SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Advertisements

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Téma Rock and roll Anotace Prezentace nového učiva Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s hudební formou rock and.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/01 
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
Češi za první světové války
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
GUILLAUME APOLLINAIRE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
1. světová válka.
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Generace buřičů.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

nebezpečí spojená s rozvojem vědy a techniky CHARAKTERISTIKA reflexe války, hledání naděje ve světě ohroženém válkami, strachem a násilím, jadernou katastrofou, ekologickými problémy, civilizačními chorobami i vlastní neschopností nebezpečí spojená s rozvojem vědy a techniky inspirace surrealismem, existencialismus, křesťansky orientovaná poezie, básnické experimenty civilizační, absurdní, filozofická a meditativní poezie, abstrakce, spiritualismus, postmoderna (odmítá novinky, snaží se obrátit pozornost člověka k tradici i mytologii)

JACQUES PRÉVERT (1900 – 1977) francouzský básník, scenárista, režisér a výtvarník (koláže) dětství trávil v Paříži spolupracoval se surrealistickým hnutím r. 1928 založil se svým bratrem produkční dům a stal se scenáristou a autorem dialogů mnoha velkých francouzských filmů čtyřicátých let r. 1948 vypadl z okna, několik dní byl v kómatu, zranění mu způsobilo vážné neurologické následky zemřel na rakovinu plic ovlivněn meziválečnou avantgardou autor příběhové a zpívané poezie, jeho básně se v některých ohledech podobají lidové písňové tvorbě dílo/sbírky: SLOVA – básnická sbírka, vtipné verše blízké francouzskému šansonu, vliv surrealismu PŘÍBĚHY, DÉŠŤ A POHODA, HARABURDÍ

ALLEN GINSBERG (1926 – 1997) kontroverzní americký básník rusko-židovského původu, předchůdce undergroundu, jedna z vůdčích osobností beatnické generace na Kolumbijské univerzitě získal bakalářský titul, později byl ze školy vyloučen pro opakované krádeže a problémy s drogami r. 1955 se zúčastnil oficiálního zrodu Beat generation cestoval po Severní i Jižní Americe, Evropě i Asii, byl vyhoštěn z Kuby, protože kritizoval vládní úřady, poté vedl kampaně proti zneužívání moci v mezinárodní politice byl dvakrát na návštěvě v Praze, r. 1965 byl zvolen vysokoškoláky králem majálesu, vzápětí vyhoštěn STB byl homosexuál (s orientací se těžko vyrovnával), často experimentoval s halucinogenními látkami zemřel na selhání jater v důsledku hepatitidy

GINSBERGOVO DÍLO KVÍLENÍ jeho tvorba se dělí do dvou hlavních tematických okruhů, jednak intimní poezie a jednak kritika soudobé americké společnosti KVÍLENÍ básnická sbírka, poema, manifest beatniků v USA žalovaná pro údajnou obscénnost revolta a kritika moderní civilizace projev autentického prožitku bohatá obraznost, naturalistické obrazy, vize a sny, volný verš výpověď o „generaci zničené šílenstvím“, která se za pomoci drog, alkoholu a orientální filosofie a hudby snažila uniknout z amerického pekla báseň je věnovaná předním představitelům Beat Generation - J. Kerouacovi, W. S. Burroughsovi a Nealu Cassadymu KADIŠ A JINÉ BÁSNĚ – kadiš = židovská modlitba za mrtvého, psáno volným veršem KARMA ČERVENÁ, BÍLÁ A MODRÁ – výbor z poezie

LAWRENCE FERLINGHETTI (1919) americký básník, překladatel, knihkupec a vydavatel mládí prožil ve Francii, kde pobýval i začátkem druhé světové války, poté sloužil u amerického námořnictva na univerzitě v Jižní Karolíně vystudoval žurnalistiku, poté poezii na Sorbonně r. 1953 založil nakladatelství City lights books, ve kterém vyšla velká část knih beat generation počátek jeho tvorby je spojen s pokusy s LSD poezii psal hovorovým jazykem dílo/sbírky: SKRYTÉ VÝZNAMY VĚCÍ – psáno pod vlivem LSD LUNAPARK V HLAVĚ - sbírka obsahuje jeho nejúspěšnější básně, je psána volným veršem LÁSKA VE DNECH ZLOSTI

BULAT ŠALVOVIČ OKUDŽAVA (1924 – 1997) ruský básník, písničkář, prozaik, šansoniér arménsko-abchazsko-gruzínského původu, klasik moderní písňové poetiky druhou světovou válku strávil na frontě po válce vystudoval filosofii v Tbilisi, poté pracoval jako novinář a začal psát od r. 1955 začal veřejně zpívat, nebyl dobrý hudebník, přesto se jeho písně staly velmi populární stavěl se kriticky k socialistickému režimu, ale neusiloval o jeho změnu, jen o zlepšení podmínek jeho přeložené texty zpívá J. Nohavica dílo: ARBATE, MŮJ ARBATE, VESELÝ BUBENÍČEK – písňové texty, vyjadřují životní pocity mladého člověka AHOJ, ŠTUDENTE - novela, válka viděna očima mladého chlapce, který chce přežít

VLADIMIR SEMJONOVIČ VYSOCKIJ (1938 – 1980) ruský písničkář, herec a básník, zpěvák svých vlastních textů, které zhudebnil, patří k nejpopulárnějším a nejtalentovanějším umělcům v novodobých dějinách Ruska a bývalého SSSR po válce žil v Německu, po návratu do Moskvy vystudoval divadelní fakultu MCHAT v letech 1960 – 1964 byl členem Divadla A. S. Puškina v Moskvě, roku 1964 se stal členem avantgardního divadla Moskevského dramatu a komedie Na Tagance jeho písně byly v Rusku zakázané, přesto byl nesmírně oblíbený měl za manželku francouzskou herečku zemřel na následky alkoholismu dílo: MELODIE, NERV, KLÍČ, BÁSNĚ A PÍSNĚ – nepatetická poezie, vyjadřuje pocity mladých v 70. letech

PABLO NERUDA (1904 – 1973) chilský komunistický básník, diplomat a politik, nositel Nobelovy ceny za literaturu svůj literární pseudonym, který později přijal za své oficiální jméno, odvodil od jména českého básníka Jana Nerudy zúčastnil se španělské občanské války, obdivoval Sovětský svaz a Stalina, později toho litoval zastával mnoho diplomatických postů (Španělsko, Mexiko) a působil jako senátor v chilském Senátu za komunistickou stranu zemřel na srdeční infarkt, jeho pohřeb byl prvním veřejným protestem proti chilské vojenské diktatuře dílo/básnické sbírky: SÍDLO NA ZEMI - básně intimní a lyrické, silně eroticky nabité, také básně inspirované autorovým pobytem v jihovýchodní Asii a ve Španělsku ŠPANĚLSKO V SRDCI - básník kronikář každodenních bojů a „všech věcí“ VELIKÝ ZPĚV - lyricko-epická skladba o 15 oddílech, básnická epopej Latinské Ameriky, vzdání díků všem, kdo se zasloužili o rozvoj země

LEONARD COHEN (1934 - 2016) kanadský básník, prozaik a známý písničkář narodil se v židovské rodině vystudoval McGillovu univerzitu v Montréalu r. 1967 se přestěhoval do USA po neúspěchu svého druhého románu začal čím dál více upřednostňovat své hudební nadání - jeho hudební kariéra mnohonásobně překryla jeho práci jako spisovatele, písně jsou často citově vážné a lyricky složité první písně jsou založeny na folkové hudbě, od začátku 70. let prokazuje jeho hudba vliv různých druhů popmusic a kabaretní hudby jeho hudba se stala velice inspirující pro ostatní písničkáře během své kariéry získal řadu různých ocenění, je dvojnásobným držitelem ceny Grammy dílo: POROVNEJME SI SVÉ MYTHOLOGIE, KOŘENKA ZEMĚ, KVĚTINY PRO HITLERA – básnické sbírky OBLÍBENÁ HRA, NÁDHERNÍ PORAŽENÍ – romány

MIROSLAV VÁLEK (1927 – 1991) Dotyky Príťažlivosť Nepokoj slovenský básník, publicista, překladatel, autor literatury pro děti a mládež, československý politik Komunistické strany Slovenska, dlouholetý ministr kultury Slovenské socialistické republiky pocházel z úřednické rodiny studia na Vysoké škole obchodní nedokončil v roce 1962 vstoupil do Komunistické strany Československa ve funkci ministra se snažil zmírnit dopad normalizace na slovenskou kulturu ve své tvorbě se věnoval psaní milostných básní dílo/sbírky: Dotyky Príťažlivosť Nepokoj Milovanie v husej koži Súvislosti

Jevgenij Alexandrovič Jevtušenko (1932) - ruský básník, scenárista a režisér ukrajinského původu, jeho počáteční tvorba je ovlivněna jeho komunistickým přesvědčením, později se postavil na nekomunistickou a protikomunistickou stranu, některé jeho básně se staly velmi známými (lze o nich říci, že byly velmi protistalinské) Andrej Andrejevič Vozněsenskij (1933 – 2010) - ruský básník, okrajově též prozaik, občanským povoláním architekt, snažil se zachytit dobu od konce 50. do počátku 60. let, jeho básně byly vícekrát dramatizovány a zhudebněny, zpívali je mj. i Alla Pugačova a Vladimir Vysockij

Raymond Queneau (1903 – 1976) - francouzský prozaik, básník a matematik, nejprve byl ovlivněn surrealismem, poté se věnoval psaní tzv. experimentálních děl, kde spojoval racionalismus s fantazií, v jeho dílech se objevuje existencialistická skepse, pocit odcizení, tento vliv se mísí s jeho osobitým humorem a parodií, často používal hovorovou formu jazyka Dylan Marlais Thomas (1914 – 1953) - britský básník a spisovatel velšského původu, píšící anglicky

Gregory Nunzio Corso (1930 – 2001) - americký básník, nejmladší z hlavních představitelů tzv. Beat generation, jeho poezie je ovlivněna antikou a především renesancí, pro jeho tvorbu je charakteristická ojedinělá širokost jazykových prostředků Sylvia Plath (1932 - 1963) - americká spisovatelka, autorka románů a krátkých povídek, básnířka a esejistka

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques_Pr%C3%A9vert http://www.americanpoems.com/poets/Allen-Ginsberg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Ferlinghetti http://cs.wikipedia.org/wiki/Allen_Ginsberg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulat_Okud%C5%BEava http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vysockij http://www.last.fm/music/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%92%D1%8B%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pablo_Neruda http://cs.wikipedia.org/wiki/Leonard_Cohen https://cs.wikipedia.org/wiki/Jevgenij_Alexandrovi%C4%8D_Jevtu%C5%A1enko https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Andrejevi%C4%8D_Vozn%C4%9Bsenskij https://cs.wikipedia.org/wiki/Raymond_Queneau https://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Queneau https://cs.wikipedia.org/wiki/Dylan_Thomas https://en.wikipedia.org/wiki/Dylan_Thomas https://cs.wikipedia.org/wiki/Gregory_Corso https://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_Corso https://cs.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Plath https://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Plath https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_V%C3%A1lek http://www.litcentrum.sk/valek