Zajíc žije…na poli (str. 187 a 221)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Jak měřit hlavu psa pro výrobu náhubku na míru
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak stárnu,více si vážím ženy nad 40 let. Jen několik příkladů, proč
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Udělej si následující test:
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Výukový program pro 2. třídu ZŠ,
Výletek kolový 17. června LP Tak jsem se odpoledne rozhodl, že se projedu na kole, v terénu, o kterém jsem již delší dobu uvažoval. Auto jsem nechal.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Slova Květiny.
Zbyněk Podhradský Reflexe aneb Jak to vidím já.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Hudba: Songbird – Barbara Streisand Pozorování-poznání a život.
Úvod do obsahů j pak stisknutím F5 nebo kliknutím na Prezentace > Od začátku spusťte kurz. Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy, Pokud se videa kurzu.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Be, fe, le, me, pes se veze, ke kterému i, y nás veze?
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Mini tisk Mini tisk skončil,ale přebral si ho se souhlasem:p.t.s,met,.Šéfem je teď ondrattt s dvěma pomocníky:Tomáš,Vojta.Tak vás prosíme přejte nám hodně.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
Ahoj jmenuji se Art a právě jsem se narodil.Jak by ses o mě uměl starat?? Tak to jsem já..!! POKRAČOVAT.
Co je to smíšený pocit? Když se vám tchýně zabije ve vašem úplně novém autě.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Dopis od Boha.
Jak psát výstupní hodnocení E-learningový kurz, 5 lekcí Co má výstupní hodnocení obsahovat podle zákona, pravidla hodnocení, čeho se vyvarovat, posouzení.
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Pár vtípků.
Dej dvojku červeného měj hezký večer a.
Východiska úkolově orientované supervize
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
S motokrosem jsem začal v 10 letech. Do tajů tohoto sportu mě zasvětil můj otec, který mě vzal v necelých devíti na první motokrosovou trať, kde jsem jezdil.
VÍTE, KDE BYLO NEJVÍCE ALKOHOLIKŮ. NA TITANIKU
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KDO JSEM? Mám rád přírodu a zvířata. Rád sportuji. Jsem veselý a kamarádský.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Pepíčka zkouší trenér zvířat (str. 224)
Jak stárnu, více si vážím žen nad 40 let. Jen několik příkladů, proč.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Management Tvorba prezentací ppt.
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Příručka TRPĚLIVOSTI Hudba: Songbird – Barbara Streisand.
Udělej si následující test:
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
VÁNOČNÍ PŘÁNÍ SPECIÁL PRO VÁS.
Otázky pro průběžnou práci
Proč se ten pes vždycky najednou zasekne?
Udělej si následující test:
Jak stárnu, více si vážím ženy nad 40 let. Jen několik příkladů, proč
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Transkript prezentace:

Zajíc žije…na poli (str. 187 a 221) Tato prezentace převádí do tréninkového zápisu smyšlenou epizodku ze školní třídy - zkoušení nervózního žáka Pepíčka z látky „Co víš o zajíci polním.“ V knize na straně 187 je uveden text a na straně 221 pak i rozbor dialogu a tabulka, ale graf by už knihu příliš protáhnul. V této prezentaci proto uvádíme text, tabulku i graf pohromadě. Když si zápis pozorně prohlédnete, může to být pro nás nápovědou, co z pohledu trenéra zvířat prožívá před tabulí nervózní dítě s malým sebevědomím.

Dialog č.1 START - Pepíček byl nečekaně vyvolán a jde k tabuli (nedostal čas dát START, a jak už jsme si řekli, k tabuli jde určitě nervózní…, takže stresový trojúhelník začneme kreslit cca od poloviny základní délky) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 1

Dialog č.1 START - Pepíček byl nečekaně vyvolán a jde k tabuli (nedostal čas dát START, a jak už jsme si řekli, k tabuli jde určitě nervózní…, takže stresový trojúhelník začneme kreslit cca od poloviny základní délky) PODNĚT: „Tak, Nováku, co víš o zajíci polním?!“ (První podnět byl ke snadnému chování, LE.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 1 x

Dialog č.1 START - Pepíček byl nečekaně vyvolán a jde k tabuli (nedostal čas dát START, a jak už jsme si řekli, k tabuli jde určitě nervózní…, takže stresový trojúhelník začneme kreslit cca od poloviny základní délky) PODNĚT: „Tak, Nováku, co víš o zajíci polním?!“ (První podnět byl ke snadnému chování, LE.) CHOVÁNÍ: „Eééééé, zajíc polní… žijé… na poli.“ (Pepíček, byť se zaváháním, úspěšně splnil.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 1 x

Dialog č.1 START - Pepíček byl nečekaně vyvolán a jde k tabuli (nedostal čas dát START, a jak už jsme si řekli, k tabuli jde určitě nervózní…, takže stresový trojúhelník začneme kreslit cca od poloviny základní délky) PODNĚT: „Tak, Nováku, co víš o zajíci polním?!“ (První podnět byl ke snadnému chování, LE.) CHOVÁNÍ: „Eééééé, zajíc polní… žijé… na poli.“ (Pepíček, byť se zaváháním, úspěšně splnil.) STOP:„No, to je celkem jasné… Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 1 x X

Dialog č.1 START - Pepíček byl nečekaně vyvolán a jde k tabuli (nedostal čas dát START, a jak už jsme si řekli, k tabuli jde určitě nervózní…, takže stresový trojúhelník začneme kreslit cca od poloviny základní délky) PODNĚT: „Tak, Nováku, co víš o zajíci polním?!“ (První podnět byl ke snadnému chování, LE.) CHOVÁNÍ: „Eééééé, zajíc polní… žijé… na poli.“ (Pepíček, byť se zaváháním, úspěšně splnil.) STOP:„No, to je celkem jasné… BEZPEČNÉ MÍSTO: Máš malé bezvýznamné plus za logickou úvahu.“ (Pepíček uslyšel bridge a dostal i sekundární reinforcer – malé bezvýznamné plus. Řekněme, že alespoň tím se trochu uklidní) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 1 x X

Dialog č.2 START: (Pepíček si opět neřekl o START, takže se nestihnul zcela uklidnit – což se přenáší na jeho vynucenou startovní pozici „stresovém kopečku“ podobně, jako u příkladu se stříháním psích drápků v kapitole „Být pánem svého stresu“. ) PODNĚT: „A teď pokračuj. Kde ještě žije a jak v tomto prostředí uniká před nepřáteli?“(Větší úkol. Něco, co Pepíček sice umí, ale HE.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 2 x

Dialog č.2 START: (Pepíček si opět neřekl o START, takže se nestihnul zcela uklidnit – což se přenáší na jeho vynucenou startovní pozici „stresovém kopečku“ podobně, jako u příkladu se stříháním psích drápků v kapitole „Být pánem svého stresu“. ) PODNĚT: „A teď pokračuj. Kde ještě žije a jak v tomto prostředí uniká před nepřáteli?“(Větší úkol. Něco, co Pepíček sice umí, ale HE.) CHOVÁNÍ: „Eéééé… ještě žije v lese…“ (nesplnil, udělal chybně LE.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 2 x

Dialog č.2 START: (Pepíček si opět neřekl o START, takže se nestihnul zcela uklidnit – což se přenáší na jeho vynucenou startovní pozici „stresovém kopečku“ podobně, jako u příkladu se stříháním psích drápků v kapitole „Být pánem svého stresu“. ) PODNĚT: „A teď pokračuj. Kde ještě žije a jak v tomto prostředí uniká před nepřáteli?“(Větší úkol. Něco, co Pepíček sice umí, ale HE.) CHOVÁNÍ: „Eéééé… ještě žije v lese…“ (nesplnil, udělal chybně LE.) STOP: „No to zrovna ne, máš malé bezvýznamné minus. Zkus to znovu. (Žádný bridge ani jiná forma STOP, naopak pozitivní trest, na což v tabulce pro pozitivní trénink postrádáme místo… tak přidejme 1/10 směrem k FFF.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 2 x

Dialog č.2 START: (Pepíček si opět neřekl o START, takže se nestihnul zcela uklidnit – což se přenáší na jeho vynucenou startovní pozici „stresovém kopečku“ podobně, jako u příkladu se stříháním psích drápků v kapitole „Být pánem svého stresu“. ) PODNĚT: „A teď pokračuj. Kde ještě žije a jak v tomto prostředí uniká před nepřáteli?“(Větší úkol. Něco, co Pepíček sice umí, ale HE.) CHOVÁNÍ: „Eéééé… ještě žije v lese…“ (nesplnil, udělal chybně LE.) STOP: „No to zrovna ne, máš malé bezvýznamné minus. Zkus to znovu. (Žádný bridge ani jiná forma STOP, naopak pozitivní trest, na což v tabulce pro pozitivní trénink postrádáme místo… tak přidejme 1/10 směrem k FFF.) BEZPEČNÉ MÍSTO: : „Zajíc žije na poli.“ (Pepíček zkouší jít do velkého DB.) Učitel: „To už jsme slyšeli, to už neberu!“ (ale nemůže, takže ho do tabulky ani nezapíšeme. Kvůli tomu, že nemůže ustoupit na střední DB, Pepíček pravděpodobně nestihl vůbec relaxovat a další trojúhelník se v grafu začne kreslit tam, kde předchozí šipka skončila.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 2 x

Dialog č.3 U: „Řekni jakou má barvu, jak dlouhé má uši, jestli hrabe nory a proč…“ (Pepíček opět bez času na START dostal úkol, který by sice měl ovládat, ale je to HE.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 3 X

Dialog č.3 U: „Řekni jakou má barvu, jak dlouhé má uši, jestli hrabe nory a proč…“ (Pepíček opět bez času na START dostal úkol, který by sice měl ovládat, ale je to HE.) P: Pepíček kouká do země, rýpe špičkou bačkory o zem a mlčí. Horáček v první řadě má dojem, že se Pepíčkovi začíná z hlavy kouřit. (Pepíček došel při usilovném přemýšlení až na hranici FFF, a proto nenabízí žádné chování, ale jde do únikové strategie, která u něho funguje stejně jako psí začichávání uprostřed práce nebo nekonečné drbání za krkem… takže by nám určitě stihnul na grafu trochu klesnout, pokud by dostal dost času. Bohužel ho ale nedostal a tím pádem stihnul relaxovat jen maličko.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 3 X

Dialog č.3 U: „Řekni jakou má barvu, jak dlouhé má uši, jestli hrabe nory a proč…“ (Pepíček opět bez času na START dostal úkol, který by sice měl ovládat, ale je to HE.) P: Pepíček kouká do země, rýpe špičkou bačkory o zem a mlčí. Horáček v první řadě má dojem, že se Pepíčkovi začíná z hlavy kouřit. (Pepíček došel při usilovném přemýšlení až na hranici FFF, a proto nenabízí žádné chování, ale jde do únikové strategie, která u něho funguje stejně jako psí začichávání uprostřed práce nebo nekonečné drbání za krkem… takže by nám určitě stihnul na grafu trochu klesnout, pokud by dostal dost času. Bohužel ho ale nedostal a tím pádem stihnul relaxovat jen maličko.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE udělal HE primární reinf. sekundární reinf. 3 X x

Dialog č.4 U: „Nováku, nekoukej do země a vzmuž se, ať tu nejsme do večera! Jak zajíc na poli uniká před nepřáteli?“ (Pepíček opět nedostal čas na START, takže na pomyslný „stresový kopeček“ jde v grafu šipka, stejně jako u předchozích případů, kolmo, nikoliv vodorovně. Tím se Pepíček vrací na horní hranici eustresové části grafu, těsně pod FFF, které se pokusil svou předchozí únikovou strategií vyhnout. Dostal sice jednoduchý úkol, ale i ten je v tuhle chvíli nad úrovní FFF. Pepíček není schopen už nic vymyslet.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 4 x

Dialog č.4 U: „Nováku, nekoukej do země a vzmuž se, ať tu nejsme do večera! Jak zajíc na poli uniká před nepřáteli?“ (Pepíček opět nedostal čas na START, takže na pomyslný „stresový kopeček“ jde v grafu šipka, stejně jako u předchozích případů, kolmo, nikoliv vodorovně. Tím se Pepíček vrací na horní hranici eustresové části grafu, těsně pod FFF, které se pokusil svou předchozí únikovou strategií vyhnout. Dostal sice jednoduchý úkol, ale i ten je v tuhle chvíli nad úrovní FFF. Pepíček není schopen už nic vymyslet.) P: „Do lesa? Zajíc totiž žije v lese…“ (a tak Pepíček v tomto stavu dělá automaticky něco, nad čím nemusí přemýšlet. Udělal odpověď LE…, ale je to špatně.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 4 x

Dialog č.4 U: „Nováku, nekoukej do země a vzmuž se, ať tu nejsme do večera! Jak zajíc na poli uniká před nepřáteli?“ (Pepíček opět nedostal čas na START, takže na pomyslný „stresový kopeček“ jde v grafu šipka, stejně jako u předchozích případů, kolmo, nikoliv vodorovně. Tím se Pepíček vrací na horní hranici eustresové části grafu, těsně pod FFF, které se pokusil svou předchozí únikovou strategií vyhnout. Dostal sice jednoduchý úkol, ale i ten je v tuhle chvíli nad úrovní FFF. Pepíček není schopen už nic vymyslet.) P: „Do lesa? Zajíc totiž žije v lese…“ (a tak Pepíček v tomto stavu dělá automaticky něco, nad čím nemusí přemýšlet. Udělal odpověď LE…, ale je to špatně.) U: „Ne a ne a nežije, zajíc polní žije na poli a v jiných rovinatých krajinách. Tak vidíš, řekl jsem to za tebe.“ (Žádný bridge, žádná odměna.) Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 4 x

Dialog č.5 U: „Rychle pověz, jak uniká před nepřáteli, jaké má smysly, kam rodí mláďata a jak ta mláďata vypadají, nebo tě okamžitě posadím s pětkou!“ (Obtížná otázka, kterou by Pepíček měl sice umět, ale je to HE.) . Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 5 x

Dialog č.5 U: „Rychle pověz, jak uniká před nepřáteli, jaké má smysly, kam rodí mláďata a jak ta mláďata vypadají, nebo tě okamžitě posadím s pětkou!“ (Obtížná otázka, kterou by Pepíček měl sice umět, ale je to HE.) P: „Zajíc polní žije“… a Pepíček právě zamrzl. Už nedokáže říci ani slovo, dívá se do země, těžce dýchá a kroutí špičkou bačkory o zem. (Pepíček se ještě automaticky pokusil, ale tím se definitivně dostal nad daleko za FFF. A z těchto tří FFF u něj došlo na poslední, freeze, tedy zamrznutí. S největší pravděpodobností už přechází do distresu.) . Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 5 x

Dialog č.4 U: „Rychle pověz, jak uniká před nepřáteli, jaké má smysly, kam rodí mláďata a jak ta mláďata vypadají, nebo tě okamžitě posadím s pětkou!“ (Obtížná otázka, kterou by Pepíček měl sice umět, ale je to HE.) P: „Zajíc polní žije“… a Pepíček právě zamrzl. Už nedokáže říci ani slovo, dívá se do země, těžce dýchá a kroutí špičkou bačkory o zem. (Pepíček se ještě automaticky pokusil, ale tím se definitivně dostal nad daleko za FFF. A z těchto tří FFF u něj došlo na poslední, freeze, tedy zamrznutí. S největší pravděpodobností už přechází do distresu.) U: „Nováku, Nováku, dal jsem ti šanci na lepší známku, ale ani při nejlepší pedagogické vůli to z tebe nedokážu dostat. Máš pětku! Už zase! Sedni si a nepočítej, že bych ti ještě zkoušel pomoci k opravě!“ (Pepíček si ze zkoušení rozhodně neukládá nic o zajíci polním. Není dokonce vyloučeno, že s přihlédnutím k posměchu spolužáků a nespokojenosti rodičů se mu dalšími a dalšími opakováními vytvoří podmíněný reflex, na jehož základě mu příště naskočí před tabulí spousta nepříjemných distresových pocitů. Jestli bude příště zkoušen stejně, bude výsledek nejspíš ještě žalostnější . Dialog č. START Podnět Chování STOP BEZPEČNÉ MÍSTO Malé DB Střední DB Umí chování Neumí chování Splnil Nesplnil Udělil si sám Bridge LRS Odměna Velké DB Úniková strategie LE HE udělal LE primární reinf. sekundární reinf. 5 x