Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL
Advertisements

 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Někdy je dobré se zastavit a zamyslet se nad životem Všem mým přátelům.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Karel Havlíček Borovský
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
JAK KOMUNIKOVAT S DOSPĚLÝM PACIENTEM. JAK SE PŘEDSTAVIT  Dobrý den, jsem ….. Studuji na třetí lékařské fakultě,. Studuju všeobecné lékařství. Jsem ve.
Téma: Audience – V. Havel
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Slohová cvičení Popis. Slohová cvičení Popis Popis Popis pracovního postupu: 1)Vytvoření samostatného kuchařského receptu Vyberte si vaše oblíbené.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Totalitní vláda komunistické strany
Obnovení demokracie v Československu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Rozdělení fantastické literatury
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Václav Havel

Datum vytvoření projektu říjen 2011 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem a tvorbou Václava Havla.

Václav Havel (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011) Český spisovatel a dramatik. Jeden z prvních mluvčí Charty 77. Vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989. Poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Václav Havel (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011)

Český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčí Charty 77 Český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčí Charty 77. Vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989. Poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Vyrůstal ve známé pražské podnikatelské rodině, což bylo důvodem, proč mu komunistická moc po ukončení povinné školní docházky nedovolila dále studovat. Musel tedy večerně vystudovat gymnázium. Nebyl přijat na žádnou z vysokých škol humanitního směru.

Po návratu z dvouleté vojenské základní služby pracoval jako jevištní technik. Dálkově studoval dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. V roce 1975 založil samizdatové nakladatelství pro nezávislou literaturu Edice Expedice. Tyto politické aktivity jej stály 5 let života strávených ve vězení. Jeho první manželka Olga stála po jeho boku v nejtěžších životních chvílích. Václav Havel o ní později často hovořil jako o své nepostradatelné životní opoře.

Rok po smrti Olgy se znovu oženil Rok po smrti Olgy se znovu oženil. Vzal si herečku Dagmar Veškrnovou, s níž žil do své smrti. Opakovaně byl navržen na Nobelovu cenu míru.

Díla: Zahradní slavnost Audience Vernisáž Chyba Protest Dopisy Olze Odcházení

Václav Havel – Dopisy Olze Milá Olgo, …A teď o něčem jiném: zjistil jsem, že při delším pobytu ve vězení hrozí citlivějším lidem nebezpečí, že zatrpknou, zanevřou na celý svět, otupí, rezignují a stanou se dost sobeckými. Jedním z mých hlavních cílů je, abych – ať už tu budu jakkoli dlouho – takovému nebezpečí ani trochu nepodlehl. Chci zůstat otevřený světu, neuzavírat se před ním sám do sebe, a uchovat si zájem o ostatní lidi a lásku k nim. O různých lidech mám různé mínění, ale nemohu říct, že bych kohokoliv na světě nenáviděl. V tomhle ohledu se nemíním změnit. Kdybych se změnil, znamenalo by to, že jsem prohrál. Nenávist nikdy nebyla ani mým programem, ani východiskem mého konání. A to se nesmí změnit.… Václav Havel – Dopisy Olze

Otázky k textu: Povězte, co víte o autorovi textu: O jaký slohový útvar jde? K jakému funkčnímu stylu byste jej přiřadili? Komu je adresován? Z informací o autorovi vyvoďte, zda jde o dopis autentický, nebo smyšlený. Odkud své ženě píše? Která pisatelova myšlenka je ústředním tématem jeho dopisu? Pozorujte, jak se rozvíjí. Otázky k textu:

Srovnejte tehdejší situaci s naší současností Srovnejte tehdejší situaci s naší současností. Trestá demokratická společnost osoby s politickými názory, které nejsou v rozporu s ústavou, ale liší se od názorů právě vládnoucí strany? Uveďte příklady chování, jehož příčinou je nenávist. Domníváte se, že může křivda člověka poznamenat na celý zbytek života? Proč bychom neměli dopustit, aby nenávist poznamenala náš život? Jak se člověk plný nenávisti a zatrpklosti chová? Povídejte o tom. Doplňte synonyma k následujícím slovům a užijte je vhodně ve větách: rezignovat, sobecký, zatrpknout, cíl. Jaké bylo heslo Václava Havla? Otázky k textu:

Den, kdy se narodil Václav Havel http://www.stream.cz/slavnedny/617651- neuveritelny-zivotni-pribeh-vaclava-havla Den, kdy se narodil Václav Havel

http://www.philatelia.net/beer/plots/?id=128 0 http://www.vaclavhavel.cz/index.php?sec=1&i d=1 http://www.stream.cz/slavnedny/617651- neuveritelny-zivotni-pribeh-vaclava-havla BRADÁČOVÁ, L. et. al. Čítanka pro 9. ročník. Všeň: ALTER, 2003. Použité zdroje: