VZTAHY ČLENSKÝCH STÁTŮ A EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
VNITŘNÍ TRH Základy evropského práva Martin Matějec Zima 2015.
Mezinárodní obchodní zastoupení Právní forma pro zprostředkování odbytu jak v mezinárod., tak vnitrost. obchním styku Nepřímý obchod = do procesu kontraktace.
P RÁVNÍ POSTAVENÍ EU JAKO NÁSTUPCE ES PREZENTACE
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Monika Matysová.  1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv  v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Právo Evropské unie 2 Prezentace
Josef Středula, předseda ČMKOS
Vznik mezinárodní smlouvy
Společné a koordinované politiky EU
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Mezinárodní právo a jeho vliv
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Historické milníky EU Monika Matysová.
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Občanské soudní řízení I.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Právo EU PEU-6-sem
Prameny a normy finančního práva
Právo EU předn. č. 2.
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Název projektu: Moderní škola
Komunitární právo Právo EU
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vznik mezinárodní smlouvy
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozpočet Evropské unie
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní právo veřejné Evropské právo
EVROPSKÁ UNIE.
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Právní aspekty digitální ekonomiky
Transkript prezentace:

VZTAHY ČLENSKÝCH STÁTŮ A EU Prezentace 2015

A. VZTAHY MEZI UNIÍ A ČLENSKÝMI STÁTY přenesení svrchovaných pravomocí na ES platí i pro EU jako právního nástupce delegované pravomoci nemohou být EU odňaty /rozhodnutí ESD Gewiese v. Mackenzie 24/83/ společenství respektuje „domaine réservé“ členských států Zásada solidarity státy jsou povinny: zajistit plnění smluvních závazků nečinit opatření, které by mohlo působit na „impotenci“ unijního práva

Zásada proporcionality Právní postavení EU Zásada subsidiarity Maastrichtská smlouva - princip subsidiarity zakotvila jako základní zásadu evropského práva EU je činná jen tam, kde národní úroveň nedostačuje pro dosažení žádoucích výsledků Odůvodňuje se v preambuli každého legislativního aktu EU Zásada proporcionality přiměřenost – EU zasahuje do oblasti regulace národním právem jen do nutné míry např. tam kde stačí vydat směrnici nebude vydávat nařízení

Zásada loyality (Článek 4 SEU) EU ctí rovnost členských států národní identitu (politické a ústavní systémy, samospráva) respektuje základní funkce státu státy ctí LOYÁLNÍ SPOLUPRÁCI pozitivní (učiní všechna opatření k plnění závazků z primárního i sekundárního práva) negativní (zdrží se všech opatření ohrožujících dosažení cílů Unie)

B. Mezinárodně-právní subjektivita - okruh práv a povinností zakládající smlouvy - smlouvy sjednané v plné formě EU - subjekt mezinárodního práva charakter m.-p. subjektivity a) odvozenost b) funkčnost důsledky ve vnějších vztazích (nejen) s členskými státy způsobilost uzavírat mezinárodní smlouvy výsady a imunity odpovědnost za jednání diplomatické zastoupení

Ad 1)Způsobilost EU uzavírat mezinárodní smlouvy Doktrína „implied powers“ - smlouvotvorná způsobilost se odvozuje z vnitřní působnosti funkcí EU Dohody o přidružení /kandidátství/ přidružení - zvláštní status státu dvě formy : s evropskými státy – s cílem budoucího členství 4.10. 1993 podepsána Evropská dohoda mezi EU a ČR, platná od 1995 1997 - zahájení přístupových vyjednávání s ČR se zámořskými zeměmi – cílem není budoucí členství většinou bývalé kolonie

Způsobilost EU uzavírat mezinárodní smlouvy Admisní dohody /dohody o členství/ hmotněprávní podmínky Rozsah práv a povinností vyplývajících z unijního práva pro nový členský stát Výjimky z aplikace unijního práva novým státem vůči EU pro ČR omezení nabývání zemědělské půdy a lesů cizozemci - občany EU -5 let snížená sazba DPH z produktů pěstitelského pálení - trvalá výjimka přechodná období aplikace práva EU „starými státy“ vůči novému členu vůči ČR omezení volného pohybu pracovních sil (max. do r. 2011 podrželo jen Neměcko a Rakousko) procesněprávní podmínky  Schválení ze strany EU Schválení ze strany členských států Schválení novým státem - referendum ČR - červen 2003; „Přistoupíme k EU, nebo ne?“ – 77 % ano, 23 % ne; volební účast byla 55 %)

AD 2) VÝSADY A IMUNITY EU Výsady a imunity EU Protokol o výsadách a imunitách EU obdoba diplomatických výsad a imunit Unie jako taková (orgány): nedotknutelnost užívaných nemovitostí, archivů i movitého majetku, jakož i písemností a úřední korespondence daňová imunita a osvobození od cel a jiných omezení pro předměty užívané k úřední činnosti cestovní doklady pro členy a zaměstnance orgánů Unie vydávají tyto orgány  

Další důsledky m.-p. subjektivity Ad 3) Mezinárodněprávní odpovědnost Upraveno v SFEU – žalobní titul předpoklady jednání přičitatelné EU Protiprávnost Ad 4) Diplomatické styky Úroveň stálých zastupitelství (misí) Pasivní - více než 160 států /první s VB roku 1952/ Aktivní - se státy, mezinárodními organizacemi (WTO)

Harmonizace právem EU

Harmonizace národních právních úprav Význam harmonizace práva pro vnitřní trh EU Právní úprava harmonizace podle  Smlouvy o založení ES (SES) do schválení Jednotného evropského aktu (JEA, 1978) vliv judikatury ESD rozhodnutí Cassis de Dijon (1979) Bílá kniha pro jednotný vnitřní trh (1985) Právní úprava harmonizace na základě JEA (1987) a Maastrictské Smlouvy EU (1992) Amsterdsmská smlouva (1997)

Harmonizace národních právních úprav Cíl: Odstranit napětí pravidla společného vnitřního trhu x národní právní režimy úpravy veřejnoprávní – bezpečnost výrobků Soukromoprávní – náležitosti smluv (spotřebitelé) Směrnice ES k harmonizaci národního práva Oblasti: rovnocenný standard ochrany otevření národních trhů

Metody harmonizace práva harmonizace minimální - členské státy mohou zachovat stávající nebo přijmout novou přísnější právní úpravu, která jde nad rámec úpravy v právu EU (např. ochrana spotřebitele) harmonizace alternativní – norma EU nabízí alternativy pro přizpůsobení úpravy členskými státy, z nichž každý stát musí jednu zvolit (např. směrnice o značení výrobků a jejich složení ) harmonizace opční (zejm. pro technické normy) umožňuje zachovat v platnosti či přijímat vnitrostátní právní předpisy odlišné (výrobek nemá přístup na trh EU)

Metody harmonizace práva harmonizace maximální - členské státy jsou povinny převzít ustanovení směrnice v plném rozsahu a nemohou se od nich odchýlit Prakticky se rovná přímého účinku nařízení Používá se např. v oblasti spotřebitelských směrnic

Metody harmonizace práva metoda odkazů na normy - závaznou povahu mají pouze kvalitativní standardy ( bezpečnosti, jakosti apod. - např. ve formě generálních klauzulí ), v podrobnostech odkaz na technické normy, Notifikační směrnice Rady EU (1998) - vydávání národních technických norem avizuje stát 6 předem ostatním členským státům

VÝJIMKY Z POVINNOSTI HARMONIZOVAT musí být splněny hmotné i procesní podmínky A. hmotné podmínky pro zisk výjimky: kvalifikovaný neekonomický důvod pro zbavení se povinnosti podřídit se již přijatému opatření z důvodu zachování existující národní úpravy nebo přijetí nové národní úpravy týkající se životního nebo pracovního prostředí přiměřenost (proporcionalita) – národní opatření není nutné, pokud přesahuje potřeby sledovaného legitimního cíle nejde o nástroj úmyslné diskriminace nebo skrytého omezení obchodu mezi členskými státy nebrání fungování vnitřního trhu

VÝJIMKY Z POVINNOSTI HARMONIZOVAT B. procesní podmínky výjimky povinnost okamžitě nahlásit Komisi zamýšlené opatření a zdůvodnit ho Komise rozhodne do 6 měsíců, pokud nerozhodne, bere se to jako schválené žalobu k ESD mohou podat členský stát nebo Komise, pokud si myslí, že členský stát zneužil výjimky nebo pokud žádají zrušení rozhodnutí Komise

Dokumenty pro koncepci harmonizace změna koncepce sbližování práva 1985 A. Bílá kniha Komise o „dokončení jednotného vnitřního trhu“ návrhy harmonizačních opatření B. Rozhodnutí Rady ES o nové koncepci v oblasti technické harmonizace a normalizace zásada flexibilních odkazu na normy evropských normalizačních institucí Správní orgány členských států jsou povinny předpokládat, že při postupu výrobce podle normy je dodržen soulad s požadavky směrnice Výrobce má sice právo volby vyrábět nikoli podle norem, nese pak ale důkazní břemeno slučitelnosti se směrnicí