Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Advertisements

Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Anotace  Materiál obsahuje prezentaci hlavních představitelů národního obrození. Materiál navazuje na znalosti dětí získané v hodinách českého jazyka,
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Malé početní hrátky 1. Matematika pro učební stavební obory 1. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ O KROKOVI A JEHO DCERÁCH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Staré pověsti české Alois Jirásek
Matematika Koule.
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Autor: Mgr. Nováková Jana
Jarmila Karlovcová 6. třída
Naše nejstarší dějiny v pověstech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Matematika Operace s vektory
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
První zmínky o našich předcích zaznamenal kronikář Kosmas.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Staré pověsti české Alois Jirásek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Opakování č. 2 Vlastivěda 4. ročník
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Člověk a jeho svět 3. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Moje vlast, moje bydliště České pověsti s gramatikou VY_32_INOVACE_19
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít i konkrétní knihy, návštěvu divadelních představení, ilustrací pověsti v podobě komiksu, dramatizace pověstí apod. Prezentace je určena žákům 4. ročníku. Pomůcky: kniha A.Jiráska Staré pověsti české Pilotáž: Prezentace byla pilotována ve 4. ročníku jako součást výuky. V závěru hodiny děti zdramatizovaly pověst O Čechovi a doplnily obrázky postav.

Ze starých pověstí Po rozpadu Sámové říše nemáme žádné písemné zprávy Předci si začali vymýšlet příběhy, pověsti Šířily se ústním podáním Později je zaznamenávali kronikáři a spisovatelé

Kosmas Na počátku 12. století napsal první kroniku o našich předcích

Alois Jirásek Autor knihy Staré pověsti české Náměty čerpal ze starých kronik

Pověst O Čechovi Vypráví příběh o tom, jak přišli Slované pod vedením praotce Čecha k vrcholu hory Říp Úkol: a) přečtěte si ve škole nebo doma tuto pověst a pokuste se ji sami zdramatizovat B) najděte všechny dostupné informace o hoře Říp a o rotundě sv. Jiří C) vypište si věty, které pronesl praotec Čech, když sestoupil z hory

O Krokovi a jeho dcerách Po smrti Čecha vládl Krok, který měl tři dcery: Kazi, Tetu a Libuši. Po jeho smrti vládla kněžna Libuše z hradu Vyšehrad. Úkol: A) zjistěte jméno Libušina manžela B) co předpověděla Libuše Praze?

Další z pověstí: Přemysl Oráč O Horymírovi Založení Prahy Ctirad a Šárka Přečtěte si další pověsti a pokuste se namalovat postavy, které vás zaujaly Podívejte se na video: Dějiny udatného českého národa http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10177109865-dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/208552116230008/

Citace VILÍMEK,Jan.Http://cs.wikipedia.org[online]. 17. 4. 2011, 22:19[cit.2013-01-31].File: Jan Vilímek - Alois Jirásek.jpg.Dostupné z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Alois_Jir%C3%A1sek.jpg>. MATHAUSER,Josef.Http://ce.wikipedia.org[online]. 9. 1. 2009, 14:57[cit.2013-01-31].File: Josef Mathauser - Praotec Čech na hoře Říp.jpg.Dostupné z www:< http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_Praotec_%C4%8Cech_na_ho%C5%99e_%C5%98%C3%ADp.jpg>. MATHAUSER,Josef.Http://cs.wikipedia.org[online]. 9. 1. 2009, 14:57[cit.2013-01-31].File: Josef Mathauser - Kníže Krok s dcerami (Kazi, Teta, Libuse).jpg.Dostupné z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_Kn%C3%AD%C5%BEe_Krok_s_dcerami_(Kazi,_Teta,_Libuse).jpg>. www.office.microsoft.com