvořen jako doprovodný materiál pro výklad v předmětu Fyzika v osmém ročníku ZŠ. Je určen k prezentaci pomocí datového projektoru. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště

Zdroje: [1] Klipart z www.office.microsoft.cz [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8] Skeny z učebnice Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7.