Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Částicové složení látek - atom a prvek
Advertisements

Periodická tabulka prvků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Periodická tabulka prvků
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Úvod do anorganické chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Periodická soustava prvků
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
Chemické prvky a sloučeniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMICKÉ PRVKY RZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Periodická soustava prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Základní chemické pojmy
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Autor: Stejskalová Hana
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Částicové složení látek
Periodická soustava prvků
Stavba atomu.
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
Chemické prvky, ich názvy a značky.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Rozdělení chemických prvků
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Periodická soustava prvků (PSP)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn

Látky a jejich změny zkoumá přírodní věda Vše co nás obklopuje je tvořeno látkami Látky a jejich změny zkoumá přírodní věda -chemie mezi chemické látky řadíme prvky a sloučeniny

Cl Chemické prvky Protonové číslo Z je určující vlastností prvků jsou chemicky čisté látky tvořené atomy se stejným protonovým číslem Protonové číslo Z je určující vlastností prvků udává počet protonů v jádře atomů píšeme jej dolu před chemickou značku prvku Cl 17

Cl Názvy chemických prvků Každý chemický prvek má svůj český a latinský název a chemickou značku český název latinský název chemická značka protonové číslo Chlor Chlorum Cl 17

Názvy chemických prvků vznikly podle vlastností prvku podle toho, odkud byl prvek získán podle země, kde byl prvek objeven nebo žil jeho objevitel podle jména významného vědce polonium-Polsko brom-bromos(zapáchající) nobelium-podle A. B. Nobela vápník-z vápence

Značky chemických prvků jsou tvořeny velkým počátečním písmenem latinského názvu prvku kyslík - O - oxygenium velkým počátečním a dalším malým písmenem latinského názvu vápník - Ca - calcium chemické značky zavedl J. J. Berzelius

Periodická soustava chemických prvků chemické prvky jsou systematicky uspořádány do periodické soustavy prvků (PSP) v roce 1869 je do tabulky uspořádal D. I. Mendělejev podle stoupajících atomových hmotností pro prvky PSP platí periodický zákon Vlastnosti chemických prvků se periodicky mění v závislosti na vzrůstajícím protonovém čísle prvku.

V přírodě se vyskytuje 92 prvků, ostatní byly připraveny uměle

Uspořádání prvků v PSP PSP se skládá ze sedmi period (řádků) -značí se čísly 1-7 nebo písmeny K-Q -číslo periody udává, v kolika vrstvách se nacházejí elektrony v elektronovém obalu atomu z osmi skupin (sloupců) -značí se římskými číslice a písmeny I.A-VIII.A a I.B-VIII.B nebo arabskými číslicemi 1-18 -římská číslice udává počet elektronů ve valenční vrstvě atomu

Prvky PSP můžeme rozdělit na kovy–za běžných laboratorních podmínek se vyskytují v pevném skupenství (kromě rtuti), vedou teplo a elektrický proud nekovy-jsou plynné, kapalné nebo pevné prvky, nevedou teplo ani elektrický proud, jsou křehké polokovy-připomínají kovy svým vzhledem, vlastnostmi se podobají nekovům

Zdroje (2012-01-24) http://images.google.com/search?as_q=periodick%C3%A1+ soustava+prvk%C5%AF&orq=&tbs=sur:fmc&biw=1016&bih= 529&sei=wclIT-7cI6nM0QW5qMGGDg&tbm=isch http://images.google.com/search?as_q=chemie+&orq=&tbs= sur:fmc&biw=1016&bih=529&sei=SsxIT4b8EOGQ0AWHyNCWDg &tbm=isch http://images.google.com/search?as_q=Berzelius&orq=&tbs= sur:fmc&biw=1016&bih=529&sei=BvZIT8eDKsjsOZKV3PYN&tbm=isch Chemie 8 : učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 136 s. Dostupné z WWW: <fraus.cz>. ISBN 80-7238-442-2