16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

BIODIVERZITA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Poznej volně žijící zvířata
Ekosystém přirozený a umělý
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů Číslo DUM: III/2/FY/2/2/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Publikování fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/56 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Anotace Finanční gramotnost –Kvíz Hospodaření s penězi na svačinu AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Hospodaření s kapesným na svačinu.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení se s bezhotovostním platebním stykem AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace – Předložky místa on, in, under Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby předložek místa, tvoření vět s předložkami, překlad vět a spojení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Anotace Sčítání bankovek - kvíz Autor Holomková Lenka Jazyk Čeština
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
PŮDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Export fotografií v Adobe Lightroom
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby Kód DUM : VY_32_INOVACE_PR.1.17 Název materiálu: Biodiverzita Anotace V prezentaci je popsána diverzita genová, druhová, ekosystémová a celkový výskyt druhů. Je doplněna jednoduchými úkoly. Autor Ing. Jana Hudcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup 16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Diverzita, biodiverzita, gen, druh, ekosystém, životaschopnost, lokální, globální Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Typická věková skupina 16–19 let Celková velikost Velikost materiálu 824 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Hudcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

BIODIVERZITA je biologická rozmanitost je variabilita všech žijících organismů, včetně ekosystémů a ekologických komplexů, jejichž jsou součástí zahrnuje rozmanitost (diverzitu) v rámci genů, mezi druhy i diverzitu ekosystémů Je rozmanitost života ve všech jeho formách, úrovních a kombinacích

Rozdělení biodiverzity Hierarchické úrovně : GENETICKÁ DRUHOVÁ EKOSYSTÉMOVÁ Obr. č. 1: Velká diverzita v mořích

GENETICKÁ DIVERZITA je rozmanitost genů v rámci druhu ztráty na této úrovni jsou nejméně nápadné Obr. č. 2: Genetická diverzita gen je určitý úsek molekuly DNA, který nese informaci pro vytvoření určitého znaku

GENETICKÁ DIVERZITA Minimální životaschopná populace (MVP) Je nejmenší možná izolovaná populace mající 99% pravděpodobnost existence po dobu 1000 let navzdory nepředvídatelným demografickým, environmentálním a genetickým vlivům. Pokud se početnost populace pohybuje pod hodnotou MVP, může být v krátkodobé až dlouhodobé perspektivě ohrožena lokální až úplnou extinkcí.

DRUHOVÁ DIVERZITA je rozmanitost druhů v rámci určité oblasti druhová bohatost je počet druhů v určitém regionu Obr. č. 3: Druhová diverzita druh je soubor jedinců schopných se rozmnožovat v přirozených podmínkách.

DRUHOVÁ DIVERZITA dodnes je popsáno asi 1,7 milionu druhů organismů na světě ročně je popsáno přibližně 15 tisíc druhů organismů (nejvíce u hmyzu) v ČR je popsáno asi 85 tisíc druhů organismů

EKOSYSTÉMOVÁ DIVERZITA Je diverzita na úrovni ekosystému Obr. č. 4: Ekosystém rašeliniště ekosystém je soubor společenstev spolu s prostředím, ve kterém žijí

BIODIVERZITA Všechny tři hierarchické úrovně spolu vzájemně souvisejí a taktéž ochrana biodiverzity musí být uskutečňována na všech třech úrovních ve vzájemných souvislostech Biodiverzita se dá dále dělit podle různých hledisek: 1) Lokální je druhová rozmanitost konkrétního společenstva 2) Regionální je druhová rozmanitost v rámci větších geografických oblastí 3) Globální vyjadřuje celkový počet druhů organismů na Zemi

Úkoly 1) Nakreslete a porovnejte z hlediska biodiverzity ekosystém umělý a přirozený. 2) Pomocí literatury vyhledejte výrazy: klíčové druhy, hotspots, deštníkové druhy. 3) Při vyučování diskutujte nad důležitostí zachování biodiverzity.

Přehled použité literatury a děl: JENÍK, J., a kolektiv. Biosférické rezervace české republiky. 1.vyd. Praha: Empora, 1996. ISBN 80-85779-31-5. BUMERL, M., a kolektiv. Kapitoly z ochrany životního prostředí. Učební text určen pro potřeby školy. Veselí nad Lužnicí, 1997. LING, Richard, [cit. 2012-09-10]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blue_Linckia_Starfish.JPG [cit. 2012-09-10]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: Biodiversity on clearcut.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File: GloFish.jpg VAN DER GRABBEN, Jan. [cit.2012-09-10]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: Lütt-Witt Moor-2.jpg Pokud není uvedeno jinak, autorem použitých mediálních příloh (obrázků, textů, interaktivních materiálů) je autor tohoto digitálního učebního materiálu Ing. Jana Hudcová.