NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Tachov Historie a současnost města Tachov pat ř í mezi nejstarší sídla západních Č ech. První zmínka o m ě st ě pochází z roku 1115, ale není zcela.
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Kostelec nad Černými lesy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
BEZDĚZ.
Občanská výchova 6. ročník
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Kouřim– naše domovské město
PAMÁTKY PRAHA.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Opava.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Plzeň Plzeň.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Svetce.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Moje město Přerov.
Olomouc.
Město Brno.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D_03.19.Testové.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Bor.a.okoli.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Tachov.a.okoli.
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.3 Města Jihočeského kraje Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
Česká republika - Kutná Hora
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Renesanční zámek – NOVÉ ZÁMKY
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Hrad Bezdez zvuk mono.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA: HISTORIE TACHOVA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3551

Anotace Prezentace je určena žákům 5. ročníku. Slouží k získání nových poznatků téma Místo, kde žijeme – historie Tachova. Klíčová slova: historické památky v Tachově – zámek, památník Vysoká, památník Mohyla, městské hradby, jízdárna ve Světcích, kostel sv. Václava, kostel Nanebevzetí Panny Marie,

TACHOV Město leží v Plzeňském kraji První zmínka o Tachovu pochází z 12. století Kníže Soběslav nechal vystavět hrad v blízkosti vsi Tachov Slovanské hradisko leželo na důležité tzv. Norimberské stezce – spojovala Čechy s obchodními centry Bavorska

Správně odpověz. Ze kterého století pochází první zmínky o Tachově? Který kníže nechal vystavět hrad v blízkosti Tachova? Soběslav

13. století za vlády Přemysla Otakara II. vystavěn kamenný hrad s mohutnou válcovou věží město povýšil na královské a nechal je obehnat hradbami (nejzachovalejší systém hradeb v celé ČR) Město vykoupil pro královskou komoru i Jan Lucemburský nebo císař Karel IV.

Správně odpověz Co se událo v Tachově za vlády Přemysla Otakara II.? Vystavěn hrad s mohutnou válcovou věží Město povýšeno na královské Město obehnáno hradbami

15. století Rok 1427 husité stíhali směrem k Tachovu prchající zbytky křížové výpravy, dobyli město na památku husitského vítězství v bitvě u Tachova -postaven na Vysoké památník - pořádány Husitské oslavy

Správně odpověz Jak se nazývá památník, který připomíná vítězství husitů v bitvě u Tachova? Na Vysoké V jakém roce se bitva odehrála? 1427

Během třicetileté války – město vypáleno a poničeno švédskými vojsky 17. století Požár města Město prodáno Janu Filipu Husmannovi - trest císaře za účast města na protihabsburském povstání Během třicetileté války – město vypáleno a poničeno švédskými vojsky

Husmannův mlýn Barokní mlýn Založený majitelem Tachova Janem Filipem Husmannem Původně byl poháněn 2 mlýnskými koly V současnosti jsou zde zkušebny tachovských pěveckých sborů

Zámek Na místě románského hradu nechali Losyové vystavět zámek Další majitelé Windischgratzové do r.1939 Za 2. světové války sklad šatstva, po válce umístěni Němci před odsunem, později zde byla sýpka Budova chátrala – rozhodnuto o její demolici, obyvatelé proti V současnosti je zde základní umělecká škola a obřadní síň

19. století Byla vystavěna majitelem tachovského panství Alfrédem I. Windischgratzem Budova obsahovala i stáje, kovárnu, ubytovací pokoje Největší jízdárna v Čechách Druhá největší jízdárna ve střední Evropě Po 2. světové válce ztratila své původní využití, chátrala Od roku 2000 započala rekonstrukce V létě slouží ke kulturním účelům – koncerty, promítání filmů, výstavy Jízdárna

Správně přiřaď Jízdárna ve Světcích Husmannův mlýn Zámek Zkušebna tachovského pěveckého sboru Základní umělecká škola a obřadní síň Kulturní akce – koncerty, výstavy

20. století památník Mohyla Rok 1945 Mohyla na severním vrcholu města je posledním místem odpočinku 232 obětí pochodu smrti, které na sklonku 2. světové války procházely územím Tachovska .

Správně odpověz Jak se nazývá tento památník a co připomíná? Mohyla. Připomíná památku 232 obětí pochodu smrti na konci 2. světové války.

Kostely kostel sv. Václava nejstarší kostel v Tachově při zdech kostela náhrobní kameny – upomínka na významné tachovské měšťany kostel Nanebevzetí Panny Marie gotická stavba dominanta města

kostel sv. Máří Magdaleny Muzeum Českého lesa historie Tachovska od počátku osídlení do konce 2. sv. války - příroda Českého lesa - národopisná expozice

Správně odpověz Který kostel je nejstarším v Tachově? Kostel sv. Václava Který kostel je dominantou města? Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Na shledanou v Tachově.

Citace http://ceskyles.dakam.cz/foto/foto/svetce_jizdarna.jpg http://www.tds.tachov-mesto.cz/zkusebna.jpg http://www.husitskamesta.net/img_resize.php?way=data%2Fphotobank%2Ffotobanka%2Ftachov%2Ftachov-mesto%2Fzamek01%2Fextra%2F2008-12-09-12-41-08-400.jpg&width=458&type=cropImage&height=240 http://www.cestujsdetmi.cz/upload/obrazky/galerie_obrazku/muzeum-lesa-2264.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Tachov_bitva.JPG/280px-Tachov_bitva.JPG http://ubytovani-tachov.com/Images/Tachov.JPG http://files.zemepisar.webnode.sk/system_preview_detail_200000061-be89cbf83a-public/Plze%C5%88sk%C3%BD%20kraj.jpg http://www.okay.cz/img/design/mapa_cr_prodejny.png http://turista.tachov-mesto.cz/svetce/csv1.jpg http://turista.tachov-mesto.cz/tc_vaclav.htm  www.office.microsoft.com http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Tachov_mohyla.JPG http://www.nasceskyles.cz/cile/img/cile/17.jpg