Ukrajinské národní hnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Advertisements

Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
VILFREDO PARETO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
KOMUNISMUS Michal Hess.
České národní obrození
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poválečné uspořádání světa
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Ruské revoluce 1917.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky Národního obrození
Poválečné Československo do roku
Národní obrození František Palacký.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Politický systém Rakouska
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
Kreativní metody: teorie a praxe výuky ruského jazyka jako cizího
Národní obrození Michaela Tarabová.
Ukrajinské národní hnutí
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukrajinské národní hnutí
Ruské revoluce 1917.
Národní obrození Kateřina čížková.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ukrajinské národní hnutí
Svět po první světové válce
Obchodní akademie, Střední odborná škola
České národní obrození = ČNO
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Ruské revoluce 1917.
Transkript prezentace:

Ukrajinské národní hnutí 60.–80. léta v Rusku

Ukrajinské hnutí v Petrohradu V roce 1859 zde byla založena první ukrajinská hromada (společnost), kulturně vzdělávací organizace, která chtěla šířit národní myšlenku publikací knih, časopisů, pořádáním setkání. V letech 1861–1862 vycházel v Petrohradu zejména zásluhou M. Kostomarova, P. Kuliše a T. Ševčenka literárně vědecký měsíčník Osnova, který se stal v krátké době politického uvolnění tribunou ukrajinského národního obrození.

M. I. Kostomarov v Osnově Kostomarov zde publikoval mj. své úvahy o federativním principu ve staré Rusi a zásadní práci Dvě ruské národnosti, která bezpochyby dodnes patří k nejcitovanějším z Kostomarovova díla. Autor zde rozvíjí tezi o odlišnosti ukrajinského a ruského národa a jejích historických kořenech.

Ukrajinské hromady V roce 1861 vznikla další hromada v Kyjevě. Utvořili ji vedle místní inteligence i studenti tamní univerzity za účelem organizace nedělních škol pro dospělé. Postupem času se síť těchto ukrajinských hromad a nedělních škol rozšířila v dalších větších městech podněperské oblasti. Činnost hromad byla zpočátku úřady tolerována, protože jejich kulturně osvětová činnost nebyla považována za nebezpečnou.

Valujevský cirkulář 1863 Postoj k ukrajinskému národnímu hnutí se výrazně proměnil až po polském povstání v roce 1863. Tato změna vyvrcholila reskriptem ministra vnitra Petra Valujeva, známým jako valujevský cirkulář, který prohlašoval, že „žádný zvláštní maloruský jazyk nikdy neexistoval, neexistuje ani existovat nemůže, a jejich nářečí používané prostým národem je tentýž ruský jazyk, ovšem zkomolený polským vlivem“. Valujevský cirkulář znamenal přerušení rozvíjejícího se ukrajinského hnutí, které trvalo až do začátku 70. let.

Chlopomanství Ve snaze přiblížit se prostému lidu se někteří představitelé ukrajinského hnutí zřekli svého statkářského původu. Šlo především o potomky polonizovaných statkářů, kteří se během polského povstání 1863 zřekli svého původu a polských zájmů a identifikovali se s prostým ukrajinským lidem, dokonce do té míry, že přijali pravoslaví, zachovávali lidové zvyky atd. Tato skupina tzv. chlopomanů se sdružila kolem jednoho z vůdců kyjevské hromady Volodymyra Antonovyče, nejvýraznějšího představitele chlopomanstva a významného ukrajinského historika.

Socialismus na Ukrajině Propojení ukrajinské národní emancipace se sociální otázkou vytvořilo příznivé podmínky pro šíření idejí socialismu. Vůbec nejvýznamnějším představitelem tohoto směru spojujícího socialismus s národní ideou byl člen kyjevské hromady Mychajlo Drahomanov. byla mu cizí myšlenka diktatury proletariátu, či rozhodující role ekonomických faktorů ve vývoji společnosti, naopak zdůrazňoval význam individuální svobody. Co se týče uspořádání společnosti, prosazoval federativní a samosprávní principy. ukrajinský socialismus se stal jeho přičiněním hlavní ideologií ukrajinského hnutí až do počátku 20. století.

70. léta a nová vlna aktivity Kyjevská hromada v první pol. 70. let znovu zvýšila svou aktivitu, vydávala ukrajinské publikace, organizovala kulturní a vědecký život. V roce 1873 kyjevská hromada vystoupila se svým politickým programem, jehož hlavním požadavkem bylo federativní uspořádání Ruska a rozsáhlá autonomie pro Ukrajinu. Rostoucí nevole ruských úřadů vyvrcholila novými represivními opatřeními – tzv. emžským ukazem z roku 1876

80. léta – útlum hnutí v ruské Ukrajině Emžský ukaz byl těžkou ranou pro ukrajinské hnutí v Rusku, natolik vážnou, že na čas paralyzoval jakékoli legální aktivity v tomto směru. Hlavní představitelé kyjevské hromady emigrovali. Mychajlo Drahomanov se uchýlil na čas do Ženevy. V březnu 1881 ruští narodnici po řadě neúspěšných pokusů spáchali atentát na Alexandra II. Následkem byly represe a posílení režimu. Perspektiva pro rozvoj ukrajinského hnutí byla za těchto podmínek ne příliš nadějná, takže členové kyjevské hromady se rozhodli omezit svou činnost na výhradně vědeckou a kulturní oblast.

Literatura HRYCAK, Jaroslav. Narys istoriï Ukraïny: formuvannja modernoï ukraïns’koï naciï XIX - XX stolittja. Kyïv: Vydavn. Heneza, 2000. ISBN 9665041509 9789665041504. MILLER, A. I. The Ukrainian question: the Russian Empire and nationalism in the nineteenth century. Budapest; New York: Central European University Press, 2003. ISBN 9639241601  9789639241602. REJENT, O. P. Ukrajins’kyj nacional’nyj ruch u Rosijs’kij imperiji ta polityka deržavnoji vlady z «ukrajins’koho pytannja» v modernu dobu [online]. [vid. 11. leden 2014]. Dostupné z: http://www.history.org.ua/index.php?article=xix_2012_20_6 SAUNDERS, David. Mykola Kostomarov i tvorennja ukrajinskoji etničnoji identyčnosti. Kyjivska starovyna. nedatováno, roč. 2001, č. 5, s. 21–33.