1. Současný legislativní stav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Obecné požadavky na výstavbu
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Komerční a nekomerční pojištění
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
NEZAMĚSTNANOST.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Právo sociálního zabezpečení
Nezaměstnanost.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Právo sociálního zabezpečení
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Právo sociálního zabezpečení
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Osoba zdravotně znevýhodněná
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Stipendia města Ostrava
BEZPEČNÁ SANITKA 2018 Sociální program.
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Transkript prezentace:

Problematika zaměstnávání starších zaměstnanců ve stavebnictví ( z pozice zaměstnanců )

1. Současný legislativní stav Není stanoven maximální věk odchodu do důchodu, tzv.“zastropování“. Pravicová vládní koalice rozhodla o zásadních parametrických změnách důchodového systému na základě nevědeckých predikcí, bez posouzení reálných společenských dopadů ve všech souvislostech. Stát sice přijal právní úpravu, ale následky mají nést zaměstnanci a zaměstnavatelé a od nich se očekává řešení?

2. Problémy – Rozpory (1) Prodlužování věku odchodu do důchodu - obtížné uplatnění věkové kategorie 50+, 55+ - nezaměstnanost. Reálné fyzické schopnosti starších zaměstnanců vykonávat fyzicky namáhavou práci i s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví při práci = zvýšené riziko pracovních úrazů a nemocí z povolání. Reálné psychické schopnosti k výkonu práce vyžadující postřeh, rychlost reakce a přesnost.

2. Problémy – Rozpory (2) Statistika o věku dožití (a dokonce pouhý odhad vývoje do budoucna) nemůže být reálnou základnou pro konstrukci celého systému důchodového zabezpečení. Zdaleka ne všichni se „vědecky“ odhadnutého věku dožití dožijí = zaměstnanci, kteří většinu svého aktivního pracovního života vykonávali práci fyzicky namáhavou - (nelze podceňovat ani faktory stresu u jiných profesích). Nejisté politické prostředí = zásadní parametrické změny důchodového systému byly v ČR prosazeny silou tehdejší pravicové parlamentní většiny bez širšího společenského konsenzu, který by do značné míry zajistil alespoň relativní stabilitu systému do budoucna.

3. Náměty řešení (1) Stanovit hranici věku odchodu do důchodu, tj. zrušit stávající právní úpravu neomezeného prodlužování důchodového věku. Je nezbytná součinnost státu, zaměstnavatelů a zaměstnanců ke stanovení legislativních mechanismů pro řešení dopadů zvýšeného důchodového věku, neboť i v případě stanovení maximální hranice důchodového věku (63 - 65 let ?) bude v stejně nutné řešit problémy se zaměstnáváním starších zaměstnanců. Vytvořit takové podmínky, aby co největší počet zaměstnanců mohl vykonávat své povolání plnohodnotně až do nároku na starobní důchod.

3. Náměty řešení (2) Nezastupitelný úkol zaměstnavatelů za pomoci státu, zaměstnanci jsou v podstatě v pasivní roli. Nezbytnost spolupráce sociálních partnerů. Stát by měl zcela nepochybně změnit celkový přístup a „filosofii“ k problematice důchodového systému, měl by plnit svoji úlohu vytvořit stabilní důchodový systém, namísto dosavadního zpochybňování postavení budoucích důchodců a systematickým vytvářením celospolečenského klimatu, že „se bude muset pracovat déle a nebude na důchody“.

Děkuji za pozornost JUDr. Lubomír Dlouhý BP Stavebnictví I. - Specialista pro vedení sociálního dialogu a problematiku důchodového systému za stranu zaměstnanců