Jiří Kabát Domácí péče 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Advertisements

Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Management Ing. Jan Pivoňka.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Péče o seniory, nemocné a umírající v domácím prostředí
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Domácí péče Home care.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Koncepce ošetřovatelství
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
vedoucí oddělení koncepce odbor smluvní politiky VZP ČR
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
HISTORIE AGENTUR DOMÁCÍ PÉČE AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE Začaly vznikat v roce 1991 První charita – experiment Ministerstva zdravotnictví ! – dotace.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Novela seznamu zdravotních výkonů
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Průřez domácí péčí Pracoviště ošetřovatelské péče Hana Pekárková
Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Budoucnost domácí péče
Kolik stojí domácí péče?
Revize standardů a inspekcí
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Jiří Kabát Domácí péče 2017

Co se událo Říjen 2016 – návrh úhradové vyhlášky na rok 2017, snaha o zvrácení průměru na RČ. Internetové stránky www.casdp.cz Listopad 2016 - pracovní skupina seznamu výkonů, výkon UPV v domácím prostředí, zachování pro segment 925 Leden 2017 – novela zákona o zdravotních službách, návrh APHPP, návrh nové zdravotní služby – Hospicová domácí péče

Co se událo Únor 2017 – pracovní skupina seznamu výkonů, výkon MSPP proti ošetřovatelské návštěvě APHPP Duben 2017 – návrh výkonu MSPP Čas + ČSPM, zachování pro segment 925 Duben 2017 – dohadovací řízení na rok 2018, sjednocení segmentu, společný návrh Duben 2017 – jednání na ústředí VZP, konzultace k inovaci DP, VZP má zájem o změnu, pilotní projekt

Strom problémů domácí péče INDIKACE - lékař indikuje ošetřovatelskou péči bez znalosti ošetřovatelských problémů a přebírá za ní odpovědnost, aniž by měl potřebnou kvalifikaci, přičemž lékařská diagnostika popisuje rozsah onemocnění, na rozdíl od ošetřovatelské diagnostiky, která určuje zásah daného onemocnění do života pacienta a zkoumá další faktory, které onemocnění významně ovlivňují – prostředí –chování – rodina.

Strom problémů domácí péče KOMPETENCE- v rámci stávající indikace domácí péče sestra nemá kompetenci určovat rozsah péče, která vychází z potřeb a problémů pacienta klasifikovaných v ošetřovatelském procesu.

Strom problémů domácí péče BYROKRACIE - sestra při každé návštěvě hodnotí ošetřovatelské problémy a s ohledem na vývoj upravuje plán péče. Ten je zatížen písemným odsouhlasením indikujícího lékaře, což přináší byrokrativní zátěž. Neexistuje žádný koncept jednotné dokumentace. Revize vyžadují dokumentaci dle vlastního výkladu revizních pracovníků, což se ve skutečnosti vždy liší.

Strom problémů domácí péče ÚHRADOVÝ SYSTÉM -stávající koncept úhrad neuznává autoritu a kompetence sestry vést samostatně ošetřovatelský proces a systémově uspokojovat potřeby pacientů. Úhrady péče jsou zatíženy přesnou specifikací plánu péče lékařem v poukaze 06 a ne aktuálními potřebami pacienta, které diagnostikuje sestra. Navíc jsou úhrady podhodnocené a neodpovídají plánovanému nárůstu.

Strom problémů domácí péče REGULAČNÍ SYSTÉM - regulace jsou v domácí péči nastaveny na průměrnou úhradu za jednoho unikátního pojištěnce. Každá agentura má jinou hodnotu. Hodnota se zvyšuje dlouhodobě pouze o 0,04% objemu péče. Zvyšování hodnoty bodu vždy ovlivní celková regulace a na to doplácí pouze pacient.

Inovace domácí péče Inovace musí v každém případě směřovat k získání kompetence sestry vést ošetřovatelský proces samostatně a být odměňován za dobrou práci. Sestra v domácí péči se posouvá více do role lektora, poradce. Je vyžadována aktivní spolupráce pacienta a rodiny.

Inovace domácí péče Navrhované modely: Model domácí péče – ošetřovací den, agregovaný výkon s kompetencí sestry Stávající model domácí péče, výkonová úhrada s kompetencí sestry

Ošetřovací den Jedná se o agregované výkony za ošetřovací den pro jednotlivé skupiny pacientů v návaznosti na jejich zdravotní stav. Zásady a principy úhradového modelu: Praktický či ošetřující lékař indikuje domácí ošetřovatelskou péči Sestra DP indikuje rozsah ošetřovatelské péče, která vychází z ošetřovatelských problémů pacienta Sestra DP provádí hodnocení stavu pacienta a zařazení do úhradové kategorie dle domluvené klasifikace

Ošetřovací den Sestra DP vytváří ošetřovatelský plán s pravidelným hodnocením stavu, které zahrnuje zprávu pro praktického lékaře Průměrná úhrada za celý den ošetřovatelské péče bez ohledu na vytížení sestry v daný den, sestra si organizuje práci dle ošetřovatelského procesu, lékař indikuje ošetřovatelskou péči, ne její rozsah. Zohlednění výše úhrady dle stavu pacienta Klasifikace skupin pacientů dle zdravotního stavu a náročnosti ošetřovatelské péče Je třeba používat ošetřovatelskou klasifikaci, která dokáže měřit efektivitu péče a znázornit jí v časové ose – Nanda, Omaha?