Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_31_ BITVA U LIPSKA – NAPOLEONSKÉ VÁLKY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU

2 BITVA U LIPSKA

3

4 Bitva u Lipska, známá také jako Bitva národů, byla rozhodující a největší bitvou napoleonských válek. Počátek 16.října roku 1813 a konec 19.října 1813 Spojené armády: Rakousko, Prusko, Rusko, Švédsko. Rozdrtily podstatně slabší armádu francouzského císaře Napoleona Bonaparta.

5

6 Bitva u Lipska Po třídenních úporných bojích, které si vyžádaly mnoho obětí, porazili u Lipska spojenci - Rusko, Prusko, Rakousko - francouzského císaře Napoleona I. Této největší bitvy v dějinách se zúčastnilo půl miliónu vojáků. Spojenci zvítězili především díky početní převaze, kromě toho k nim v průběhu bitvy přeběhly Napoleonovy saské a württemberské pomocné sbory. Na spojenecké straně bojovalo kolem vojáků, na francouzské straně asi Spojenci ztratili , Francouzi více než mužů. Navzdory početnímu oslabení se Napoleon mohl občas během bitvy cítit jako vítěz, ale když spojenci plně uplatnili svou převahu, musel opustit obklíčené město a pronásledován Prusy a Rusy ustoupil k Rýnu. Po neúspěšném tažení do Ruska znamenala bitva u Lipska další vážnou Napoleonovou porážku. Po tzv. bitvě národů u Lipska ( ), která skončila zdrcující porážkou císaře Napoleona I., se v Evropě rozložil systém států, jenž vytvořil. Rýnský spolek, založený se definitivně rozpadl poté, co z něho vystoupilo Württembersko. Už na jaře roku 1813 vystoupilo ze spolku Meklenbursko a jeho příkladu následovaly i další státy, které se přeběhnutím k protinapoleonské koalici snažily zabezpečit svou existenci Po třídenních úporných bojích, které si vyžádaly mnoho obětí, porazili u Lipska spojenci - Rusko, Prusko, Rakousko - francouzského císaře Napoleona I. Této největší bitvy v dějinách se zúčastnilo půl miliónu vojáků. Spojenci zvítězili především díky početní převaze, kromě toho k nim v průběhu bitvy přeběhly Napoleonovy saské a württemberské pomocné sbory.

7

8 Na spojenecké straně bojovalo kolem vojáků, na francouzské straně asi Spojenci ztratili , Francouzi více než mužů. Navzdory početnímu oslabení se Napoleon mohl občas během bitvy cítit jako vítěz, ale když spojenci plně uplatnili svou převahu, musel opustit obklíčené město a pronásledován Prusy a Rusy ustoupil k Rýnu. Po neúspěšném tažení do Ruska znamenala bitva u Lipska další vážnou Napoleonovu porážku.

9

10 Po tzv. bitvě národů u Lipska (19. 10
Po tzv. bitvě národů u Lipska ( ), která skončila zdrcující porážkou císaře Napoleona I., se v Evropě rozložil systém států, jenž vytvořil. Rýnský spolek, založený se definitivně rozpadl poté, co z něho vystoupilo Württembersko. Už na jaře roku 1813 vystoupilo ze spolku Meklenbursko a jeho příkladu následovaly i další státy, které se přeběhnutím k protinapoleonské koalici snažily zabezpečit svou existenci.

11

12 Napoleon I. Bonaparte (*15.srpna 1769 v Ajaccio, Korsika – +5.května1821 Longwood House, na ostrově Svaté Heleny). Studium- vojenské učeliště, nedostudoval - starost o rodinu. Byl to francouzský vojevůdce a státník, císař Francie v letech 1804 –1815. Za svůj život Napoleon svedl okolo šedesáti bitev.

13

14 Zdroje pro obrázky:

15 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: ČAPKA, František. VYKOUPIL, Libor. Dějepis pro 8. ročník. NOVOVĚK. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 1657/ dne 26. ledna 2009 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU"

Podobné prezentace


Reklamy Google