STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Setkání mikroregionů, 25. června 2013, Dřevohostice
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Regionální politika RP ČR.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Kohezní politika EU IV. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje 25. března 2013, Litovel.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Celostátní síť pro venkov Jihočeského kraje, aktivity Celostátní sítě.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014 - 2020

Usnesení č. 344/2013 ze dne 15. 5. 2013 Vláda schválila Strategii regionálního rozvoje ČR 2014 - 2020 Vymezení státem podporovaných regionů Vláda uložila MMR a dotčeným resortům Ve spolupráci s resorty zpracovat Akční plán pro realizaci SRR (do konce 2013) Zpracovat zprávu o uplatňování SRR (do konce 2016) Promítnout územně diferencované zaměření priorit SRR do vybraných priorit resortních programů spolufinancovaných z ESIF Spolupracovat při vypracování Akčního plánu Spolupracovat při každoročním vyhodnocování regionálních rozdílů

STRUKTURA PRIORIT/OPATŘENÍ Prioritní oblast Regionální konkurenceschopnost Územní soudržnost Environmentální udržitelnost Veřejná správa a spolupráce P. 1 Rozvoj urbanizovaných oblastí (5 opatření) P. 2 Rozvoj klíčové infrastruktury nadregionálního významu (2 opatření) P. 3 Zkvalitnění sociálního prostředí urbanizovaných oblastí (3+1 opatření) P. 4 Vyvážený rozvoj stabilizovaných území P. 5 Oživení periferních území (3 opatření) P. 6 Obnova a využívání krajinného potenciálu v regionech (4 opatření) P. 7 Prevence vzniku přírodních pohrom a řešení jejich dopadů P. 9 Podpora spolupráce na místní a regionální úrovni P. 8 Zkvalitnění institucionálního rámce pro rozvoj regionů STRUKTURA PRIORIT/OPATŘENÍ

Typologie území Rozvojová území – vysoce urbanizované území (témata spojená s urbánním rozvojem) Metropolitní oblasti Regionální sídelní aglomerace Regionální centra a jejich zázemí Stabilizovaná území - mimo aglomerace a regionální centra a jejich zázemí, mikroregionální centra – ekonomická a sídelní střediska místního významu tvořící funkční oblasti Periferní území - území geograficky odlehlá a dlouhodobě se potýkající s kumulací problémů (nedostatečná vybavenost, dopravní dostupnost…)

Územní dimenze a její východiska Hlavní východisko – determinace typů území, jež umožní v daném území koncentrovat odpovídající podíl finančních prostředků s ohledem na: Obdobné znaky, jež vykazují některé typy území ČR a řešení jejich potřeb Naplnění cílů EU 2020 a možnosti čerpání prostředků z ESIF Zaměření budoucích programů – cíle, priority, řidící orgány, příjemci atp. Prosazení strategického plánování a realizaci regionální politiky ČR Řešení funkčních vazeb v území – jádro včetně jeho zázemí Možnosti uplatnění integrovaných nástrojů Zahrnutí aktérů odpovídajícím způsobem do systému ÚD – tvorba, příprava, realizace, monitoring

PŘÍSTUPY K UPLATNĚNÍ ÚD Promítnutí územní dimenze do návrhů jednotlivých programů bude výrazně diferencované a bude se odehrávat nejen na úrovni regionů NUTS II a NUTS III, ale především na nižších územně správních jednotkách. Společné principy: Územní Tematický Integrovaný