Fyzika – Chemické zdroje napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Zdroje elektrické napětí
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Technické využití elektrolýzy.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Olověný akumulátor Obr. 1.
CZ.1.07/1.1.10/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
29.Elektrický proud v elektrolytech
Fyzika + Elektřina.
Redoxní děje Elektrolýza
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Zdroje elektrického napětí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
VYUŽITÍ REDOXNÍCH REAKCÍ
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
9. ročník Galvanický článek
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Informatika – Datové sítě
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Technická mechanika – Čepové tření
Technická mechanika – Skládání sil 2
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Fyzika – Asynchronní elektromotor
Technická mechanika – diferenciál
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fyzika – Zesilovač.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Informatika – Funkce KDYŽ
Fyzika – Elektrolýza.
Galvanické články.
Fyzika – Jaderná elektrárna
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Fyzika – Usměrňovače.
Fyzika – Zvuk.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Fyzika – Chemické zdroje napětí

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_02_32_INOVACE_07

CHEMICKÉ ZDROJE NAPĚTÍ Předmět: Fyzika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Seznámení s principem chemických zdrojů napětí. Využití těchto zdrojů v praxi. Klíčová slova: chemický zdroj napětí, akumulátor, elektrolyt. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Chemický zdroj napětí Chemický zdroj napětí = zdroj napětí, který převádí chemickou energii na energii elektrickou. Byly objeveny Luigi Galvanim v polovině 18. století. Většinou jsou tvořeny dvěma rozdílnými kovy a elektrolytem. Obr. 1 – Luigi Galvani

Galvanický článek Na galvanickém článku vzniká elektromotorické napětí. Vzniká z rozdílu potenciálů na elektrodách. Potenciály jsou důsledkem chemické reakce mezi elektrodami a elektrolytem. Reakce mohou být samovolné nebo zapříčiněné průchodem elektrického proudu.

Obr. 2 – Princip galvanického článku

První galvanický článek První chemický zdroj elektrického napětí sestrojil v roce 1799 italský fyzik Alessandro Volta. Nazval jej Voltův sloup. Princip zdroje nazval po objeviteli této chemické reakce galvanický článek. Tento název přetrval dodnes. Obr. 3 – Alessandro Volta

Suchý článek Označován také jako zinko-uhlíkový článek. Patřil k nejrozšířenějším článkům, nyní je nahrazován dokonalejšími články. Vynalezen na základě tzv. Leclanchéova článku. Obr. 4 – Georges Leclanché

Obr. 5 – Schéma suchého článku

Akumulátor Akumulátor = zdroj elektrického proudu, který lze opakovaně nabíjet. Jedním z nejpoužívanějších je olověný akumulátor. Skládá se z olověných elektrod a elektrolytu tvořeného z H2SO4+H2O. Články můžeme spojovat sériově, abychom docílili většího napětí. Po sestavení se musí nabít – jinak nefunguje!

Princip olověného akumulátoru Při nabíjení se na anodě tvoří vrstva oxidu olovičitého - PbO2. Katoda zůstává olověná. Při provozu se vylučuje síran olovnatý - PbSO4 – znehodnocuje akumulátor.

Obr. 6 – Příklad automobilového olověného akumulátoru

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Obr. 1 - AUTOR NEZNÁMÝ. www.wikimedia.cz [online]. [cit. 12.8.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Luigi_Galvani%2C_oil-painting.jpg. Obr. 2 - AUTOR NEUVEDEN. Energyweb [online]. [cit. 11.8.2012]. Dostupný na WWW: http://www.energyweb.cz/web/index.php?display_page=2&subitem=1&ee_chapter=5.2.4. Obr. 3 - AUTOR NEZNÁMÝ. www.wikipedia.org [online]. [cit. 12.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alessandro_Volta.jpeg. Obr. 4 - AUTOR NEZNÁMÝ. www.batteryfacts.co.uk [online]. [cit. 12.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.batteryfacts.co.uk/images/History/Leclanche.jpg. Obr. 5 - AUTOR NEUVEDEN. dragonadam [online]. [cit. 11.12.2012]. Dostupný na WWW: http://dragonadam.wz.cz/galvanicky_clanek_typy.html Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. akuvavra [online]. [cit. 11.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.akuvavra.cz/eshop/konstrukce-baterie-p1276.html. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.