Česká republika Obyvatelstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Advertisements

JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Vítejte v Jičíně!!!.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Grónsko –země věčného ledu
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_ZEMĚPIS
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS 9.ROČNÍK ČESKÁ REPUBLIKA - ÚVOD
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
22 / 9 / 2010.
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Středověká kolonizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Andrea Kolářová
Evropa – jeden ze světadílů
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Představení Svazu Maďarů-Brno
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
LIDSKÉ RASY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Moře a oceány 26. ledna 2006.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rada EU.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Česká republika Obyvatelstvo

ZÁKLADNÍ ÚDAJE počet obyvatel: 10 538 275 (31.12. 2014)  Které evropské státy mají přibližně stejný počet obyvatel?  Spočítejte hustotu zalidnění v Česku:

 Které části ČR jsou nejhustěji zalidněné? ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL  Vysvětlete rozdíly v hustotě zalidnění pohraničních okresů v Čechách:  Které části ČR jsou nejhustěji zalidněné? nerovnoměrné

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA předproduktivní věk: 0 - 14 let produktivní věk: 15 - 65 let poproduktivní věk: nad 65 let  Co vyjadřuje věková pyramida?  Popište věkovou pyramidu Česka:

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA  Pozorně si prohlédněte graf. Co z tohoto grafu vyplývá?

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA  Porovnejte obě věkové pyramidy ČR. Jaké změny můžeme v naší zemi očekávat v roce 2040? ČSÚ

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA  Vysvětlete, čím je způsoben růst průměrného věku obyvatel v ČR:

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA v rámci reformy důchodového systému ČR:  Na základě získaných informací o věkovém složení obyvatelstva v Česku navrhněte zákony v rámci reformy důchodového systému ČR:

NÁBOŽENSKÁ PŘÍSLUŠNOST  Porovnejte údaje o počtu věřících, získané ze sčítání lidu v roce 1990, 2001 a 2011. Pokuste se vysvětlit zjištěné rozdíly:

NÁBOŽENSKÁ PŘÍSLUŠNOST  Které další údaje o obyvatelstvu by mohly být ovlivněné náboženstvím?  Která významná poutní místa leží ve Zlínském kraji?  Porovnejte počet věřících v různých částech ČR:

POUTNÍ MÍSTA Velehrad Svatý Hostýn

NÁRODNOSTNÍ SLOŽENÍ národnost 1990 2001 2011 (%) česká 81,3 90,4 63,7  Porovnejte rozdíly v národnostním složení ČR v letech 1990, 2001 a 2011. Pokuste se je vysvětlit: národnost 1990 2001 2011 (%) česká 81,3 90,4 63,7 moravská 13,2 3,7 4,9 slezská 0,4 0,1 ostatní 5,1 5,8 31,3* *) z toho 26,0 nezjištěno

 Popište regionální rozdíly v národnostním složení naší republiky: NÁRODNOSTNÍ SLOŽENÍ  Popište regionální rozdíly v národnostním složení naší republiky:

NÁRODNOSTNÍ SLOŽENÍ Romové tvoří největší evropskou etnickou menšinu. Z historického hlediska pocházejí z Indie, odkud migrovali západním směrem mezi 3. až 10. stoletím. Do střední Evropy a na území dnešní České republiky Romové přicházeli asi od konce 14. století. Evropská romská populace je odhadována na 8 – 12 milionů lidí. Nejvíce jich je usídleno na Balkánském poloostrově (Rumunsko, Bulharsko, státy bývalé Jugoslávie, Řecko) a ve střední a východní Evropě (zejména v Maďarsku, na Slovensku a v České republice). Přestože Romové přišli do Evropy před mnoha staletími, v žádné zemi nesplynuli s původním obyvatelstvem a všude si dodnes udrželi jistou svébytnost. Díky kočovnému způsobu života zůstávali ve většině zemí na okraji společnosti a ve středověku byli objektem pogromů. V Evropě patří k nejchudším, nejméně vzdělaným a nejčastěji nezaměstnaným obyvatelům. Společným znakem všech romských etnik je organizovanost podle rodů a jejich uzavřenost vůči většinové společnosti. Podle kvalifikovaných odhadů počet příslušníků romské komunity v ČR se pohybuje v rozmezí mezi 150 000 - 300 000 osob. Mezi hlavní oblasti jejich osídlení v ČR patří severní Morava (zejména Ostrava, Karviná), severní Čechy (Děčín, Ústí nad Labem) a velká města (Praha, Brno).

NÁRODNOSTNÍ SLOŽENÍ národnost 1990 2001 2011 počet ob. romská 32 903  Porovnejte informaci o odhadovaném počtu Romů v ČR s údaji získanými ze sčítání lidu v letech 1990, 2001 a 2011. Pokuste se vysvětlit, proč se tyto údaje tak liší: národnost 1990 2001 2011 počet ob. romská 32 903 11 746 13 150