Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: EU
Průběh husitské revoluce
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Husitská revoluce konec.
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _14 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Jan Ulrych 7. B 31. základní škola
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Husitství v obrazech a v otázkách
7. ročník Pozdní středověk
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
DOBA HUSITSKÁ.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jind ř iška Ř eho ř ková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Hus a husitství - procvičování Název sady:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
HUSITSTVÍ.
Prokop Holý
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_259.DEJ.01 Jan Hus a husité.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Druh učebního materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výsledky husitské revoluce a její význam
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY PROTI HUSITŮM
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VY_32_INOVACE_19 Husitské války Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0404_hus.valky Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 23.2. 2012 Datum ověření: 8.3. 2012

Anotace Prezentace je zaměřena na husitské války. Navazuje na materiál VY_32_INOVACE_0304_predhusit.spol. a na konci prezentace je shrnutí z těchto dvou témat, které mohou děti přepsat do sešitu jako zápis. Před ověřením materiálu jsem opět smazala nadpisy slidů a žáci měli sami zkusit vymyslet vhodný nadpis (jejich nápady jsou v prezentaci jako příklad ponechány - pokud tedy chcete vyzkoušet tuto aktivitu, je nutné opět vše smazat). Tato aktivita dětem nejen rozvíjí fantazii, ale díky ní si také snáze zafixují „osnovu“ děje, v tomto případě husitských válek. Na závěr prezentace je krátké ověření (po kliknutí na otázku se objeví slide, kde žák nalezne odpověď), zda byla látka pochopena. Prezentace je vhodná pro práci na interaktivní tabuli, je doplněna animacemi. Je určena pro žáky 7. ročníku, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Vrcholný středověk.

aneb Čechy si upalovat nenecháme… HUSITSké války aneb Čechy si upalovat nenecháme…

husité dělili se do několika skupin: 1) panská jednota – husitská šlechta 2) pražská města a univerzita – umírnění husité 3) orebité – radikální východočeští husité pod vedením Jana Žižky z Trocnova (po jeho smrti roku 1424 nazýváni sirotky, velení převzal Prokop Holý) 4) táborité – radikální jihočeští husité (1420 založili opevněné město Tábor)

Nový král … zikmund Lucemburský nezvolen všemi šlechtici Čechy - kacířská země Křížové výpravy - první na Vítkově a na Vyšehradě a druhá u Žatce

Bez vlády to nejde… 1421: Čáslav - sesazen Zikmund a zvolena vláda, která dodržuje husitská pravidla Čtyři artikuly pražské 1. artikul – přijímání „pod obojí způsobou“ → přijímání těla i krve (chleba a vína) Páně i pro obyčejné věřící (do té doby bylo víno při bohoslužbě vyhrazeno jen kněžím) 2. artikul – svobodné vykládání slova božího (tedy Bible) 3. artikul – zákaz světského panování kněží (duchovní osoba se podle husitů nemá aktivně účastnit politického dění), církevní majetek měla převzít šlechta 4. artikul – trestání smrtelných hříchů (např. vraždy) bez možnosti vykoupení se

Zikmundovy výpravy 1426 u Ústí nad Labem 1427 u Tachova 1431 u Domažlic Husité se v bitvách opírali o vozové hradby a bojovali rozličnými zbraněmi Jako zbraně používali zemědělské nářadí Bojové písně – Ktož jsú boží bojovníci

V boji je neporazíme…Zkusíme jednat 1433: koncil v Basileji K dohodě mezi husity, Zikmundem a papežem došlo téhož roku, ale v Jihlavě basilejská (jihlavská) kompaktáta - potvrzovala 4 artikuly pražské jako zemský zákon pro Čechy a Moravu -------- nová „ústava“

Nakonec se Češi mydlili s Čechy… husitská šlechta x polní vojska (radikální táborité a sirotci) 30. května 1434: bitva u Lipan husitská šlechta (též panská jednota, umírnění husité) zvítězila Husitská revoluce skončila.

Kdo si poČká…. a zikmund se doČkal 1436: Zikmund přijat za českého krále zničil opozici - Jan Roháč z Dubé „Ten Jeník Roháčů pořád brblal a nakonec to stejně dotáhl ze všech nejvějš.“  Za rok nato Zikmund umírá.

Shrnutí HUSITSTVÍ 15. století vzrůstající moc a majetek církve (odpustky, desátky) - začali kritizovat reformátoři (Jan Hus, Jan Viklef, Jan Milíč z Kroměříže, Matěj z Janova) po upálení Jana Husa se lidé začali bouřit 1419: pražská defenestrace - vyhodili radní z oken, umírá Václav IV. Husité - radikální (polní vojska), umírnění a šlechta (panská jednota) sepsány 4 artikuly pražské - základní požadavky husitů - DÚ nový král Zikmund Lucemburský nebyl uznán, a proto povolal na Čechy jako kacířský národ křížové výpravy (Na Vítkově, u Žatce, u Ústí nad Labem, u Tachova, u Domažlic) - všechny neúspěšné 1433: jednání v Basileji a Jihlavě - basilejská (jihlavská) kompaktáta - potvrzovala 4 artikuly pražské jako zemský zákon pro Čechy a Moravu husitská šlechta se chtěla zbavit radikálních husitů - 1434: bitva u Lipan husitská šlechta zvítězila - konec husitské revoluce Zikmund je zvolen králem, zničil opozici (Jan Roháč z Dubé), ale již v roce 1437 umírá

??? Jak zareagoval Zikmund Lucemburský na neuznání českým králem? Za co husité bojovali, měli nějaký program? Jakým způsobem husité bojovali? Byla husitská revoluce úspěšná? Co víš o bitvě u Lipan?

Citace AUTOR NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 22.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zikmund_Zho%C5%99elecka_radnice.jpg>. AUTOR NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 22.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Husit%C3%A9_-_Jensk%C3%BD_kodex.jpg>. AUTOR NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 22.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:344Wagenburg_der_Hussiten.jpg>. BARTEL, Tim. wikipedia [online]. [cit. 22.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Klassischer-Flegel.jpg>.