Základní informace k ŠAP a PA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Advertisements

Krajské akční plány Základní východiska
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV Zasedání Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje Olomouc,
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji CZ /0.0/0.0/15_002/
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Akční plánování a možnosti škol.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Školní akční plány (ŠAP) a plány aktivit (PA) Školní akční plány (ŠAP)
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Příprava plánů aktivit/ŠAP pro rozvoj vzdělávání ve školách Pardubice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
PLATFORMA PODPORY ŠAP a PA VE ŠKOLÁCH
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Individuální projekt OP VVV
Plány aktivit/Školní akční plány
Podpora krajského akčního plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Tvorba PA a ŠAP na SŠ a VOŠ Miloš Rojka Hradec Králové
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání (KAP)
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Plány aktivit/Školní akční plány
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
ŠKOLNÍ AKČNÍ PLÁN/PLÁN AKTIVIT
Krajské akční plánování
Analýza potřeb v území.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
4. zasedání PS Vzdělávání pro území Plzeňského kraje
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Aktuální informace o KAP
Informační systém. Informační systém Změna ředitele/kontaktní osoby.
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Tvorba ŠAP a jejich návaznost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Seminář pro tvůrce ŠAP Mgr. Petr Pagáč Ing. Miloš Rojka
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Výsledky analýzy potřeb VOŠ
Aktuality P-KAP. Aktuality P-KAP Dotazníkové šetření 2018 Ukončení šetření dotazník navazuje na dotazníkové šetření, které bylo realizováno.
Výstupy z dotazníkového
Transkript prezentace:

Základní informace k ŠAP a PA Informativní schůzka pro školy, 28.11. 2016, Brno Lenka Řeháková Garantka PKAP v Jihomoravském kraji

Jaké jsou podporované strategické oblasti (tzv. oblasti intervencí)? Je stanoveno 6 oblastí povinných pro ŠAP (pro PA možno vybrat jen některé): rozvoj kariérového poradenství podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě podpora polytechnického vzdělávání podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání podpora inkluze Dotazníkové šetření na SŠ zaměřené na stav a cíle v těchto oblastech ukázalo, že české SŠ jsou většinou velmi progresívní, že tyto oblasti v různé míře rozvíjejí a plánují rozvíjet, přestože objektivní podmínky k tomu nejsou vždy příznivé. Začínající programové období ESF by však mělo přispět k zlepšení těchto podmínek. Tvorba ŠAP by měla být klíčovým východiskem v tomto procesu.

Jaký je rozdíl mezi ŠAP a PA? Pro tvorbu PA platí stejná pravidla a postupy jako pro tvorbu ŠAP. Rozdíl mezi ŠAP a PA: ŠAP - pro všechny povinné oblasti (+ příp. další nepovinné i vlastní) PA - jen pro vybranou oblast nebo oblasti (povinné, nepovinné i vlastní) ŠAP PA Plán aktivit lze chápat jako podmnožinu ŠAP pro vybranou oblast nebo oblasti.

Jaké jsou hlavní kroky při tvorbě ŠAP/PA? charakterizovat školu, její profil, záměry, vize provést analýzu stavu v jednotlivých oblastech (využít vyplněný dotazník) stanovit priority v jednotlivých oblastech stanovit cíle jednotlivých priorit a kritéria jejich hodnocení stanovit a konkretizovat úkoly (činnosti) vedoucí ke splnění cílů Tyto kroky jsou stejné pro ŠAP i PA. PA se však může omezit jen na vybranou oblast nebo oblasti. ŠAP zahrnuje všechny povinné strategické oblasti.

Role PA/ŠAP v šablonách? „Šablony“ - projekty se zjednodušeným vykazováním Budou probíhat v návaznosti na výzvy OP VVV a podmínky v těchto výzvách. Výzva prosinec 2016 témata zaměřená na podporu pracovníků školy (zaplacení úvazku nebo DVPP) zatím nebude třeba PA ani ŠAP Výzva 2017 nebo 2018 témata zaměřená na podporu vzdělávání v oblastech povinných intervencí už bude třeba mít zpracovaný PA, který v sobě bude zahrnovat cíle a úkoly řešené jak šablonami 2016, tak šablonami 2017, resp. 2018 Další výzva pravděpodobně 2019 nebo 2020 podmínkou opět zpracovaný PA, který bude navazovat na předchozí PA Proto je vhodné začít tvořit PA nebo přímo ŠAP souběžně s přípravou šablon 2016

Uplatnění strategických oblastí v plánech aktivit a šablonách V plánu aktivit mají být vybrané oblasti pojaté komplexněji než témata „šablon“ (podle toho, jak se pro danou oblast stanoví priorita a obecný cíl). Část z plánu aktivit se využije pro „šablony“. Do plánu aktivit je proto třeba včlenit témata vybraných „šablon“. šablona 2 šablona 1 šablona 3 plán aktivit

Jak při stanovení konkrétních cílů využít vyplněný dotazník? Využití vyplněného dotazníku při stanovování konkrétních cílů. Pro každou povinnou oblast intervence škola vyplnila dvě stejné tabulky. Jaká je dosažená úroveň školy v dané oblasti? Jsou zde čtyři úrovně a v každé úrovni škola mohla vybrat její různé atributy charakterizující konkrétní stav ve škole. Jakých cílů by škola v dané oblasti chtěla dosáhnout? Jsou zde stejné čtyři úrovně a stejné atributy, čili je zde charakterizován plánovaný posun oproti současnému stavu. V zaškrtnutých atributech má škola pro každou oblast obsaženo důležité sdělení: jakých konkrétních cílů chce škola dosáhnout, kam chce posunout současný stav. Ale nemělo by zůstat jen u opsání odpovědí z dotazníku! Je podkladem pro diskusi.

Výběr šablon Vedení školy obdrží formulář s vyhodnocením stavu povinných oblastí současně s vyhlášením výzvy V rámci vyhodnocení stavu povinných oblastí intervencí budou pro každou školu zvýrazněny dvě nejslabší oblasti (ty budou indikovány na základě výsledků za danou školu ve srovnání s příslušným typem školy nebo kombinací typů škol na celorepublikové úrovni). Z těchto nejslabších oblastí si škola bude muset povinně vybrat alespoň jednu šablonu. Výjimkou jsou konzervatoře, kde školy budou moci vybírat až ze tří oblastí Šablony by měly být v rámci připravované výzvy zvlášť pro SŠ a VOŠ

Zdroje informací a formy podpory Metodika tvorby ŠAP/PA Přílohy metodiky ŠAP/PA: Příklady uplatnění povinných oblastí v ŠAP Šablona dokumentu ŠAP, šablona pro PA Videometodika Vyplněný dotazník KAP (NUV, prosinec 2015) Dostupné na: www.pkap.cz Semináře – příprava ŠAP/PA – od ledna 2017 Konzultace tvorby ŠAP/PA Konzultace a semináře s garanty intervencí dle zájmu škol (NUV)

děkuji vám za pozornost Lenka Řeháková Garantka PKAP v Jihomoravském kraji lenka.rehakova@nuv.cz Tel.: +420 774 743 518 Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského akčního plánování www.pkap.cz