I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaderná energie.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Princip a popis jaderných reaktoru
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Jaderná energie.
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná Energie.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Jaderná Elektrárna.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_19 Název materiáluŠtěpení.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Jaderná reakce Mgr. Vladimír Nulíček

Počátky jaderného výzkumu J. Robert Oppenheimer, (22. dubna 1904 – 18. února 1967). Americký teoretický fyzik. Nejznámější svou účastí v projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v tajné laboratoři v Los Alamos v Novém Mexiku. Bývá označován jako „otec atomové bomby“.

J. Robert Oppenheimer

Jaderná energie Jaderná energie je energie, která existuje a uvolňuje se z jaderných reakcí v atomovém jádře. Nadneseně bývá označována také jako atomová energie. Prostřednictvím speciálních zařízení je možné ji využívat, příslušné technické a ekonomické odvětví se označuje jako jaderná energetika.

Jaderná energie Pro mírové účely se v současnosti průmyslově využívá štěpná reakce uranu nebo plutonia, uvažuje se rovněž o využití thoria. Jadernou energii je z hlediska energetiky možné zařadit jak do obnovitelných zdrojů energie, tak do neobnovitelných zdrojů energie. V technologické úrovni využití jaderné energie patří Česko k relativně významným státům.

Historie jaderné reakce První úspěšný pokus s jaderným štěpením provedli v roce 1938 v Berlíně Otto Hahn, Lise Meitner a Fritz Strassman. První řízená řetězová štěpná reakce se uskutečnila 2. prosince 1942 v reaktoru CP-1, v podzemí stadionu Chicagské univerzity. K výrobě elektřiny byl jaderný reaktor poprvé využit v roce 1951 ve výzkumné stanici EBR-I poblíž Arca (Idaho) v USA.

Historie jaderné reakce Za první jadernou elektrárnu bývá označována elektrárna spuštěna v městě Obninsk v Sovětském svazu v roce 1954 Za první skutečně komerční elektrárnu je však považována spíš jaderná elektrárna Calder Hall v Británii.

Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze). V současné době ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader.

Princip jaderného štěpení Štěpná reakce: 1 ) Neutron rozštěpí jádro Uranu. 2 ) Uvolní se další tři neutrony, které štěpí další jádra uranu. 3 ) Uvolní se energie.

Jaderný reaktor

Využití jaderných reaktorů Jaderná elektrárna Jaderný pohon - vyrobená energie slouží pro pohon plavidel (ponorek, ledoborců, civilní nákladní obchodní lodě) Výzkumná zařízení: zdroj neutronů (detektory vodíku a vody) Zdravotnická zařízení/přístroje radioaktivní infuze pro sledování toku krve (tyto látky jsou ale dnes už často vyráběny v malých urychlovačích přímo v objektech nemocnic) náplň pro zářiče na léčbu rakoviny

Jaderný reaktor-jeho části 1. Uranové tyče 2. Regulační tyče 3. Moderátor 4. Primární okruh – vysokotlaká voda 5. Sekundární okruh 6. Betonové stínění

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%BD_reaktor http://www.soplustil.atlasweb.cz/pdf/fyz21.pdf http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:XkKB6yGN_lsJ:www.zstgm-studenka.cz/pet-p/download.php%3Ffile%3Df9_vyuziti_jaderneho_zareni.ppt+jaderné+záření&cd=11&hl=cs&ct=clnk&gl=cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaderná_elektrárna http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_energie