Metodický pokyn k § 23a vodního zákona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Advertisements

Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Eva Měráková, Lenka Jandová
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Přiměřenost ve veřejné správě. Obtížnost problému přiměřenost = vztah mezi prostředky a cílem zásada přiměřenosti ve veřejné správě je všeobecně uznávaná.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Právní úprava ochrany lesa
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
náměstek Ministerstva životního prostředí
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Metodický pokyn k § 23a vodního zákona

Agenda Rámcová směrnice o vodách (RSV) Transpozice do právního řádu ČR Rozsudek Soudního dvora EU Metodický pokyn MZe „Poplatková“ novela vodního zákona 2016 Metodický pokyn 2000 RSV 2010 VZ 2015 Rozsudek SDEU 2018 Účinnost novely VZ (?)

Směrnice 2000/60/ES Účel směrnice dosažení dobrého stavu vod EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2000/60/ES (RSV) ze dne 23. října 2000, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky Účel směrnice dosažení dobrého stavu vod

Znění čl. 4 odstavec 7 RSV Článek 4 7. Členské státy neporuší tuto směrnici, pokud: nedosažení dobrého stavu podzemních vod, dobrého ekologického stavu nebo případně dobrého ekologického potenciálu nebo neúspěch při předcházení zhoršování stavu útvaru povrchové nebo podzemní vody jsou důsledkem nových změn fyzikálních poměrů v útvaru povrchové vody nebo změn hladin útvarů podzemních vod, NEBO neúspěch při zamezení zhoršování stavu útvaru povrchové vody z velmi dobrého na dobrý je důsledkem nových trvalých činností, které souvisejí s lidským rozvojem,

A ZÁROVEŇ jsou-li splněny všechny následující podmínky: jsou učiněny všechny schůdné kroky k omezení nepříznivých vlivů na stav vodního útvaru; důvody těchto změn nebo úprav jsou výslovně uvedeny a vysvětleny v plánu povodí požadovaném podle článku 13 a dané cíle se každých šest let přezkoumávají; důvody těchto změn nebo úprav vyplývají z nadřazeného veřejného zájmu nebo pokud jsou přínosy pro životní prostředí a společnost při dosahování cílů stanovených v odstavci 1 převáženy přínosy nových změn pro lidské zdraví, udržení ochrany obyvatel nebo udržitelný rozvoj, a prospěšné cíle, které z těchto změn nebo úprav vodního útvaru vyplývají, nelze z důvodů technické neproveditelnosti nebo pro neúměrné náklady dosáhnout jinými prostředky, jež by byly z hlediska životního prostředí významně lepší.

Právní řád ČR zákon č. 150/2010 Sb. s účinností od 1.8.2010 Povinnost udělování výjimky

v rámci řízení o předběžné otázce Soudní dvůr EU v rámci řízení o předběžné otázce Německo Spolek pro ŽP 1. července 2015 konkrétní projekt zhoršení i jedné složky

Soudní dvůr EU ZÁVĚRY RSV musí být vykládána v tom smyslu, že členské státy jsou povinny – s výhradou udělení výjimky – odmítnout schválení konkrétního projektu, pokud může vést ke zhoršení stavu útvaru povrchové vody nebo pokud ohrožuje dosažení dobrého stavu povrchových vod či dobrého ekologického potenciálu a dobrého chemického stavu takových vod ke dni stanovenému touto směrnicí. Pojem „zhoršení stavu“ útvaru povrchové vody dle RSV musí být vykládán v tom smyslu, že o zhoršení se jedná tehdy, jakmile se stav alespoň jedné z kvalitativních složek ve smyslu přílohy V této směrnice zhorší o jednu třídu, i když toto zhoršení nevede k celkově horšímu zařazení útvaru povrchové vody. Pokud se však dotyčná kvalitativní složka ve smyslu této přílohy již nachází v nejnižší třídě, jakékoli zhoršení této složky představuje „zhoršení stavu“ útvaru povrchové vody ve smyslu RSV.

Metodický pokyn vydán dne 11.4.2016 platnost od 1.5.2016 Proč právě metodický pokyn? Má zajistit jednotný postup dotčených subjektů do doby účinnosti „poplatkové“ novely vodního zákona Jakou má závaznost? Přestože metodický pokyn není obecně závazný právní předpis, správní orgány a správci povodí mají povinnost se jím řídit, neboť vytváří tzv. správní praxi. V obdobně stejných případech nesmí být rozhodováno rozdílně, a to z důvodu právní jistoty.

Koncept Metodického pokynu k § 23a VZ STANOVISKO SPRÁVCE POVODÍ (§ 54 odst. 4 VZ) LZE NELZE BEZ UDĚLENÍ VÝJIMKY INVESTOR MÁ NA VÝBĚR KLASICKÝ POSTUP USTOUPÍ OD REALIZACE POKRAČUJE V REALIZACI ŽÁDOST O POVOLENÍ VODOPRÁVNÍ ÚŘAD POUČÍ O MOŽNOSTI ZAŽÁDAT SI O VÝJIMKU

Koncept Metodického pokynu k § 23a VZ VÝJIMKU UDĚLUJE ORP / KÚ PODKLADY § 23a odst. 8 VZ STANOVISKO SPRÁVCE POVODÍ

„Poplatková“ novela vodního zákona Poslanecká sněmovna, Sněmovní tisk č. 930 Stejný koncept jako u metodického pokynu Předpokládaná účinnost 1.1.2018

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Blanka Bednářová Roční seminář pro vodoprávní úřady 19. a 20. října 2016 Odbor vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Ministerstvo zemědělství Těšnov 17, 117 05 Praha 1 Tel.: +420 221 812 854 blanka.bednarova@mze.cz www.eagri.cz