Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Přežití lidstva v budoucnosti Vypracoval: Petr Skrutek Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
Rosomák Sibiřský Vypracoval: Martin Poledníček Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Stavba Země.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Ekologické stavby Vypracoval: Martin Poledníček
Věcné autority v roce 2016
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
vypracoval: Zdeněk Pěčonka
Tygr Vypracoval: Viktor Andrianov Třída: 1.L Předmět: Biologie
PaedDr. Jozef Beňuška
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Tučňáci Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Vytápění Tepelné ztráty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Centrální nervová soustava (CNS)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Strach a proč se rádi bojíme
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Moloch ostnatý Vypracoval: Jiří Krátký Obor: Technické Lyceum
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GENOVÉ INŽENÝRSTVÍ CRISPR-Cas9
Poletucha vlnatá Vypracoval: Matouš Hartmann
Foton jako 1 nebo 0 Tomáš Husák1, Marie Hledíková2, Lukáš Beneda3
Zbytečné části těla Vypracoval: Marek Dosoudil
Má země Česká republika.
Speciální teorie relativity
vypracoval: Zdeněk Pěčonka
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Světlo Vypracoval: Lukáš Gibala Obor: Technické lyceum Třída: 2L
Vodní energie,přehrady
Země a život, vývoj života
On-line systém evidence preventivních aktivit
Autor: Mgr.Petr Procházka
Země ve vesmíru.
8. Litosféra Zemská kůra.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
VLASTNOSTI KAPALIN
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VY_32_INOVACE_
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie                             Školní rok: 2016/2017 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA          Datum vypracování: 14. 5. 2017

Co je to seismologie? Seismologie je obor geofyziky, který se věnuje studiu zemětřesení a procesů spojených se šířením seismických vln Zemí.

Seismické vlny Zemětřesení, ale i jiné pohyby Země vyvolávají různé typy seismických vln, které se šíří hmotou. Prostředí, kterým se šíří, je ale zároveň ovlivňuje, stejně jako se ohýbá a šíří světlo, a seismologie ze záznamů seismometrů dokáže zpětně určovat, jakým prostředím se vlny šířily.

Typy seismických vln Seismické vlny můžeme dělit na podpovrchové, které se šíří uvnitř těles, a povrchové, které se šíří po povrchu těles nebo po rozhraní mezi nimi.

Nové trendy v seismologii Díky dokonalé technice jsme schopni vyslat k našemu Slunci automtické sondy, které dokážou citlivě snímkovat jeho povrch a zprostředkovat nám informace o seismických dějích na Slunci, vyvolaných enegretickými erupcemi. Tato metoda studia stavby a dynamiky hvězd se nazývá Helioseismologie

Přelomová data v oboru seismologie 1906 – Objev zemského jádra Oldhamem ze zpoždění seismických vln ve velkých epicentrických vzdálenostech. 1908 - páter Frederick Louis Odenbach založil Jezuitskou seismologickou službu. Byla to první seismologická síť v kontinentálním měřítku vybavená jednotným zařízením. 1909 – Chorvat Mohorovičic páter Frederick Louis Odenbach založil Jezuitskou seismologickou službu. Byla to první seismologická síť v kontinentálním měřítku vybavená jednotným zařízením. 1912 – Ze šířky tzv. Seismického stínu určil Guttenberg mocnost zemského pláště. 1935 - Ze slabých P-vln pozorovaných v zóně stínu objevila Lehmannová vnitřní jádro. 1981 – model PREM Dziewonskiho a Andersona velmi přesně popisuje detailní 1D strukturu Země. 1984 – První použitelné termografické modely 3D struktury Země.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seismologie https://www.ig.cas.cz/vyzkum-vyuka/nabidka-msc-phd-praci/seismologie

Děkuji za pozornost