Lidské rasy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÉ RASY, NÁRODY, JAYZYKY, NÁBOŽENSTVÍ
Advertisements

Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
LIDSKÁ PLEMENA Mgr. Helena Tlapáková.
LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Obyvatelstvo a sídlo.
vytvořený v projektu OP VK
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Indoevropská jazyková skupina
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Národy světa Název školy
Národnosti Jazyky.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Identifikátor materiálu: EU
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje rasy, národy, jazyky a náboženství AUTOR: Mgr. Rita Sobková JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění základních.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lidské rasy, národy, jazyky
Lidské rasy, národy, jazyky
Obyvatelstvo a sídla.
LIDSKÉ RASY.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Socioekonomická sféra 1. obyvatelstvo na Zemi Mgr. Jana Nováková.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Národnostní struktura obyvatelstva
LIDSKÉ RASY.
Digitální učební materiál
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Tolerance k národnostním menšinám
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Lidské rasy

Rasa velké skupiny lidí, které se navzájem odlišují vnějšími znaky (barva kůže, tvar lebky, tvar nosu, kvalita vlasů)

počet obyvatel na Zemi → 7,3 mld rozlišujeme 3 základní lidské rasy: Bílá (europoidní) v oblastech mírného až chladného pásma Černá (negroidní) v tropických oblastech otevřené krajiny Žlutá (mongoloidní) v oblastech tropických pralesů s vysokými srážkami a bujnou vegetací

Bílá rasa

Černá rasa

Žlutá rasa

rasové složení světadílů i mnohých států je velmi pestré vzhledem k migracím (přes 11% obyvatel USA tvoří Afroameričané) v některých částech Země docházelo k velkému mísení ras (Indie, Latinská Amerika, jihovýchodní Asie): mulati míšenci bílé a černé rasy mestici míšenci bílé a žluté rasy zambové míšenci černé a žluté rasy

rasismus = nenávist k jedinci opodstatněná pouze jeho příslušností k jiné ras setkáváme se s ním obzvláště v oblastech, kde se udržoval názor o nadřazenosti bílé rasy nad „barevnými“ (u nás má rasistické zabarvení vztah části obyvatel zvláště k Romům a Vietnamcům) národ = společenští lidí, vyznačující se společným územím, jazykem, historickým vývojem, kulturou a vědomím příslušnosti ke svému národu celkový počet národů na Zemi je asi kolem 3000 v zaostalých částech Země ( např. střední Afrika, Oceánie) představují základní jednotku kmeny národnost = příslušnost osoby k určitému národu

jazyk 45% lidstva hovoří indoevropskými jazyky = hlavní dorozumívací prostředek podle příbuznosti rozdělujeme na jazykové rodiny (př. evropské jazyky dělíme na germánské, románské atd.) světové (mezinárodní) jazyky angličtina, ruština, francouzština, španělština 45% lidstva hovoří indoevropskými jazyky

Na světě dnes existuje kolem 33 000 jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem a jeho dialekty (nářečími) Nejznámější a nejpoužívanější skupinou jsou jazyky indoevropské (mluví jimi kolem 3 miliard lidí po celém světě) Čeština se umístila na 20. místě v žebříčku důležitosti a na 5. místě v žebříčku obtížnosti

Rozšíření indoevropských jazyků

Nejrozšířenější jazyky světa Nejrozšířenějším jazykem světa je angličtina. Jako oficiální jazyk ji používá 480 mil. lidí. Dorozumět se anglicky jsou schopny 2 mld. lidí Nejrozšířenější jazyky světa Autor Martin Brzóska Název: Nejrozšířenější jazyky světa Zdroj: Bičík I. A kol., Hospodářský zeměpis světa, Praha 2009

základní pojmy antisemitismus = nenávist vůči Židům vlastenectví = kladný vztah k vlastnímu národu nacionalismus = nadřazování zájmů vlastního národa na úkor národů jiných šovinismus = národnostní nenávist

dnešní člověk vznikl ze společných předků, proto se rozdíly mezi rasami netýkají základních lidských vlastností = všechny rasy jsou rovnocenné!

Úkoly: Uveďte alespoň 3 národy, které mají více než 100 milionů obyvatel Uveďte alespoň 3 jazyky, kterými mluví více než 100 000milionů obyvatel Vypište země, ve kterých se hovoří slovanskými, románskými a germánskými jazyky Zvolte si 3 země, do nichž byste se rádi podívali, a napište, který jazyk (jazyky) se zde používají jako úřední