VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 05_Listnaté keře a stromy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Kdo jsem – stromy II Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY LIST. Šablona : V/2 Sada: 2/13 Ověření ve výuce: Třída: 4 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
NázevDřeviny II Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_116_Listnaté stromy TEMA:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY Rastislav Švec.
TÉMA: Rostliny-opakování
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Nahosemenné rostliny 2 jehličnany.
Během kalendářního roku se vystřídají čtyři roční období.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
ZŠ BYSTŘICE Mgr Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 111.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Základní společenstva - lesy
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Člověk a jeho svět 4. ročník
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_III.Vu_STROMY,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
HÁJ NA JAŘE I..
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
TÉMA: Přírodní společenstva
Přírodní krajiny - test
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní společenstva – skály a hory
Nahosemenné rostliny II
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Na procházce v lese.
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Stromy Borovice lesní - stálezelený jehličnatý strom - má kulovitý hluboký kořen - šišky jsou malé a dřevnaté - jehlice dlouhé, vyrůstají po dvou.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Učíme obrazem III/2 Společenstva lesů - jehličnaté lesy
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_14_Les - shrnutí
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 05_Listnaté keře a stromy Autor : Jiří Martínek, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : září 2011

Listnaté keře a stromy Pamatuj: Les je přírodní společenstvo. Lesy jsou jehličnaté, listnaté a smíšené. Pod lesními stromy je lesní podrost. Půda v listnatém lese je výživnější než v lese jehličnatém. Byliny - mají stonek dužnatý, bylinné stonky stébla - duté stonky s kolénky lodyhy - nesou listy stvoly - nemají listy Rostliny dřeviny - mají stonky dřevnaté keře - větví se nad zemí, nemají kmen stromy - větví se výše nad zemí, mají kmen

Odpověď na druhou otázku Přemýšlej: Jaké lesy ze svého okolí znáš? Je půda úrodnější v jehličnatém nebo v listnatém lese, nebo pod modříny? Odpověď na druhou otázku Listy jehličnatých stromů opadávají postupně, jehlice se pomalu rozkládají, půda zde je chudá na živiny. Listy listnatých stromů opadávají všechny a každoročně. Navíc se listy rychle rozkládají, půda zde je obohacena o živiny. Modříny také opadávají každý rok, jehlice jsou měkčí, tudíž se rozkládají rychleji než jehlice ostatních jehličnanů, ale pomaleji než půda pod listnáči

Stromy, které můžeš nalézt v listnatém lese Buk lesní nejhojnější listnatý strom v našich lesích dožívá se více než tří set let najdeme ho ve vyšších polohách mají hladkou kůru šedé barvy květy jsou nenápadné, dozrávají v bukvice dřevo je tvrdé a pevné Dub letní opadavý listnatý strom spíše v teplejších oblastech staré duby mají mohutné kmeny, rozložité koruny mají hladkou kůru šedé barvy květy jsou nenápadné, dozrávají v žaludy dřevo je tvrdé a odolné i vůči vlhku a vodě

Nažka břízy se semenem Bříza bělokorá nápadná bílou barvou kůry opadavý listnatý strom semena s křidélky jsou roznášena větrem najdeme ho ve vyšších polohách,snáší nižší teploty ze dřeva se vyrábí např. dřevěné uhlí je to léčivka, sbírají se její listy dřevo je tvrdé a pevné javor klen Jiné lesní listnaté stromy habr obecný jilm horský jasan ztepilý javor klen olše lepkavá vrba jíva lípa srdčitá jasan ztepilý vrba jíva lípa srdčitá

Nyní několik jednoduchých úkolů: Lesu, ve kterém rostou pouze duby, říkáme: _ _ _ _ _ _ _ _ 6. 1. strom 1. O 2. N 3. 4. K E 5. T 6. Ý 7. R 8. Ř 2. 7. 3. 8. 4. 5.

Podtrhni správné údaje o listech: Vyber, které názvy v rámečku patří k pojmu list,a označ jimi jednotlivé části obrázku: čepel žilnatina  STONEK ČEPEL  ŘAPÍK STÉBLO  ŽILKOVÁNÍ KVĚTENSTVÍ řapík Podtrhni správné údaje o listech:    Tvoří se v pupenech, nesou větve, přijímají sluneční energii, mohou být přeměněny v jehlice, slouží k rozmnožování stromů, zabezpečují dýchání, obsahují semena, vyrůstají z nich mladé stromy, na podzim opadávají, odpařuje se nimi voda, mají různou barvu a tvar, skládají se z čepele a řapíku.     

Pokus se pomocí čísel složit slova, piš je na linky a doplň k nim vhodná písmena (A-I) z nabídky: 5. NY 3. DŘE 6. BY 9. KE 2. 11. STRO 7. LI 12. MY 10. ŘE 8. 4. VI 1. HOU Nabídka : houby, F,G A dřevnatý stonek dřeviny, A,C,D,E,H B dužnatý stonek C větví se hned od země byliny, B,H D mají kmen keře, C,H E mají korunu stromy, A,D, E, H F nezelené rostliny G výtrusné rostliny H semenné rostliny

Rozděl slova a škrtni, které části nenajdeš u listnatých stromů: KVĚTPLODKOŘENSTÉBLOKMENVĚTEVSTVOLOBILKAKORUNALISTKLOBOUKKŮRA ŘEŠENÍ KVĚTPLODKOŘENSTÉBLOKMENVĚTEVSTVOLOBILKAKORUNALISTKLOBOUKKŮRA Očísluj etapy vývoje stromu podle pořadí: stromek semeno pařez strom semenáček 4. 2. 7. 5. 3. plod starý strom 1. 6.

Metodický list Tento digitální učební materiál je určen pro 4.ročník, předmět Přírodověda, část Listnaté keře a stromy. Je vhodný pro práci s interaktivní tabulí a popisovačem, popřípadě pro samostatnou práci na počítačích. Snímky 2, 4, 5 jsou připraveny pro zopakování nejběžnějších stromů vyskytujících se v naší republice. Snímek 3 : žáci společně diskutují nad listnatými lesy rostoucími v jejich okolí, pokusí se zodpovědět a logicky zdůvodnit danou otázku. Možná odpověď se zobrazí na kliknutí myší. Snímek 6 : žáci vyřeší jednoduchou křížovku a zjistí odpověď na danou otázku, správné řešení je uvedeno na snímku č.11 Snímek 7 : žáci nejdříve označí pojmy související s názvem list, poté popíší jeho základní části, nakonec označí údaje, které se vztahují k pojmu list; postupným klikáním myší zobrazujete správné odpovědi u jednotlivých úkolů Snímek 8 : žáci se podle nápovědy pokusí nalézt pět správných pojmů, k nim pak přiřadí vhodná písmena z nabídky; POZOR – k jednotlivým pojmům lze přiřadit více písmen ; klikem myši opět proveďte kontrolu Snímek 9 : žáci rozdělí písmenkového hada na jednotlivá slova, vyškrtají ta, která nesouvisí s pojmem list (klik myši = odpověď), svou volbu vysvětlí; v dalším úkolu se pokusí stanovit správný vývoj stromu (klik = odpověď)

ŘEŠENÍ KŘÍŽOVKY ZE SNÍMKU Č.6 1. D Ř E V O 2. K N 3. U B 4. I C 5. S T R M 6. L A É 7. J 8. Í Z

Použitý materiál Přírodověda pro 4.ročník základní školy, J.Jurčák a kol., nakl. Prodos 1996 Přírodověda pro 4.ročník základní školy, J.Mladá, L.Podroužek, nakl. SPN 2003 Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 4.ročník, H.Mühlhauserová, 2010 Zdroje obrázků : Snímek č.3 : http://blog.idnes.cz/blog/3299/46765/DSC04415.jpg smíšený les http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Conifer_forest_edit.jpg/260px-Conifer_forest_edit.jpg jehličnatý les http://www.sunrisesol.com/Lily/foresy.jpg listnatý les Snímek č.4 : http://www.profizahrada.cz/images_data/2662-fagus-sylvatica-1.jpg buk listy http://webboss.cz/UserFiles/FotoGalerie/Large_800/20100831055656.jpg bukvice http://karacaarboretum.com/images/Quercus_Robur_031.jpg žaludy Snímek č.5 : http://www.flickr.com/photos/42267636@N08/7002757502/ bříza jehnědy http://botany.cz/foto/spacek-sem8.jpg semena břízy http://www.kidsnet.at/Sachunterricht/ahorn-Dateien/image006.gif javor http://media.novinky.cz/240/132401-article-3gilt.jpg lípa srdčitá

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Salix_caprea_Sturm04028.jpg/240px-Salix_caprea_Sturm04028.jpg vrba jíva http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbsw99Y4rx54raqP99zTa03ODNpIoKwwNsRfc3UZXW9YOMAPf3n7tPTOIY5Q jasan ztepilý Snímek č.6 : http://www.hotovedrevo.sk/image/drevo10.jpg dřevo http://leccos.com/pics/pic/korenovy_system_.jpg kořen http://www.fortonnurserygroup.com/userimages/family%20tree%204.jpg strom http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/5118468/2/stock-illustration-5118468-green-tree-illustration.jpg listnatý strom Snímek č.7 : http://etc.usf.edu/clipart/63300/63333/63333_maple-leaf_md.gif list