Živá a neživá příroda IV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Náročná na zařazení v osevním postupu, výnos 6 t zrna/ha, nahá obilka, pšeničná bílkovina je lepek.
Jednoleté pícniny – směsky a meziplodiny
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rostliny z našeho okolí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zemědělství.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
zpracovaný v rámci projektu
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

Živá a neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 8 Polní plodiny Ing. Helena Jedličková Ph.D. Mgr. Hiklová Ivana

Obsah: Úvod Základní charakteristika Rozdělení polních plodin Charakteristika a zástupci: obilniny luskoviny olejniny okopaniny přadné rostliny pícniny

Biotop Pole Na území ČR rozlišuje 4 hlavní zemědělské výrobní oblasti: Charakteristika biotopu pole viz přednáška č. 3 – Biotopy ČR Na území ČR rozlišuje 4 hlavní zemědělské výrobní oblasti: 1. Kukuřičná – roviny, kolem 200 m n.m., černozemě 2. Řepařská – roviny až mírně zvlněný terén, do 350 m n.m., hnedozemě 3. Bramborářská – vrchoviny až pahorkatiny do 600 m n.m., hnědé půdy 4. Oblast horského hospodářství – horské oblasti nad 600 m n.m., podzolové půdy Faktory ovlivňující výběr oblasti pro polnohospodářskou výrobu: nadmořská výška, průměrná teplota a roční srážky, půdní typy a druhy ad.

Rostlinná produkce Pojem „Rostlinná výroba“ – můžeme posuzovat z několika hledisek: 1. odvětví zemědělství zaměřené na pěstování kulturních rostlin 2. nauka o kulturních rostlinách – studuje vztahy mezi rostlinou a prostředím 3. vědní obor, zabývající se vlastnostmi rostlina jejich požadavky. V moderním pojetí se pojem „výroba“ nahrazuje termínem „produkce“ (je bližší biologickému charakteru dějů probíhajících v rostlinách i jejich výsledku (produkce). Rostlinná produkce – základ moderní vědy o pěstování rostlin a je založena na souladu vnitřních (vlastností rostlin) a vnějších (podmínky prostředí – půda, počasí atd.) jevů.

Základní rozdělení polních plodin dle Zimolky (2000) Rozdělení podle povahy poskytovaných produktů: 1. Obilniny – produktem jsou obilky a sláma 2. Luskoviny – suchá semena a zelené krmení a hnojení 3. Olejniny – semena s vysokým obsahem tuku 4. Přadné rostliny – rostlinná vlákna 5. Okopaniny – dužnaté bulvy, hlízy a dužnaté nadzemní orgány 6. Pícniny – travní porosty 7. Kořeninové rostliny 8. Aromatické rostliny 9. Léčivé rostliny 10. Zahradní plodiny 11. Okrasné rostliny

Obilniny Zaujímají v rostlinné produkci hlavní skupinu plodin zastoupenou na orné půdě víc jak 50% podílem. Zahrnují 1/3 z celkového počtu 20-25 druhů kulturních rostlin Patří do čeledí trav, zakořeňují mělce. Rostlina - obilí má dlouhé duté stéblo s kolénky Květy jsou obaleny pluchou a pluškou jsou sestaveny v klas. Někdy jsou pluchy prodlouženy v dlouhé pružné osiny. Plodem je obilka jsou uložena v klasech Patří k jednoletým plodinám jarní a ozimé formy. Rostliny dlouhého dne. Obilniny – vlastní rostliny – porosty Obiloviny – jsou hlavním produktem obilnin (obilí) 

Význam obilnin Hlavní postavení ve výživě člověka i hospodářských zvířat. Hlavním produktem jsou obilky - přestavují hlavně energetickou složku – bílkoviny a glycidy. Zrna – významná suroviny pro zpracovatelský průmysl (mlýny, pekárny, sladovny, piovary ad.) Ke krmení zvířat slouží i celé rostliny (zelené, sušené, silážované) Vedlejší produkt – sláma – podestýlka pod dobytek, může se zaorávat a přispívat tak zúrodňování půdy (hnojení).

Pšenice obecná (Triticum aestivum) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina, mouka, škrob, základ nápojů, materiál - alkohol

Žito seté (Secale cereale) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina základ nápojů farmaceutický průmysl hostitel námele

Ječmen setý (Hordeum vulgare) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina základ nápojů

Oves setý (Avena nuda) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina

Kukuřice setá (Zea mays) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: škrob základ nápojů tuky, oleje, semeno materiál - lipidy okrasná rostlina materiál - vlákno palivo - alkohol přísada - sladidlo

Proso seté (Panicum miliaceum) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat zelené hnojení potravinářský průmysl: obilnina

Rýže setá (Oryza sativa) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina škrob základ nápojů

Luskoviny Luskoviny jsou důležitou skupinou polních plodin. Patří do čeledi bobovité – jsou schopny vázat vzdušný dusík. Plodem je lusk. Semena obsahují nejvyšší podíl bílkovin ze všech kulturních rostlin. Některé z nich (sója, podzemnice olejná ad.) obsahují vysoký podíl tuku a jsou využívány jako olejniny. V ČR jsou pěstovány především pro krmné účely a v menší míře jako potravina.

Agronomický význam luskovin Příznivě ovlivňují půdní úrodnost a proto se řadí k nelepším předplodinám. Prostřednictvím symbiózy s hlízkovitými bakteriemi jsou schopny vázat vzdušný N Mohutný hluboko sahající kořenový systém přispívá ke zlepšování půdní struktury. Svým bohatým olistění zastiňují půdu a významně potlačují výskyt světlomilných plevelů

Čočka jedlá (Lens culinaris) Hospodářské využití: potravinářský průmysl: zelenina,luštěnina rekultivační plodina - půdní zlepšovatel

Sója luštinatá (Glycine max) Hospodářské využití: přísada - koření krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: škrob luštěnina rekultivační plodina-půdní zlepšovatel materiál - olej

Olejniny Olejniny jsou rostlinné druhy syntetizující v plodech a semenech a jiných rostlinných orgánech oleje a tuky. Botanicky náleží k různým čeledím. Areál jejich pěstování se rozprostírá v oblastí tropů, subtropů a mírného pásma. Důležitou složkou rostlinných olejů jsou fosfolipidy, především lecitin, významná je obsah vitamínu E a F Největší obsah oleje mají semena máku a slunečnice ad. Oleje, které obsahují vysoké procento kyselin (linolenové ad.) jsou vhodné pro průmyslové účely. Jedlé oleje mají mít těchto kyselin nejméně, mají však vysoká podíl kyseliny olejové a linolové.

Jsou zastoupeny druhy: 1. jednoleté – v mírném pásu – řepka olejka, hořčice,slunečnice roční, mák setý 2. vytrvalé – v oblasti tropů – oliva, palma olejná. Z celosvětového hlediska zaujímá nejvýzamněljší místo sója. Obsah důležitých látek v semenech olejnin ovlivňuje nejen genotyp, ale i prostředí a agrotechnické zísahy, způsob sklizně ad. Rostlinné tuky olejnin se vyznačují rozdílnou intenzito tuhnutí na vzduchu: Netuhnoucí oleje – podzemnice olejná, skočec (ricinový olej) Polotuhnoucí oleje – řepka, sója, slunečnice, hořčice Tuhnoucí oleje – konopí, mák

Brukev řepka olejka (Brassica napus napus) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat zelené hnojení potravinářský průmysl: oleje a tuky bio-palivo

Slunečnice roční (Helianthus annuus) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: tuky, oleje, semeno okrasná rostlina materiál - vlákno materiál - olej med

Mák setý (Papaver somniferum) Hospodářské využití: přísada - koření krmení hospodářských zvířat potravinářský prům. tuky, oleje, semeno materiál - lipidy materiál - olej farmaceutický prům. zdroj kodeinu, morfínu zdroj papaverinu, narkotinu okrasná rostlina

Okopaniny Skupina velmi výkonných polních plodin, které poskytují produkty s nízkým obsahem sušiny a dosahují vyšší hospodářské výnosy než jiné plodiny. Mají vysokou produkční schopnost organických látek (cukry, škrob, inulin), které ukládají ve zdužnatělých rostlinných orgánech, stoncích, oddencích, kořenech. Zabezpečují energetickou složku výživy a krmení. Většinou mají nízký obsah bílkovin. Jsou vhodnými předplodinami. Hnojí se statkovými hnojivy. Patří k plodinám s pomalým počátečním růstem a následnou velkou listovou plochou. Vyžadují stejnoměrné rozmístění rostlin v porostu a intenzívní ošetřování a zpracovávání půdy.

Rozdělení okopanin Okopaniny rozdělujeme vzhledem k většímu počtu rozdílných druhů podle různých hledisek. Podle způsobu rozmnožování: 1. Generativně množené – cukrovka, krmná řepa 2. Vegetativně množené – brambory Podle účelu spotřeby: stolní(brambory), průmyslové (cukrovka), krmné (ostatní) Botanické rozdělení: pěstované okopaniny se řadí do čeledí např: brambor – lilkovité, řepa – merlíkovité ad. Podle užitkových částí: 1. bulevnaté – cukrovka, řepa krmná ad. 2. hlíznaté – brambor, topinambur 3. tykvovité – tykev, dýně ad.

Význam a využití okopanin V lidské výživě jsou okopaniny využitelné přímo stolní brambory a používají se ke zpracování potravinářským průmyslem. Ke krmení hospodářských zvířat se používají pro svoji vysokou produkci biomasy. K průmyslovému zpracování okopanin pěstovaných pro technické cukrovary výroba cukru a vedlejší produkty např: melasa škrobárny - výroba škrobu a jeho derivátů z brambor lihovary sušárny – čekankové bulvy jsou po vysušení používány na výrobu kávových náhražek.

Lilek brambor (Solanum tuberosum) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: škrob základ nápojů zelenina

Rostliny jejichž mechanická pletiva, trichomy na plodech, listech nebo ve stoncích jsou využitelná pro textilní výrobu. Vlákna jsou velmi pevná, trvanlivá a odolná proti teplu i hnilobě. Mají dobrou sací schopnost a tepelně izolační vlastnosti. Přadné rostliny patří k nejstarším kulturním plodinám. Pěstují se ve všech světadílech a v různých klimatických podmínkách. Hlavní přadnou rostlinou světa je bavlna., dále jutovník, agáve (sisal) ad. V mírném pásu je nejvýznamnější přadnou rostlinou len setý a konopí seté. Některé druhy přadných rostlin se uplatňují také jako olejniny, případně mohou být využívány ve farmaceutickém průmyslu a kosmetice. Přadné rostliny

Len setý (Linum usitatissimum) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: tuky, oleje, semeno materiál – lipidy,vlákno, olej farmacie

Pícniny Pícninářství je vědní obor zabývající se pěstováním a využitím pícnin na orné půdě a obhospodařováním a využíváním trvalých lučních porostů. Pícniny = píce jsou polní plodiny, které se pěstují a dále využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Polní plodiny využívané jako pícniny: obiloviny, luskoviny, okopaniny, olejniny, víceleté jeteloviny – jetel luční, jetel plazivý, štírovník růžkatý ad. Mezi pícniny řadíme také trávy (bojínek, jílek, kostřava ad.)

Jetel luční (Trifolium pratense) Hospodářské využití: krmení hospodářských zvířat

Štírovník růžkatý (Lotus corniculatus)

Bojínek luční (Phleum pratense)

Použitá literatura: Kincl, M., a kol.: Základy rostlinné výroby pro učitele 2,PdF. Ostrava. 1989, ISBN 80-7042-009-x Zimolka, J.: Speciální produkce rostlinná – rostlinná výroba (Polní a zahradní plodiny, základy píscninářství), MZLU. Brno, 2000, ISBN 80-7157-451-1 Šrot, R. a kol.: 1000 dobrých rad mladým ovocnářům, květinářům, zelinářům, pěstitelům, pokusníkům, SZN.Praha.1960, ISBN nezjištěno www.biolib.cz

Děkuji za pozornost Přeji hezké odpoledne Jedličková Helena Hiklová Ivana 