Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. B6 – Zvýšení kvality řízení lidských zdrojů a optimalizace.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele Výzva č. 78 Výzva pro předkládání grantových projektů v rámci oblasti podpory 3.1 Podpora vzdělávání a procesů v sociálních službách.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OPLZZ č. C7 – Projektová kancelář Způsob a forma předkládání žádostí.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace Seminář pro žadatele Ústí nad Labem, 14. února 2012.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.3 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. dubna 2013.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. C4 – Zvýšení kvality řízení a optimalizace chodu úřadů v.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Projektová žádost a přílohy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 2
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Metodika hodnocení specifických kritérií grantových projektů v rámci výzvy č. 36 / 1.2 OP LZZ Školení pro žadatele Praha, 22. března 2010.
Seminář pro příjemce OPVK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Cyklus malého projektu
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Zlín,
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení března 2018, Brno.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení ledna 2018, Praha.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Praha - Ostrava 2010

Obecná část I. Příprava projektové žádosti II. Předložení projektové žádosti III. Hodnocení a výběr žádostí IV. Formální hodnocení a hodnocení přijatelnosti V. Nejčastější chyby VI. Finanční řízení a monitoring projektu VII. Křížové financování VIII. Nepřímé náklady IX. Obecná pravidla pro projekty OP LZZ

I. Příprava projektové žádosti Základní příručky, strategické dokumenty – Operační program, Prováděcí dokument, „Desatero“ Výzva – kontrola způsobilosti realizace projektu v OP LZZ Kontaktní osoba – uvedená ve výzvě, ESF Fórum - Možnost konzultací přes portál ESF Fóra https://forum.esfcr.cz/ Vyplnění žádosti o finanční podporu v Benefit7 Semináře pro žadatele

II. Předložení projektové žádosti Žádost o finanční podporu z OP LZZ je žadatelem vypracována on-line v aplikaci Benefit7 (elektronická žádost) na www.eu-zadost.cz nebo www.eu-zadost.eu. Žádost o finanční podporu se předkládá v tištěné podobě v počtu výtisků stanoveném výzvou (minimálně 1 originál) Povinné přílohy k žádosti jsou stanoveny ve výzvě. Podepsaná žádost musí být sešita a přelepena páskou v levém horním rohu (na přední i zadní straně) nebo jiným obdobným způsobem. Podrobné informace pro vyplnění žádosti o finanční podporu z OP LZZ naleznete v Průvodci vyplněním projektové žádosti OP LZZ (D6), která je součástí desatera OP LZZ.

III. Hodnocení a výběr žádostí Formální hodnocení a hodnocení přijatelnosti – do 30 dnů od uzávěrky příjmu žádosti. Věcné hodnocení – do 60 dní od registrace žádosti v IS Monit7+. GP do 15 mil. Kč min. 2 externí hodnotitele nebo hodnotící komise (min. 5 členů) GP nad 15 min. Kč hodnotící komise (min. 5 členů) Kritéria pro věcné hodnocení: - obecných kritérií – max. 100 bodů - specifických kritérií – max. 15 bodů - kritérium „Synergie“ (IPRM) – bonifikace 10% z celkového počtu získaných bodů z obecných kritérií (tj. 6,5 až 10 bodů). Žádost může být doporučena k financování pouze tehdy, získá-li ve věcném hodnocení za obecná kritéria min. 65 bodů! Výběrové komise – projednává projekty doporučené k financování v rámci věcného hodnocení. Komise přiděluje finanční prostředky až do vyčerpání alokovaných prostředků pro danou výzvu.

IV. Formální hodnocení a hodnocení přijatelnosti od 15.10.2009 Formální kritéria: Opravitelné jsou 2 chyby ve formálních kritériích. Pokud žadatel udělá v žádosti o finanční podporu 3 a více chyb, které jsou hodnocené ve formálních kritériích, je jeho žádost z dalšího hodnocení vyřazena. Kritéria přijatelnosti Kritéria přijatelnosti jsou neopravitelná. Pokud žadatel udělá v žádosti o finanční podporu chybu v náležitostech, které jsou hodnocené v kritériích přijatelnosti, je jeho žádost z dalšího hodnocení vyřazena. Nově součástí žádosti checklist pro kontrolu ze strany žadatele. V případě, že žádost splňuje všechna kritéria pro formální hodnocení a kritéria přijatelnosti postupuje do věcného hodnocení.

V. Nejčastější chyby v projektech Rozpočet Nadhodnocené výdaje Nesoulad klíčových aktivit – rozpočtu – harmonogramu Chybně vyplněné údaje Partnerství Skryté dodavatelské vztahy Nesprávné zapojení partnera Cílová skupina Nejasné vymezení cílové skupiny Nedostatečně popsaná práce s cílovou skupinou Nejasné dopady projektu na cílovou skupinu Monitorovací indikátory (ukazatele) Nesoulad mezi deklarovanými výsledky – hodnotami ukazatelů Nejasný způsob naplňování ukazatelů Celková úroveň zpracování projektu

VI. Finanční řízení a monitorování projektu Průběžné zálohové financování projektů 2 zálohy (po podpisu smlouvy a se zprávou o zahájení realizace) Bankovní účet - pro potřeby realizace projektu je možné využívat bankovní účet organizace příjemce podpory, tzn., že příjemce podpory nemusí pro účely realizace projektu zřizovat samostatný bankovní účet.

Monitorování projektu Zpráva o zahájení realizace projektu do 2 měsíců od zahájení realizace projektu Průběžná monitorovací zpráva každých 6 měsíců Závěrečná monitorovací zpráva nejpozději do 2 měsíců od ukončení realizace

VII. Křížové financování Smyslem křížového financování je umožnit v projektech financovaných z ESF úhradu některých výdajů, které jsou obvykle způsobilými výdaji v rámci pravidel Evropského fondu pro regionální rozvoj. Maximální objem prostředků na křížové financování - 9% na výzvu Garantovaný maximální podíl způsobilých výdajů projektu 3% Maximální podíl způsobilých výdajů jednoho projektu v rámci křížového financování 40%, není-li ve výzvě nižší procento Výdaje spadající do křížového financování: výdaje na nákup zařízení nad 40 tisíc Kč za položku, stavební úpravy nad 40 tisíc Kč za položku, nákup nábytku bez ohledu na pořizovací cenu – D5 Metodika způsobilých výdajů

VIII. Nepřímé náklady Definice nepřímých nákladů – náklady, které nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojeny s konkrétní aktivitou projektu. Tyto náklady zahrnují zejména náklady spojené s administrací projektu. Kromě nákladů na administraci sem mohou být zařazeny také náklady, které souvisí s prací s cílovou skupinou, nicméně jsou vykonávány v rámci běžných činností organizace příjemce pomoci nebo partnera a nelze je proto jednoznačně přiřadit k aktivitám projektu, pouze určitý jejich podíl patří do projektu. Přesný výčet položek spadajících do nepřímých nákladů naleznete v příručce D5 – Metodika způsobilých výdajů, kap. 2.7.2. Nepřímé náklady se nedokladují U nepřímých nákladů se vždy má za to, že tyto náklady vznikly a jsou způsobilé ve výši odvozené z podílu nepřímých nákladů na přímých nákladech stanoveného v Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Objem přímých nákladů bez křížového financování Nepřímé náklady Objem přímých nákladů bez křížového financování % nepřímých nákladů ≤ 4 mil.Kč 18 % > 4 mil. Kč ≤ 6 mil.Kč 16 % > 6 mil. Kč ≤ 10 mil.Kč 14 % > 10 mil. Kč ≤ 15 mil. Kč 12 % > 15 mil. Kč 10 % Náklady zahrnované mezi nepřímé nemohou být vykazovány v rámci přímých nákladů projektu. Podíl nepřímých nákladů je vždy počítán z přímých nákladů projektu bez položek spadajících do kapitoly křížového financování. Stanovené procento bude uvedeno v Rozhodnutí o poskytnutí dotace a bude proto závazné po celou dobu realizace projektu.

Obecná pravidla pro projekty OP LZZ Veškeré výdaje projektů financovaných z OP LZZ musí být: Efektivní Hospodárné Účelné Partnerství podílí se na zpracování žádosti i aktivitách projektu nesmí být skrytý dodavatel (zboží, služeb běžně dostupných na trhu) Horizontální témata rovné příležitosti, udržitelný rozvoj projekt musí být v souladu s horizontálními tématy Archivace dokumentů veškeré dokumenty k projektu po dobu 10 let od ukončení projektu platí pro příjemce i partnery projektu Audit – vždy u grantových projektů nad 3 mil. Kč z veřejných zdrojů

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy: https://forum.esfcr.cz/ Další informace: www.esfcr.cz Dotazy: https://forum.esfcr.cz/