DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_INOVACE_2D.9.19 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Svět v 60. letech Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Ohniska neklidu v současném světě
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Doba bronzová v Čechách
Eneolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
EVROPA Martin VRZALA.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
POLITOLOGIE TEST 12.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Civilizační centra Vznik a vývoj.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D.9.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Filozofie renesance Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VY_32_INOVACE_3D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
VY_32_INOVACE_3D.6.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Shrnutí pravěku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
Vnímání historického času
Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Postavení Židů v Evropě 1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Současné teorie pro web
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konflikt Sociální psychologie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Teorie mezinárodních vztahů Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Globalizovaný západ Autor Jana Trčková Tematický okruh ZSV - Člověk ve společnosti a jako jedinec Ročník 2.ročník Vytvořeno 5.1.2014 Anotace Cílem těchto pracovních listů je ukázat a popsat podstatné rysy současné doby a co nejvíce je konkretizovat na jevech v soudobé společnosti. Zaměřují se hlavně na téma globalizovaného Západu a na současnou geopolitickou diskusi. Metodický pokyn Studenti mohou s předloženým materiálem smysluplně pracovat až po probrání základů sociologie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku základů společenských věd. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Globalizovaný západ Geopolitická diskuse

Zásadní proměna geopolitické diskuse Téma globalizace je jedním z nejdiskutovanějších v posledních dvaceti letech. Původní geopolitické uspořádání členěné podél bipolárních os Východ – Západ a Sever – Jih nyní nahradilo složitější schéma: Východ se stává součástí Západu a Jih začal postupovat na Sever. Geopolitická diskuse byla zpočátku ovlivněna dvěma velkými tezemi z prostředí americké politologie: Francis Fukuyama (Konec dějin 1989) a Samuel Huntington (Střet civilizací 1993)

Konec dějin (F.Fukuyama) Myšlenka konce dějin počítá s vítězstvím Západu, tj. kapitalismu a demokracie chránící lidská práva. Dějiny jsou tedy rychlejším či volnějším směřováním ke globalizaci západního stylu. Lidstvo čeká čím dál víc jednoty, míru a blahobytu. Všechny protichůdné síly a pozůstatky někdejšího střetu ztrácejí na síle. Cílem je nezadržitelný pokrok.

Střet civilizací (Samuel Huntington) Zde naopak autor tvrdí, že v globalizovaném světě, který se jeví zdánlivě jednolitě, jsou skryty nové konflikty. Upozorňuje, že studená válka vlastně střety jednotlivých entit jen na čas zastavila. Hrozí nám střet Západu s islámem, střet Asie s Evropou.

Úkoly Jak vypadalo geopolitické uspořádání světa v polovině dvacátého století a jak v jeho konci? Jasně vymezte rozdíl v diskusi o směřování dějin mezi F.Fukuyamou a S. Huntingtonem.

Hypermoderní globalizace Představa o ,,válce civilizací“ je překonána. K velkému počtu konfliktů dochází nikoli mezi civilizacemi, ale uvnitř civilizace jedné. To je případ íránsko-irácké války, etnického násilí ve Rwandě a na Balkáně. Kulturní faktory však skutečně hrají v současných kolektivních střetech klíčovou roli. Ideologické a náboženské představy spojené s identitou společnosti se objevují s novou tváří. Šíří se antiamerikanismus, pokračuje vyhánění a masakry živené národní mytologií či požadavkem náboženské a etnické čistoty.

Úkol Objasněte, jak v současnosti (v hypermoderní globalizaci) vidí geopolitikové neustávající konflikty.

Kultura jako zdroj polemických konfliktů I v rozvinutých demokraciích funguje kultura jako oblast ostrých polemik. Důkazem jsou etické spory kolem genetické manipulace, legalizace drog, adopce dětí homosexuálními páry, kastrace sexuálních deviantů aj. V době, kdy nás znepokojuje ekonomika, se centrem kolektivního napětí stávají kulturní otázky.

Úkol Doložte, že i v rozvinutých demokraciích je kultura zdrojem polemických konfliktů.

Závěrečný úkol: Pojmy pod číslem správně přiřaďte k pojmům pod písmenem. 1 Konec dějin 2 bipolární osy V-Z, S-J 3 genetické manipulace, legalizace drog 4 Střet civilizací 5 V součást Z, J postupuje na S A pol. 20.stol. B S. Huntington C od 90.let 20.stol. D F.Fukuyama E kulturní konflikty současnosti

Kontrola správných výsledků: 1D 2A 3E 4B 5C

Zdroje BURUMA, Ian. Krocení bohů: náboženství a demokracie na třech kontinentech. Vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Academia, 2012, 121 s. XXI. století, sv. 15. ISBN 978-802-0020-406. LIPOVETSKY, Gilles a Sébastien CHARLES. Hypermoderní doba: od požitku k úzkosti. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Prostor, 2013, 144 s. Střed (Prostor), sv. 15. ISBN 978-80-7260-283-4. JUVIN, Hervé a Gilles LIPOVETSKY. Globalizovaný západ: polemika o planetární kultuře. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Praha: Prostor, 2012, 231 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN 978-807-2602-650. KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Ilustrace Vladimír Renčín. Liberec: Dialog, 2008, 219 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN 978-808-6761-817.