Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Hořčice bílá Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. a 3. ročník agropodnikání Ročník Třetí ročník agropodnikání Datum tvorby 28.5.2013 Anotace Žáci se seznámí s další olejninou – hořčicí bílou jejím hospodářským významem, technologií pěstování a výnosem Metodický pokyn Výukový materiál je ve formě prezentace a žáci se budou s technologií pěstování hořčice bílé, jejím významem v potravinářském průmyslu
Hořčice bílá – sinapis alba Obr.1
hospodářský význam Semena se využívají v konzervárenském průmyslu a na výrobu konzumní hořčice a při sterilování zeleniny (žluté semeno- hořčice plnotučná, černé semeno – kremžská hořčice) Olej ze semen se používá ve farmaceutickém průmyslu a pro výrobu mýdel Zelené hnojení Ke krmným účelům hospodářských zvířat
Biologická charakteristika Cizosprašná hmyzosnubná rostlina Kořen: tenký, kulový Stonek: dutý, vzpřímený a bohatě větvený, vysoký 0,4–1 m Listy: lyrovité a hluboce vykrajované Květy: jsou žluté, uspořádané v hroznech Plod: krátká, rovná a štětinatá šešule (pozor u řepky olejky je šešule lysá) Šešule obsahuje 5–7 žlutých semen Hmotnost tisíce semen je 6–7 g Semena obsahují kolem 30 % oleje
Hluboce vykrajovaný list Hořčice bílá Květ v hroznu Hluboce vykrajovaný list Obr.2
Obrvené šešule Obr.4
Semeno hořčice bílé Obr.3
Nároky hořčice bílé na prostředí Hořčici pěstujeme v řepařské a nižší bramborářské oblasti s hlinitou až hlinitopísčitou půdou Nejvhodnějšími předplodinami jsou cukrovka a brambory Vhodné jsou i obilniny (přerušovač obilnin) Hořčici nezařazujeme po řepce (zaplevelení z výdrolu semen)
Výsev semen hořčice bílé Výnos ovlivňuje termín setí, což je do 20. dubna Pozdější setí znamená menší výnos Vzdálenost řádků činí 12,5 cm Výsevek : se pohybuje kolem 8–10 kg/ha Hloubka setí: je 3 cm Obr.5
Otázky k opakování 1. Charakterizujte význam hořčice bílé. 2. Srovnejte hlavní biologické rozdíly mezi hořčicí bílou a řepkou olejkou. 4. Zařaďte hořčici bílou mezi širokořádkovou, nebo úzkořádkovou plodinu. 5. Uveďte, co je plodem hořčice bílé. 6. Uveďte termín výsevu u hořčice obecné.
POUŽITÉ ZDROJE TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, 1996. 300 s. ISBN 80-901-6457-9 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 Obr.1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinapis_alba_3.JPG Obr. 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinapis_alba_1.JPG Obr. 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinapis_alba_graines.JPG Obr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinapis_alba_003.JPG Obr. 5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Senf-1.jpg