Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Důlní požáry a chemismus výbušniny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Důlní požáry a chemismus výbušniny"— Transkript prezentace:

1 Důlní požáry a chemismus výbušniny
VY_32_INOVACE_Racek_ Výbuchové teplo Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu probíráme výbuchové teplo s ukázkovým příkladem výpočtu.

3 Výbuchové teplo Výbuchové teplo je teplo uvolněné výbuchem 1 kg výbušiny. Udává se v J/kg a jeho hodnotu stanovíme buď zkouškou v kalorimetrické bombě nebo výpočtem. Výpočet můžeme provést buď za předpokladu konstantního tlaku, což v praxi odpovídá náloži na volném prostranství, nebo konstantního objemu, který lépe vystihuje obvyklou praxi nálože uzavřené ve vývrtu ucpávkou.

4 Výpočet provádíme na základě pouček
dle Hesse: Teplo vzniklé při slučování nebo rozkladu není závislé na cestě reakce, nýbrž jen na jejím počátečním a konečném stavu. dle Krause: Teplo vzniklé přeměnou určité soustavy se rovná teplu, které bylo toutéž soustavou pohlceno při opačné přeměně. Zatímco Krausova poučka nám umožňuje použít při výpočtu slučovacích tepel, můžeme Hessovu poučku znázornit graficky:

5

6 VÝPOČET TEPEL Z obrázku je možno napsat: z toho plyne:
- součet slučovaných tepel zplodin (J/kg) - součet slučovacích tepel výbušiny (J/kg)

7

8 Ukázkový příklad Vypočtěte výbuchové teplo nitroglycerínu za předpokladu V=konst. a rovnicí 2C3H5(ONO2)3  6CO2+5H2O+3N2+0,5O2 Výbuchové teplo nitroglycerínu o hmotnosti dané rovnicí: Z molekulové hmotnosti nitroglycerínu M=227 g

9 POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981.


Stáhnout ppt "Důlní požáry a chemismus výbušniny"

Podobné prezentace


Reklamy Google