TEMNÁ HMOTA Vyplňuje celý vesmírný prostor ale stále se neví z čeho se tato substance skladá Označení hypotetické formy hmoty Na rozdíl od temné energie není.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt teplo Na fyziku.
Advertisements

Dráha, rychlost, čas.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Speciální teorie relativity (STR)
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Vzájemné silové působení těles
Země ve vesmíru.
Elektromagnetické vlnění
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
HISTORIE ZEMĚ.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Pohyb relativistické částice
1 ÚVOD.
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Vlastnosti plynů.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
HVĚZDY 1.
Vesmír.
Látky mohou mít tři skupenství:
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Speciální teorie relativity - Opakování
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
GRAVITACE.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZEMĚ a MĚSÍC.
Elektrotechnologie 1.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Relativistický pohyb tělesa
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. předpověď počasí na 26. května 2014.
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
PŮVOD PLANET.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Galaxie.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Země a vesmír 1 - Vesmír VY_32_INOVACE_ 43_857
Molekulová fyzika a termika
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
HVĚZDY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
TEPLO.
Temná hmota.
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
zpracovaný v rámci projektu
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
Transkript prezentace:

TEMNÁ HMOTA Vyplňuje celý vesmírný prostor ale stále se neví z čeho se tato substance skladá Označení hypotetické formy hmoty Na rozdíl od temné energie není temná hmota rozložena v prostoru rovnoměrně. Díky přitažlivé gravitaci tvoří shluky podobně jako viditelná hmota, která je k těmto shlukům také přitahována. Temná hmota má teplotu kolem 10 tisíc stupňů

TEMNÁ HMOTA Podle posledních měření je nyní ve vesmíru temné hmoty kolem 23 % Temnou hmotu rozdělujeme do tří uvažovaných skupin: horká temná hmota (HDM), chladná temná hmota (CDM) a teplá temná hmota (WDM)

TEMNÁ HMOTA Horká temná hmota Má malou klidovou hmotnost a částice se pohybují ultrarelativisticky.  Teplá temná hmota U tohoto typu temné hmoty se částice pohybují relativisticky

TEMNÁ HMOTA Chladná temná hmota Má větší klidovou hmotnost a pohybuje se nerelativisticky

TEMNÁ HMOTA Vypracoval: Martin Janíček, 9.B Dne :05/05/2017 Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Temná_hmota http://www.astrovm.cz/userfiles/file/seminare/kosmologie_kulhanek2011/09.pdf