Výživa v ohrožujících situacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v ohrožujících situacích
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Energetická hodnota potravin (EH)
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Povolání, zaměstnání, práce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Správa sociálního zabezpečení
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Rozvojová a humanitární pomoc
Diferencované stravování
31 Základní typy zdravotnických systémů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Nízkoprahová denní centra
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výživa v ohrožujících situacích
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Obec Pstruží pro občany
Správa sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Hledáme klíč k právům dětí
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Diferencované stravování
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Seminář o stavebním spoření
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výživa v ohrožujících situacích Zuzana Derflerová Brázdová Lékařská fakulta MU Brno

Ohrožující situace přírodní: - sucha, deště, zemětřesení, sopky, přemnožení hmyzu, rostlinné nemoci způsobené člověkem: - války (občanské nebo mezi zeměmi), nepokoje, loupeže, ničení produkce potravin jiné příčiny: - populační růst převyšující produkci, všeobecná chudoba, porucha transportu potravin, nerovné rozdělování zdrojů

Hladovění Stav, který vlivem dlouhodobého nedostatku potravy navozuje podvýživu s poruchami adaptací. ------------------ Zdravý muž vážící 70 kg má cca 15 kg tuku v těle ~ 135000 kcal, tj. 1350 kcal na 100 dní.

Klinické známky hladovění Hubenost Suchá kůže Úbytek svalstva Vlasy bez lesku Pomalý puls Nízký krevní tlak Amenorrhoea, impotence Spontánní potraty Edémy Anémie Průjmy Psychické a mentální poruchy

Hladomor Kritický nedostatek potravy v určité oblasti, který způsobuje hladovění a smrt velké části populace. Často jsou postiženy jen vybrané populační skupiny.

Následky hladomoru Hladovění Migrace obyvatelstva Epidemie (tyfus, mor, plané neštovice, cholera, dysenterie) Zvýšený počet úmrtí na infekční nemoci (spalničky, tuberkulóza)

Historie hladomorů 1769/70, Indie. 10 milionů zemřelo(1/3 populace) 1840, Irsko. Omezená produkce brambor. 1,6 milionů Irů emigrovalo do U.S.A., stejný počet zemřel 1941-44, Evropa (Holandsko, Leningrad). 1943, Benghálsko. 1 milion zemřel, 60 milionů těžce postiženo. 1958 – 61, Čína. Asi 15-30 milionů zemřelo (sucha, záplavy zhoršované ekonomickým a politickým chaosem) 1968 – 73, Afrika, hladomor v Sahelu (počasí). 1977, Afrika, Ethiopie (počasí) 1990s: Bosna, Somalsko, Angola, Libérie, Mozambik, jižní Sudan, Rwanda, Zaire

Prevence hladomorů Diversifikovaná ekonomie Rozvinutý sektor zemědělství a potravinářství Efektivní intervence (kontrola nemocí plodin) Fungující řízení (vláda, infrastruktura, zdravotnictví) Účast nevládních organizací Transport Bezpečné zásoby potravin Vhodná nabídka akceptovatelných potravin

Základní kritéria potravinové pomoci Pokud možno potraviny známé a konzumované v příslušné oblasti Distribuční místo má být co nejblíže Obyvatelstvo má být informováno o průběhu hladomoru, o způsobech přípravy potravy atp. Primární zdravotní péče vč. podpory kojení Monitorování údajů o dostupnosti potravin a distribuci, úmrtnosti a výživovém stavu

Typické demografické rozložení Věk (roky) <5 5 - 14 Ženy 15 - 44 Muži 15 - 44 > 44 Distribuce (%) 20 35 (z toho 40% T+ K) 10 15

Denní potravinová pomoc 2100 kcal / den (nerozlišuje se dle věku a pohlaví) Cca 500 kcal si obvykle obyvatelstvo opatří 10-12% celkové energie z proteinů 10 – 17 % celkové energie z tuku Adekvátní přísun mikronutrientů z čerstvých nebo fortifikovaných potravin

Potravinová pomoc Přístup k rozmanitým potravinám (obilniny, luštěniny nebo živočišné zdroje, zdroj tuků) Přístup k vitamínu A, C a železu Jodidovaná sůl přístupná >90% populace Dodatečné zdroje niacinu, je-li základní potravinou kukuřice nebo sorghum Dodatečné zdroje thiaminu, je-li základem rýže Dodatečné zdroje riboflavinu, je-li celkový zdroj potravy velmi omezen

Další doporučení pro potravinovou pomoc I. Ujistěte se, že jsou k dispozici zdroje energie pro vaření a nádobí Potraviny distribuujte týdně, max. 1x za 2 t. Náhrady mateřského mléka jsou zakázány Sušené mléko musí být předem vmícháno do jiné potraviny Dodejte vitamíny A a C, není-li ovoce a zelenina Zvyšte chutnost potravin (cukr, sůl)

Další doporučení pro potravinovou pomoc II. Někdy 300-500 kcal denně pomůže v prevenci závažného hladovění Pokuste se dodržet co nejvyšší hygienický standard Mobilní kuchyně nebo kantýny Ceny potravin kontrolované vladou Systém týdenních zpráv o situaci (sanitární úroveň, pitná voda, osobní hygiena, bezpečné stravování)

Práce za jídlo (food-for-work) Není-li hladomor, potraviny se poskytují jen za práci (WFP) Výhody: prevence vzniku mentality závislých lidí Nevýhody: těžká práce zvyšuje energetickou potřebu. Některé skupiny osob jsou diskvalifikovány, např. děti, staří, nemocní, těhotné atp.

Rizikové skupiny Děti do 5 let Těhotné a kojící ženy Staří Nemocní Další zvl. skupiny osob: HIV pozitivní, obyvatelé horských oblastí

Způsoby potravinové pomoci Různé: balíčky, stravování v jídelnách, sociální obchody, potraviny za práci,…

Programy potravinové pomoci - příklady ADRA mezinárodní humanitární organizace program BangBaby cílem zlepšení života dětí v Bangladéši vzdělávání, zdravotní péče, rekonstrukční pomoc, potravinová pomoc (1 teplé jídlo 5x týdně, dětem na internátu zajištěno jídlo 3x denně) forma – adresné dárcovství odkaz: http://www.adra.cz/bangbaby/popis-programu-bangbaby

Programy potravinové pomoci - příklady Česká federace potravinových bank občanské sdružení s humanitárním zaměřením (vznik r. 1990) shromažďuje potraviny (zdarma), které přiděluje organizacím poskytujícím potravinovou pomoc (tedy ne přímo lidem v nouzi) základ – dobrovolnost, dárcovství (např. spolupráce s obchodním řetězcem Makro) cíl – boj proti plýtvání potravinami, podělit se s lidmi trpícími hlady, obnova solidarity mezi lidmi členem Evropské federace potravinových bank odkaz: http://www.potravinovabanka.cz/cfpb/

Programy potravinové pomoci - příklady Státní zemědělský intervenční fond zprostředkovatel finanční podpory z EU (dotace) a národních zdrojů ČR př. rozvoj venkova, potravinová pomoc, … potrav. pomoc – řídí se dle Nařízení vlády ČR o stanovení některých podmínek pro dodávky potravin z intervenčních zásob ve prospěch nejchudších osob v ČR (velmi stručně shrnuto – jedná se o poskytování podpory pro azylové domy) odkazy: http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/komodity/pp, http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fdokumenty_ke_stazeni%2Fkomodity%2Fpp%2F1150728065484.pdf