Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

Výživa a zdraví ve vyšším věku Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni.
Procvičování zdravého životního stylu Dagmar Šťastná.
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Zelené potraviny – ječmen a chlorella GW a sportovci Zelené potraviny ječmen a chlorella GW a sportovci.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Projekt zaměřený na zdravý životní styl adolescentů
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obezita.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
jen pro vnitřní potřebu
VY_32_INOVACE_11_ZDRAVÍ_ zdraví, nemoc, zdravá strava
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vypracoval:Vojtěch Szoltys
Sleduj informácie na obale potravín
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Diferencované stravování
Lidské svaly a kůže ČLOVĚK.
Problematika osteoporózy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu © 2008 upraveno 2016 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR 1

Hygiena 3x3 pro zdravý životní styl Pohyb + Výživa + Životospráva 2

Habituální METS sportovní činnosti METS = jednotka energetického výdeje ( násobek zvýšení klidového- bazálního metabolismu: spánek) Upraveno podle: NOVOTNÝ (1992) 3

Energetická hodnota sportů Hodnoty na ose Y = násobky energetické potřeby pohybu od bazálního metabolismu Upraveno podle SELIGER (1983) 4

Nutriční stav organizmu Klasifikace BMI (kg/m2) Riziko Podvýživa < 20 Normalní váha 18,5-24,9 Průměrné Nadváha > 25 Pre-obezita 25 – 29,9 Zvýšené Obezita I 30 – 34,9 Střední Obezita II 35 – 39,9 Vysoké Obezita III > 40.0  Velmi vysoké ICO / EASD Slide #4 Energetická bilance: VYROVNANÁ * NEDOSTATEČNÁ (příjem : výdej energie) (podvýživa - obezita) Světová zdravotnická organizace (1998) Xenical Slide Kit August 1998 Section 1 3 5 3

BMI (Body mass index) a somato-typ Upraveno podle BLÁHA (1985) 6

Pitný režim, strava a doplňky sportovce příjem tekutin při zátěži: alespoň pitná voda, lépe hypo- nebo isotonické nápoje (málo cukrů a minerálů) v množství podle teploty a vlhkosti příjem tekutin v zotavení: iso- nebo hypertonické nápoje (nasycené), sacharidy, vitamíny, minerály rehydratace je několika hodinový proces! strava po zátěži: „antioxidanty“ (vitamíny C, E, ß - karoten, ...) sacharidy (müsly, banán, …) * běžné potraviny, aminokyseliny, proteiny, (po 1,5 až 2hod.) výživa sportovce je pestrá a vyvážená ! 7

DESATERO ZDRAVÉ VÝŽIVY Jezte pestře! Jezte potraviny bohaté na sacharidy! Jezte hodně ovoce a zeleniny! Udržujte zdravou tělesnou hmotnost! Jezte menší porce – omezte množství! Jezte pravidelně! Pijte mnoho tekutin! Pohybujte se! Změňte životní styl! Neexistují dobré ani špatné potraviny! Doporučení European Federation of the Associations of Dietians (2007) 8

HLUK ZÁŘENÍ TEPLOTA a VLHKOST Vlivy prostředí - 30 dB – normální hluk (pohyb, déšť, hovor) 30 -95 dB – relativní hluk (uzavřený prostor) 95-135 dB – absolutní hluk (poškození sluchu - bolest) ZÁŘENÍ - elekromagnetické - ionizující - UV záření (ve vysokých horách nebezpečné hodnoty) - infračervené TEPLOTA a VLHKOST - tropická ( >30 o C) - běžná pro sport (cca 20 o C) - silný mráz (> - 20 o C) Vlhkost: vysoká ztěžuje výkon (za mrazu je nízká) 9

K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., KRNÁČ P. a NOVÁK M. 10