Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
ECVET v Programu celoživotního učení
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
1 Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života – kraj Vysočina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Lenka Šůsová Marie Kubáňková Analýza možností podpory podnikání v Městské části Praha 13.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
„Vzdělávejte se pro růst
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Podpora částečných úvazků?
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
DĚTSKÁ SKUPINA Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Zítra v práci – inovace CZ.1.04/2.1.01/E Karlovy Vary Síť mateřských center Rut Kolínská.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
DOBRÉ PRAXE ÚŘADŮ PRÁCE VYBRANÝCH ZEMÍ EU
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Krajské akční plánování
Ing. Stanislava Správková
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Komunitární program PROGRESS
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF Projekt Práce a rodina Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF

Projekt Práce a rodina Projekt ESF č. CZ.1.04/3.4.04/54.00203 Období realizace: 1. 10. 2010 – 30. 9. 2012 Realizátor: Národní vzdělávací fond, o.p.s. Partneři: Úřad práce ČR – krajské pobočky v Příbrami a Plzni Další spolupracující organizace: např. SPD ČR, regionální komory

Projekt Práce a rodina Hlavní důvody realizace projektu: Nízký podíl flexibilních forem práce v ČR Nízký podíl práce na zkrácený úvazek (asi třetinový oproti průměru EU) Vysoký podíl žen pečujících o malé dítě mezi uchazečkami o zaměstnání (kolem 50 000 osob, v každém okrese několik set)

Projekt Práce a rodina Realizace projektu: Zjištění bariér – u rodičů i u zaměstnavatelů Shrnutí zahraničních zkušeností Návrh inovativních opatření Projednání návrhů s rodiči a zaměstnavateli Předložení návrhů MPSV

Identifikace bariér Bariéry na straně rodičů (pečujících o děti ve věku asi 3 – 11 let) : - nevhodná pracovní doba (např. příliš dlouhá, stále stejná – neflexibilní, málo zkrácených úvazků) - omezené kapacity služeb péče o děti

Identifikace bariér Bariéry na straně zaměstnavatelů: slabá motivace nabízet flexibilní formy práce převaha poptávky po práci nad nabídkou slabá podpora/intervence ze strany státu

Další zjištění Asi 83 % zaměstnavatelů uznává potřebu specifických opatření Jen necelá polovina zaměstnavatelů taková opatření uplatňuje, většinou spíše nahodile Nízký zájem zaměstnanců o flexibilní formy práce (kontrast se stanovisky rodičů)

Zahraniční zkušenosti 1) Studie o slaďování rodinného a pracovního života v Německu a Rakousku a v politice zaměstnanosti EU (flexicurity), s konkrétními příklady 2) Zpráva o slaďování rodinného a pracovního života ze strany zaměstnavatelů (v zemích EU)

Návrh inovativních opatření S využitím informací o bariérách a o zkušenostech ze zahraničí navržena 4 opatření Zaměřena jak na rodiče, tak i na zaměstnavatele Vypracována metodika ověřování těchto opatření

Ověřování 2 semináře pro rodiče 5 seminářů pro zaměstnavatele Ve Středočeském a Plzeňském kraji Dotazníkové šetření Řízené rozhovory Anketa Stanoviska k navrženým opatřením

Současná a zbývající fáze realizace projektu Semináře pro zaměstnavatele Distribuce brožury pro zaměstnavatele (ve všech krajích) Šíření informaci (např. prostřednictvím www.proemployment.eu) Úpravy parametrů navržených opatření Předložení návrhů MPSV

Děkuji za pozornost. vanova@nvf.cz