Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Podpora studentů s SPU na MU
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Výuka cizích jazyků technických předmětů
E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Didaktické prostředky
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Možnosti poradenské práce pro studenty VŠ s dyslexií Lenka Krejčová CENTRUM ® PRAHA - CZECH REPUBLIC.
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Jak se stát dobrým právníkem?
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Specifika jazykové přípravy na Univerzitě obrany s podporou ICT
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
I NOVACE VÝUKY INFORMATICKÝCH PŘEDMĚTŮ VE STUDIJNÍCH PROGRAMECH O STRAVSKÉ UNIVERZITY Z DOKONALOVÁNÍ GRAMOTNOSTI AKADEMICKÝCH A OSTATNÍCH PRACOVNÍKŮ OU.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
e-learningový kurz na podporu výuky předmětu Němčina pro právníky
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Psaní právních dokumentů
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
Výuka AJ na VŠE Halka Čapková 7. července Typy kurzů (moduly): o Dvousemestrální kurzy: Angličtina pro ekonomická studia Příprava na zkoušky Cambridge.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Didaktické prostředky
učitelská mobilita Univerzita v Groningenu, Nizozemí
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Název operačního programu:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Při technické univerzitě v Liberci
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení Mgr. Barbora Chovancová, Ph.D. Mgr. Ilja Rajdová Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky 1

Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení (MUNI/FR1206/2015) Řešitelka projektu: Mgr. Barbora Chovancová, Ph.D. Další účastníci projektu: Mgr. Jana Kollárová (anglický jazyk) Mgr. Markéta Plocková (anglický jazyk) Mgr. Ilja Rajdová (český jazyk) Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Studenti s poruchami učení na MU stále se zvyšující počet studentů se specifickými nároky z  důvodu poruch učení 2006 – 22 studentů 2016 – 146 studentů nutnost navrhnout komplexní systém servisu pro studenty s poruchami učení a) úpravy studia (navýšení času, využití počítače, asistivní technologie) b) individuální konzultace c) možnost dalšího vzdělávání a tréninku studijních dovedností Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení I a II Dva dvousemestrální kurzy a) zaměřené na práci s texty v mateřském jazyce SPUCJ001 Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení I (čtení odborného textu) SPUCJ002 Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení II (psaní odborného textu) b) zaměřené na práci s texty v cizím jazyce (angličtina) SPUAJ001 Academic reading for students with learning differences SPUAJ002 Academic writing for students with learning differences Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

jsou určeny studentům s lehčím stupněm poruch učení cílem kurzů není individuální nácvik jednotlivých strategií a postupů, ale seznámení se širší škálou možností vycházejí z kompetencí požadovaných po studentech VŠ v oblasti akademického psaní akcentují oblasti problémové pro studenty s SPU a obvykle nezmiňované ve standardních kurzech (příprava na čtení odborného textu, psaní poznámek, fáze psaní textu, příprava atd.) Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Kurzy zaměřující se na práci s českými texty – výběr témat: vyhledávání dokumentů a posouzení jejich relevantnosti vytváření poznámek z textu efektivní čtení textu, typy odborných textů kritický přístup ke čtenému textu práce s tématem (výběr, upřesňování, orientace v tématu) odstavec, text, koherence a koheze textu esej a abstrakt (typy, postupy psaní) časté chyby v argumentaci a kompozici odborného textu Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Kurzy zaměřené na práci s cizojazyčnými texty - výběr témat: učební styly, různé techniky čtení typy akademických textů a jejich uspořádání typy testů na porozumění textu, strategie strategie psaní, psaní za určitým účelem postup vytváření textu, odstavec, typy a struktura formální styl psaní z pohledu gramatiky a stylistiky jazyka závěrečné úpravy textu, korektury, peer review Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Masarykovy univerzity Komenského nám. 2 602 00 Brno www.teiresias.muni.cz Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky