Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Prezentace Víno Sýkora, s.r.o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Oranžová vína.
Suroviny pro cukráře II. ročník
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Potraviny a výživa – čaj
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Můj táta je vinař.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_9 TÉMA: Výroba vína I (23 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0497

Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit. 10.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sklenicenavino.cz/

Výroba vína Výroba tichých vín Technologické postupy výroby se liší nejen kraj od kraje, ale dokonce vinařství od vinařství NEZNÁMÝ. http://parceirosdovinho.blogspot [online]. [cit. 27.1.2013]. Dostupný na WWW: http://parceirosdovinho.blogspot.cz/2011_06_01_archive.html

Bílá vína Růžová vína Červená vína Hrozny se rozdrtí, rmut se pár hodin maceruje, kvasné nádoby jsou naplněny vylisovaným moštem. Mošt se scedí, rmut vylisuje. Kvašení Růžová vína rmut z modrých odrůd - „naležet“ jen pár hodin = částečná extrakce červených barviv. Poté lisování a zpracování jako víno bílé Červená vína Odzrněný rmut kvasí se slupkami Ukončení kvašení – lisování rmutu Delší kvašení = více tříslovin Kvašení přes 4 -přidání ČV do rmutu-na 4% obj.alkoholu – uvolnění barviva, x mikroorg. Teplá cesta – zahřívání rmutu NEZNÁMÝ. Crumble and sauce [online]. [cit. 27.1.2013]. Dostupný na WWW: http://crumbleandsauce.com/2010/04/09/how-to-pair-wine-with-your-takeaway/

Postup při výrobě bílého a červeného vína Postup výroby bílého/růžového vína Sběr hroznů (vinobraní) Odstopkování a drcení hroznů Lisování Fermentace Jablečnomléčná  fermentace  (v některých případech) Školení vína Lahvování Postup výroby červeného vína Sběr hroznů (vinobraní) Odstopkování a drcení hroznů Nakvášení hroznů Fermentace  Lisování Jablečnomléčná fermentace Školení vína Lahvování TOURNESOL. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volpaia_harvest.jpg

Hrozny se odstřihnou nebo odříznou vinařským nožem Sklizeň Hrozny se odstřihnou nebo odříznou vinařským nožem Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Ruční sklizeň za pomoci moderní techniky Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Hrozny se sklízejí na valník VOLNÉ DÍLO. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vendanges_en_Bourgogne.jpg

Strojová sklizeň U velmi kvalitních vín a terroir – pouze ruční sklizeň! Harvesting Sauvignon Blanc grapes with a Gregoire machine in the Côtes de Duras in South West France JOHN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harvesting_the_Grapes_in_Duras.jpg?uselang=cs

Odzrnění a Lisování Oddělit třapiny od bobulí. Nesmí se porušit pecičky, aby se do moštu nedostaly hořčiny a trpkost Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Staré lisy Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

DAVITYDAVE. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Large_basket_press_being_used_in_Bordeaux.jpg?uselang=cs

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

ROSIER, Jean-Marc. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C3%A9chargement_tracteur,_cave_de_Vacqueyras_par_JM_Rosier.JPG?uselang=cs LEVORK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vendanges_de_c%C3%A9pages_blancs_%C3%A0_T

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Lisování Chardonnay: MALLEN, Megan. http://commons. wikimedia Lisování Chardonnay: MALLEN, Megan. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chardonnay_grapes_being_pressed.jpg?uselang=cs

Výlisnost 60 – 80% Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Samotok - Hlavní podíl - dotažek Samotok vzniká spontánním ptraskáním bobulí, bez lisování. Zralé bobule tlakem praskají samy. Vytéká vinný mošt Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Matolina Zbytky po vylisování moštu Použití povolenood :http://www.starevinarstvi.cz

Kdo to ví…? 1. Jaký je Rozdíl mezi výrobou bílých, růžových a červených vín? 2. Jaká je v % výlisnost hroznů? 3. Co znamenají výrazy Samotok-hlavní podíl-dotažek? 4. Co je to Matolina?