OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software start počítače a operační systém.
Advertisements

SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Informatika Informatika je veda o informácii a jej automatickom spracovaní. Často, no nie výlučne sa študuje ako súčasť vedy o počítačoch a informačných.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Operační systémy - úvod
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Vytvořila: Sabina Dolečková
Informatika – Operační systémy
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0265 Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská 112 Označení materiálu 7/HK/IKT/2/2 Tematický okruh Software PC Cílová skupina Žáci studijního oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení Předmět/ročník Informační a komunikační technologie/1. ročník Autor, datum vytvoření Radek Hanka, prosinec 2012 Anotace Výukový učební materiál je zaměřen na operační systémy. Seznamuje žáky s jejich významem, použitím a druhy tohoto specifického softwarového zařízení. Klíčová slova Operační systém, software, jádro, překladač, program Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Operační systémy

OPERAČNÍ SYSTÉMY Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Hlavním úkolem operačního systému je pečlivě zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní (API) a přidělovat jim systémové zdroje.

OPERAČNÍ SYSTÉMY – historie první operační systémy byly dodávány k sálovým počítačům v roce 1967 byl firmou IBM vydán operační systém MFT za průlomový operační systém můžeme označit Multics vyvíjený od roku 1964 Multics realizoval celou řadu nových myšlenek a navíc a byl inspirací k vytvoření operačního systému Unix

OPERAČNÍ SYSTÉMY – funkce organizuje přístup a využívání zdrojů počítače fyzicky zajišťuje vstup a výstup dat podle požadavků ostatních programů komunikuje s uživatelem a na základě jeho pokynů vykonává požadované akce reaguje na chybové stavy programů a mylné požadavky uživatelů tak, aby nedošlo k poškození dat spravuje komunikaci s periferiemi. Definuje nastavení klávesnice, citlivost myši a dalších zařízení.

OPERAČNÍ SYSTÉMY – struktura 1/2 Operační systém je zpravidla tvořen tzv. jádrem, ovladači V/V zařízení, příkazovým procesorem a podpůrnými systémovými programy. Jádro řídí činnost počítače, poskytuje procesům služby a řeší správu prostředků a správu procesů Ovladač je zvláštním (pod)programem pro ovládání konkrétního zařízení standardním způsobem

OPERAČNÍ SYSTÉMY – struktura 2/2 Příkazový procesor je program, který umožňuje uživatelům zadávat příkazy ve speciálním, obvykle jednoduchém jazyce Podpůrné programy jsou zastoupeny překladači a sestavujícími programy

OPERAČNÍ SYSTÉMY – podle zařízení Operační systémy můžeme rozdělit do dvou základních skupin: 1.) operační systémy pro počítače 2.) operační systémy pro mobilní telefony a tablety

OPERAČNÍ SYSTÉMY – pro PC Nejčastěji používanými operačními systémy na osobních počítačích jsou: Windows (zejména Windows XP, Windows Vista, Windows 7 a Windows 8) Linux (zejména Debian, Fedora, Red Hat, Ubuntu) Mac OS (zejména Mac OS 9 a Mac OS X)

OPERAČNÍ SYSTÉMY – pro mobilní telefony a tablety Nejčastěji používanými operačními systémy pro mobilní telefony a tablety jsou: Android BlackBerry OS iOS Symbian OS Windows Phone 7

OPERAČNÍ SYSTÉMY – procvičování Co je to operační systém a k čemu slouží? Z jakých čtyř hlavních částí se standardní operační systém skládá? Jaká zařízení používají operační systémy? Jaké jsou nejpoužívanější operační systémy na osobních počítačích? Jaké jsou nejpoužívanější operační systémy na mobilních telefonech a tabletech?

POUŽITÉ ZDROJE 1. AUTOR NEUVEDEN. Lenovo ThinkCenter M58 - Slash Gear [online]. [cit. 14.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2009/03/lenovo_thinkcentre_a58.jpg