Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Schéma anaerobní glykolýzy Autor RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D. Tematický okruh Botanika a geologie Ročník 1., 3. a 4. ročníky (kvinta, septima, oktáva) Vytvořeno Anotace Cílem je zopakovat a procvičit problematiku anaerobní glykolýzy. Metodický pokyn Předložený materiál obsahuje schémata popisující anaerobní glykolýzu. Lze jej proto využít v různých fázích výchovně vzdělávacího procesu - k výkladu nového učiva, prostému opakování, opakovní formou hry, ke zkoušení ústnímu či písemnému. Je možné také odstranit části schémat a mít verzi pro plynulé zkoušení. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Schéma anaerobní glykolýzy
Anaerobní glykolýza je základní metabolickou dráhou, v níž dochází k odbourávání glukosy. Tato metabolická dráha probíhá vždy anaerobně, i když se jedná o aerobní organizmus (takový, jež vyžaduje kyslík jako oxidační látku). Probíhá v cytoplazmě buněk. Konečným produktem této dráhy je tříuhlíkatá sloučenina zvaná pyruvát (anion kyseliny pyrohroznové) .

3 D - glukosa  - D - glukopyranóza Fischerova projekce Haworthova projekce

4

5 Doplnění: Při reakcích spojených s přeměnou glyceraldehyd-3-fosfátu vzniká 1,3-bisfosfoglycerát a také redukovaná forma koenzymu NADH+H+ .

6 Čistý energetický zisk anaerobní glykolýzy jsou 2 ATP, které jsou získány při tomto anaerobním způsobu odbourávání z jedné molekuly glukózy. Jednoduchým organizmům tento energetický zisk stačí. U složitějších organizmů je energeticky výhodnější, pokud je anaerobní glykolýzou získaný pyruvát následně odbouráván aerobně, kdy je oxidační dekarboxylací převeden na acetylCoA, který vstupuje do Krebsova cyklu. Pak může organizmus získat z jedné molekuly glukózy až 38 ATP (včetně 2 ATP z glykolýzy).

7 Zdroje: Vacík, J., Barthová, J., Pacák, J. a kol. Přehled středoškolské chemie vyd. Praha: SPN, 1999, ISBN Kodíček, M.: Biochemické pojmy – výkladový slovník. Vydavatelství VŠCHT Praha, 2007, elektronická verze 2.0 (ISBN ) Nečas, O. a kol.: Obecná biologie pro lékařské fakulty. Nakladatelství HH, 2003, ISBN

8 Rosypal, S. et al. : Nový přehled biologie
Rosypal, S. et al.: Nový přehled biologie. Scientia, Praha, 2003, ISBN McMURRY, J. et al. Harperova biochemie. Nakladatelství H & H, 2. vyd., 2002, ISBN-10:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google