VY_32_INOVACE_Racek_ Kyslik

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Výbuch, detonace, deflagrace
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Dusík, N.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Významné areny 1.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
vypracoval-Martin Vítů
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Důlní větrání VY_32_INOVACE_Racek_ Mikroklima Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 19 TEMA: Chemie 8 – Oxidy dusíku.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
VY_32_INOVACE_Racek_ Aerodynamika
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
VY_32_INOVACE_Racek_ Systemy
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Racek_ Priklady3
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Důlní elektrické přístroje
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny_priklady
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Důlní elektrické přístroje
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
VY_32_INOVACE_Racek_ Separatni
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Racek_01-1-02-Kyslik Důlní větrání VY_32_INOVACE_Racek_01-1-02-Kyslik Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace V tomto materiálu se seznámíme s kyslíkem, dusíkem a oxidem uhličitým - plyny, které jsou přítomné v ovzduší, jejich vlastnostmi a s jejich projevem na lidské zdraví, pokud jsou ve vyšší nebo nižší koncentraci.

Kyslík Je to plyn bezbarvý, bez chuti a zápachu, nutný pro dýchání lidí. Do krve se dostává jen asi 1/5 vdechovaného kyslíku. Vydechované vzdušiny obsahují asi 17 % O2, 4 % CO2, vodní páru a dusík, který jako netečný plyn se vydechuje skoro v původním množství.

Spotřeba kyslíku Spotřeba kyslíku je u člověka určována stupněm svalového a nervového vypětí. Průměrná spotřeba se pohybuje: při odpočinku 0,25 l/min, při mírné práci 1 – 1,5 l/min, při velké námaze až 3 l/min.

Pokles kyslíku na 15 – 13% Nastane-li situace, že důlní ovzduší obsahuje 15 % kyslíku, člověk to může určitou dobu snášet, avšak pro nedostatečné okysličování krve se dostavují dýchací potíže, nevolnosti a závratě. Klesne-li obsah kyslíku na 13 %, pak může nastat zhroucení. V organismu se tvoří kyselina mléčná, která není z těla odstraňována a způsobuje otravné účinky.

Pokles kyslíku pod 9% Klesne-li obsah kyslíku pod 9 %, nastane ihned bezvědomí a není-li rychlá pomoc, pak smrt. Při nedostatku kyslíku není člověk nijak varován, nebezpečí záchrany je tak velmi malá, poněvadž člověk není schopen se vlastními silami zachránit.

Přebytek kyslíku Nastane-li přebytek kyslíku: pak po určitou dobu je to člověk schopen snášet, ale jen při určitém tlaku, pak mohou nastat dráždivé reakce na plíce a může nastat pneumonie plic.

Vlivy na pokles kyslíku Pokles kyslíku v důlním prostředí nastává vlivem: oxidačních procesů – dřevo, těžená rubanina, výztuž, hornina, samotné dýchání lidí, provoz všech strojů.

Dusík Je plyn bezbarvý, bez chuti a zápachu. Je chemicky i fyziologicky netečný. Není jedovatý, nehoří, ani hoření nepodporuje. Zvýšený obsah dusíku snižuje objemové procento kyslíku a zpomaluje tak oxidační procesy a využívá se toho při zdolávání požárů v důlním prostředí. Při dýchání je netečný, jeho nebezpečnost je, pokud svou přítomností ve vyšší koncentraci sníží obsah kyslíku pod bezpečnou mez.

Dusík v dole V dolech může být dusík: exhalovat spolu s metanem a oxidem uhličitým, být součástí v plynech fukačů, vedlejším produktem účinků trhací práce, i produktem rozkladu organických látek, v místech důlních požárů, kde byl skoro nebo úplně spotřebován kyslík - obsažen ve stařinách – záduchy.

Oxid uhličitý – CO2 bezbarvý, slabě nakyslý, slabě štiplavý zapáchající, ve vodě je značně rozpustný, nehořlavý plyn, hoření nepodporuje. Tohoto efektu se používá úspěšně k hašení a inertizaci výbušných směsí.

Potíže při vyšších koncentracích Určité množství CO2 člověk potřebuje pro správné dýchání, při vyšších koncentracích nad 3 % se projevuje vyčerpanost při vyšší koncentraci 5 % se zvyšuje námaha při dýchání, bolí hlava a šumí v uších. Při koncentracích nad 5 % jsou bolesti ještě větší, člověk ztrácí soudnost, nastává obrna hlasivek, člověk není schopen mluvit a volat o pomoc. Při koncentraci kolem 10 % dochází ke ztrátě vědomí a může nastat smrt.

Zdroje v dole oxidace organických látek – uhlí, dřevěná výztuž chodeb, někde se vyskytuje v juvenilní podobě, kdy se tam dostal při vulkanické činnosti a dostal se až do uhelné hmoty, povýbuchové zplodiny po výkonu trhací práce, výfukové plyny spalovacích motorů, činnost při dýchání lidí, nežádoucí velké množství vzniká při hoření a výbuších.

Vodní pára Je to plyn bezbarvý, bez chuti a zápachu. Důlní větry obsahují vodní páru v různém kolísavém množství a je to limitováno teplotou větrů – čím je vyšší teplota, tím bude větší schopnost důlních větrů pojmout do sebe větší množství vodní páry až do její nasycenosti. Množství vodní páry v důlních větrech buď vyjadřujeme jako absolutní nebo relativní vlhkost vzduchu.

Absolutní vlhkost Absolutní vlhkost – hmotnostní množství par vyjádřené v kilogramech a je to vztaženo na 1 m3 vlhkého vzduchu. Nazýváme ji také objemovou vlhkostí, protože je vlhkost vztažená na nějakou objemovou jednotku.

Relativní vlhkost Relativní vlhkost – poměr absolutní vlhkosti v daném vlhkém vzduchu k absolutní vlhkosti vzduchu, který by byl za stejné teploty vodními parami nasycen. Lze to také vyjádřit jako poměr skutečného tlaku vodní páry a tlaku nasycené páry za téže teploty.

Vliv na člověka Fyzická práce v prostředí, které má vysoký obsah vlhkosti, velmi vyčerpává organismus, protože se dostatečně nemůže vypařovat pot a dýchání se stává obtížnějším. Vlhkost důlních větrů se tak stává rozhodujícím činitelem pro stanovení přípustných mezí mikroklimatu na důlních pracovištích.

POUŽITÁ LITERATURA PROKOP, Pavel. Větrání hlubinných dolů. Ostrava: ES VŠB, 1985. SUCHAN, Libor. Větrání hlubokých dolů. 1. vydání. Praha: SNTL, 1984.