PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Advertisements

Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
v habsburské monarchii 1848
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
ČESKÉ ZEMĚ V 15. STOLETÍ- SOUTĚŽ
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
EVROPSKÉ STÁTY V 1. POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Evropa v 18. století - soutěž
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
PŘEDKOLUMBOVSKÁ AMERIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Revoluce v evropských zemích 1848
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.18_premyslovci_a_lucemburkove Datum: 21.2.2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název: Přemyslovci a Lucemburkové Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ Anotace: Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k opakování Přemyslovců a Lucemburků.

Pravidla hry Vytvořte 4 soutěžní skupiny. Tým si vybere otázku podle svých znalostí. Čísla ve sloupci k danému tématu značí obtížnost otázky (1- nejlehčí). Nad otázkou se mohou poradit (10 sec), odpovídá pouze jeden za celou skupinu. Soutěžní skupiny se střídají po jedné otázce. Body se zaznamenávají na tabuli, je zvolen jeden zapisovatel (ten se neúčastní soutěže). Vítězí skupina s nejvyšším počtem bodů. Pokud by vybírající tým nevěděl odpověď na otázku, může na ni odpovědět kterákoliv skupina. Získá za ni ale jen jeden bod. Pokud by některý hráč jiného týmu odpověď vykřikl, ztrácí jeho skupina možnost volby otázky a čeká než proběhne jedno celé kolo.

Sbírejte body Přemyslovci Lucemburkové Významné roky Osobnost Co je to? 1 2 3 4

Přemyslovci Otázka 1 Kterému přemyslovskému panovníkovi se přezdívalo „král železný a zlatý“? __________________________________ Přemysl Otakar II. (1253-1278)

Přemyslovci Otázka 2 Jak se jmenoval poslední panovník z rodu Přemyslovců? _______________________ Václav III. král český, polský a uherský (1305-1306)

přemyslovci Otázka 3 Za kterého přemyslovského panovníka vládl českému království Ota Braniborský? Toto období je označováno jako „Braniboři v Čechách“. ____________________ Za Václava II. (1283-1305) Václav II. uděluje kutnohorským dolům horní řád

Přemyslovci Václav I. (1230-1253) Otázka 4 Jak se jmenoval bratr Anežky Přemyslovny? Anežka se během svého života věnovala charitě, založila špitál a klášter. Později byla označena za svatou. _______________________________ Václav I. (1230-1253)

Lucemburkové Otázka 1 Jak se jmenoval první král z rodu Lucemburků, který vládl českému království? _______________________________ Jan Lucemburský (1310-1346)

lucemburkové Otázka 2 Na kterém královském dvoře byl vychováván budoucí český král Karel IV.? _____________________________________ Byl vychováván na francouzském dvoře.

lucemburkové Otázka 3 Kterými jazyky hovořil Karel IV.? (vyjmenuj všech pět) _____________________________________ francouzsky, latinsky, německy, česky, italsky

Lucemburkové Otázka 4 Vyjmenujte všechny manželky Karla IV. Anna Svídnická Blanka z Valois Otázka 4 Vyjmenujte všechny manželky Karla IV. ___________________________________ Anna Falcká Eliška Pomořanská

Významné roky Otázka 1 Ve kterém roce získal Přemysl Otakar I. listinu, ve které byl zaručen českým panovníkům dědičný královský titul? _______________ Rok 1212 Zlatá bula sicilská

Významné roky Otázka 2 Ve kterém roce zahynul otec Karla IV. v bitvě u Kresčaku během tzv. Stoleté války? ___________ Rok 1346

Významné roky Otázka 3 Ve kterém roce zemřel otec Václava II. v bitvě na Moravském poli? _________ Rok 1278

Významné roky Otázka 4 Ve kterém roce bylo založeno pražské arcibiskupství? __________ Rok 1344

osobnost Otázka 1 V českém království byl označen „OTEC VLASTI“. Který český panovník je takto pojmenován? ___________________________ Karel IV. (1346-1378)

osobnost Otázka 2 Který český panovník získal přízvisko „král cizinec“? ____ __________________________ Jan Lucemburský (1310-1346) Pečeť Jana Lucemburského

Osobnost Otázka 3 S kým soupeřil český král s přízviskem „král železný a zlatý“ o římskou korunu? ______________________________ Rudolf Habsburský

Osobnost Otázka 4 Jak se jmenoval první pražský arcibiskup? _______________________ Znak arcibiskupa Arnošta z Pardubic Arnošt z Pardubic

Co je to? Otázka 1 Jak se nazývá listina, ve které je potvrzen dědičný královský titul pro české panovníky? ________________________________________ Zlatá bula sicilská

Co je to? Otázka 2 Vysvětli pojem „špitál“. __________________________________ nemocnice

Co je to? Otázka 3 Co je to sňatková politika? _________________________________ Karel IV. S manželkou Annou Svídnickou Karel IV. získával území bez boje pomocí výhodně uzavřených manželství.

Co je to? Otázka 4 Kdo je to rektor? ________________________________ Znak Univerzity Karlovy Osoba stojící v čele univerzity.

Použité zdroje Klipart [ on-line] 2012 [cit. 2012-02-20]. Dostupné na www: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=panovn%C3%ADci&ex=1#ai:MC900391462| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=pergamen&ctt=1#ai:MP900404890|mt:0| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=pergamen&ctt=1#ai:MC900239011|mt:0| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=nemocnice&ctt=1#ai:MC900331728|mt:0| Uvedené zdroje [ on-line] 2.2.2012 [cit. 2012-02-20]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na www:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Otakarek2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vasik3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenzel_II_Kuttenberger_Bergordnung_1280_(01).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VaclavGelnhausenovekodexu.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JenikLucvGelnhausenu.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Her_Majesty_Bohemian_queen_Blanche.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anna_von_der_Pfalz.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AnnaSvidnicka_hlava.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eli%C5%A1ka_Pomo%C5%99ansk%C3%A1.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Golden_Bull_of_Sicily.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Kr%C3%A1l_Jan_v_bitv%C4%9B_u_Kres%C4%8Daku.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_P%C5%99emysl_Otakar_II._padl_u_Such%C3%BDch_Krut_v_den_sv._Rufa_1278.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaja4Gelnhausenkodex.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HonzikLuc_pecet.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RudolfKase.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ab_Arno%C5%A1t_z_Pardubic.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Germany_Karl_IV_Goldene_Bulle_erteilend.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles-University-symbol-4.png?uselang=cs

shrnutí Anotace Prezentace je určena pro sedmý ročník ZŠ a slouží k opakování látky Přemyslovci a Lucemburkové. Autor Mgr. Sandra Tichá Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci uvedou významné panovníky z rodu Přemyslovců a Lucemburků, upozorní na to, čím se proslavili, co udělali významného. Klíčová slova Přemyslovci, Zlatá bula sicilská, Přemysl Otakar II. Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity aktivita Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 – 13 let Celková velikost 3 716 kB

Metodická poznámka Snímek 2- Pravidla hry Snímek 3- Žáci si volí otázky a odpovídají, zapisují je na tabuli. Snímek 4-23- Otázky k jednotlivým číslicím v tabulce. Pokud žák označí (klikne/ťukne na) číslo z tabulky, objeví se mu otázka. Zpět k tabulce se vrátí označením královské koruny v pravém dolním rohu. Je možné po ukončení hry, znovu odpovědět na všechny otázky postupně. Obrázky u otázek slouží jako nápověda. Můžeme je využít k dalšímu opakování.